De oorlog tegen Airbnb: Madrid sluit 10.000 toeristenflats

Appartementen die meer dan 90 dagen per jaar aan toeristen worden verhuurd via platformen als Airbnb moeten voortaan over een andere ingang beschikken dan die van de gewone bewoners in het gebouw waarin ze zijn gesitueerd. Dat heeft het stadsbestuur van de Spaanse hoofdstad Madrid woensdag beslist met een gewone meerderheid.

In de praktijk betekent dit dat 95% van de toeristenflats met onmiddellijke ingang dicht gaan. Het gaat om meer dan 10.000 appartementen. Volgens het stadsbestuur is de maatregel nodig vanwege de overlast die naast het toerisme ook de stad schade toebrengt. Het voorbeeld wordt gegeven van de wijk ‘El Sol’, waar nu 2 toeristen verblijven voor elke inwoner. In de wijk van de ‘Cortes’ gaat het om een gemiddelde van 1,3 toeristen per inwoner.

Wie zijn flat wil verhuren en over een afzonderlijke ingang beschikt zal ook een licentie nodig hebben. Wordt er zonder licentie verhuurt, dan volgt geen boete, maar wordt een proces in gang gezet dat de verdere verhuur van de flat moet verhinderen.

Flat verhuren = professionele activiteit

Er bestaan geen officiële cijfers over het aantal appartementen dat in Madrid aan toeristen wordt verhuurd. Volgens schattingen van het stadsbestuur zou het om een 10.000 tot 12.000 flats gaan, waarvan 95% meer dan 90 dagen per jaar door toeristen wordt bezet.

Volgens de nieuwe regels wordt een verhuur die de 90 dagen overschrijdt gelijkgesteld met een professionele activiteit en moet ze op eenzelfde lijn worden gebracht met de activiteiten van hotels en pensions. Wordt het eigendom minder dan 90 dagen verhuurd dan is geen licentie nodig, noch een aparte ingang.

In Barcelona werd AirBnb een bijverdienste van 84.500 euro… per dag

Madrid volgt daarmee het voorbeeld van Barcelona. Daar zette burgemeester Ada Colau al in 2016 de strijd in tegen AirBnb. Daar was vastgesteld dat de massale toestroom van toeristen de toeristische industrie grote schade toebrengt. Onderzoek bracht aan het licht dat aan de verhuur van appartementen in de Catalaanse hoofdstad grof geld werd verdiend door een zeer kleine groep mensen. De top 10 van deze ‘superverhuurders’ verdienen tot 84.500 euro… per dag, bleek recent uit cijfers van DataHippo.

Dat staat in schril contrast met de 72.000 euro belastingen die AirBnb in 2017 in Spanje betaalde. Ook in Valencia gelden strenge regels voor de verhuur van flats aan toeristen. In Palma de Mallorca is verhuur aan toeristen zelfs verboden.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20