Axiom Space toont voor het eerst de ruimtepakken die astronauten op het maanoppervlak zullen dragen

Wil jij op de hoogte blijven van de nieuwe space race? Schrijf je dan nu via deze link in op Space Insider van ruimtefanaat Andrei Stiru en ontvang elke week de nieuwste weetjes over de ruimte in je inbox.

Het Amerikaanse bedrijf Axiom Space ontwikkelde de ruimtepakken die astronauten zullen dragen tijdens de Artemis III-missie. Woensdag toonde de onderneming voor het eerst hoe die uitrusting eruit zullen zien.

Waarom is dit belangrijk?

De komende jaren zal het Amerikaanse ruimteagentschap NASA opnieuw astronauten op de maan plaatsen. Dat is een behoorlijke karwei, waarbij veel uitdagingen moeten worden overwonnen. Ook ruimtepakken horen bij dat pakket. Als astronauten langdurig op het maanoppervlak moeten verblijven, zijn immers pakken nodig die bestendig zijn tegen het schurende maanstof, dat de pakken die tijdens de Apollomissies werden gebruikt onherstelbaar beschadigde in slechts enkele tientallen uren.

In het nieuws: De pakken van Axiom moeten astronauten in staat stellen om langdurig op het maanoppervlak rond te lopen.

 • Het pak, de Axiom Extravehicular Mobility Unit (AxEMU), werd woensdag tentoongesteld door Axiom Space. Hoewel het tot nu toe om een prototype gaat, zal het bedrijf deze zomer al enkele exemplaren leveren aan de NASA. Die zullen gebruikt worden om toekomstige maanreizigers te trainen.
 • De pakken moeten een aantal voordelen bieden tegenover hun voorgangers die tijdens de Apollomissies werden gebruikt.
  • Ze zouden flexibeler zijn, waardoor astronauten meer mobiliteit krijgen. De pakken van de Apollomissies waren immers behoorlijk stijf, waardoor complexe bewegingen moeilijk waren.
  • De pakken moeten astronauten beter beschermen tegen de ruwe omgeving op de maan. Onder andere het hierboven vermelde stofprobleem wordt aangepakt, waardoor maanwandelaars de pakken langer kunnen gebruiken.
  • Ook zullen de pakken veiliger zijn dan hun voorgangers. “Een rond de astronaut gebouwde architectuur beperkt enkelvoudige storingen door de integratie van redundante componenten die geoptimaliseerd zijn om de gebruiker veilig te houden terwijl hij terugkeert naar het ruimteschip”, zegt het bedrijf
 • Belangrijk om te vermelden: De pakken die tentoongesteld werden, hebben een zwart en oranje kleurenschema. De exemplaren die op de maan moeten worden gebruikt, zullen echter wit zijn, omdat die de hitte van de zon moeten weerkaatsen. 

De maanmissies

Een tijdlijn: De pakken van Axiom Space zullen hopelijk in 2025 al worden gebruikt op de maan. 

 • Volgend jaar zal de Artemis II-missie al astronauten rond het hemellichaam brengen. Zij zullen echter nog geen voet op de maan zetten.
 • Ten vroegste in 2025 wordt dan de Artemis III-missie gelanceerd. Dan zullen astronauten wel landen op de maan. 
 • De NASA wil vanaf 2028 elk jaar een bemande missie uitvoeren. Er zijn daarvoor al minstens acht Orion-ruimteschepen besteld. Uiteindelijk moet dat resulteren in een ruimtestation rond de maan en een bemande basis op het oppervlak. 
 • Tijdens de jaren dertig zal die infrastructuur gebruikt worden als springplank naar Mars. Hoewel er nog geen concrete plannen zijn, hoopt het ruimteagentschap volgend decennium voor het eerst een mens op de rode planeet te krijgen.

(mah)

Meer