In Barcelona werd AirBnb een bijverdienste van 84.500 euro… per dag

Achter het verhuurplatform AirBnb schuilt in toeristische trekpleisters als Barcelona een miljoenenbusiness die schril in contrast staat met de oorspronkelijke missie van het bedrijf.

374 mensen zijn eigenaars van de helft van alle appartementen die in Barcelona worden verhuurd via het platform AirBnb. Dat blijkt uit cijfers van de dienst voor toerisme van de stad Barcelona die de Periodico de Catalunya zondag op haar website publiceert.

De cijfers staan in schril contrast met de cijfers die AirBnb zelf vrijgeeft. Volgens Arnau Muñoz, de directeur-generaal van AirBnb in Spanje en Portugal hebben 80% van de eigenaars slechts 1 appartement in de aanbieding. 

Daarenboven blijkt slechts 34,8% van de mensen die daarvoor een licentie hebben aangevraagd dat te hebben gedaan voor één enkel appartement. De meeste mensen die over zo’n licentie beschikken hebben 5 of meer appartementen in de aanbieding. Het record staat op 65 appartementen voor één en dezelfde licentie.

Een hotel met 59.000 kamers

In 2016 zette burgemeester Ada Colau de strijd tegen AirBnb in, nadat was vastgesteld dat de massale toestroom van toeristen de toeristische industrie grote schade toebrengt. 2.776 van de naar schatting 6.000 tot 9.000 illegale toeristenverblijven werden sinds dan verzegeld. Maar het kwaad was toen al geschied. Tot dan kon al wie 230 euro neertelde zo’n licentie krijgen en op 27 maanden kwamen er 9.611 bij. Barcelona had er op iets meer dan twee jaar als het ware een hotel met 59.000 kamers bijgekregen.

374 mensen hebben 5 of meer licenties, voor een totaal van 4.642 woningen. De tien grootste verhuurders hebben samen 996 appartementen, wat hen toelaat maandelijks tot 2,5 miljoen euro op te strijken. Uit de cijfers blijkt dat 48% van alle AirBnb’s in de stad in de handen is van 374 mensen. Achter deze mensen schuilen buitenlandse investeerders die van AirBnb in Barcelona een businessmodel hebben gemaakt. Het gaat dus geenszins over particulieren die een zakcentje bij willen verdienen, iets wat AirBnb maar al te graag via sociale media laat uitschijnen.

© Flickr/Amy

“Hoteleigenaars zijn grootste investeerders in appartementen die via AirBnb worden verhuurd”

Dan is er nog de paradox van de hotels. Die voerden maandenlang strijd tegen het platform AirBnb, tot ze dat niet meer deden. Waarom het protest vanuit de hotelsector verstomde, weet niemand. Maar het gerucht dat zij de grootste investeerders zijn in appartementen voor toeristen doet de ronde. 

Een bijverdienste van 84.500 euro… per dag

Aan de verhuur van appartementen in de Catalaanse hoofdstad wordt grof geld verdiend. De top 10 van deze ‘superverhuurders’ verdienen tot 84.500 euro… per dag, blijkt uit cijfers van DataHippo, een organisatie dat alle ‘zoekertjes’ en aanbiedingen in de stad in kaart brengt, ongeacht of de persoon er achter over een licentie beschikt of niet. Dat staat in schril contrast met de 72.000 euro belastingen die AirBnb in 2017 in Spanje betaalde.

Een bericht dat door AirBnb niet werd geapprecieerd. Dat platform doet het graag uitschijnen alsof dankzij hun dienst verhuurders beter de eindjes aan elkaar kunnen knopen. En die mensen zijn er ongetwijfeld, maar de cijfers van de dienst voor toerisme zijn wat ze zijn. De helft van alle aangeboden overnachtingsplekken zijn eigendom van exact 374 mensen in een stad die 1,6 miljoen mensen telt, jaarlijks 14,5 miljoen toeristen ontvangt, waarvan er 7,6 miljoen in de stad overnachten.

Hoe minder licenties, hoe meer ze waard zijn

De stad Barcelona heeft nu de uitgave van nieuwe licenties tot nader order opgeschort en de kans dat er in de toekomst nog nieuwe licenties worden uitgegeven is zo goed als onbestaande. Een maatregel die door Apartur, de vereniging van verhuurders van appartementen voor toeristen, wordt toegejuicht. De reden? Licenties kunnen uiteraard worden doorverkocht en hoe minder er zijn, hoe meer ze waard zijn.

Radio Highlights
Meer
Radio Highlights
Kijk live
Array
Markten
My following
Markten
BEL20