“Geen grote problemen” met Artemis I: bemande vlucht rond de maan kan volgend jaar wellicht plaatsvinden

De gegevens die vorig jaar werden verzameld tijdens de Artemis I-missie, worden al maandenlang onderzocht. Het begint er steeds meer op te lijken dat die zo goed als vlekkeloos verliep.

Waarom is dit belangrijk?

De Artemismissies van NASA zijn een enorme onderneming. In totaal zal zo'n 93 miljard dollar worden uitgegeven om meerdere bemande vluchten naar de maan uit te voeren en er uiteindelijk zelfs een basis te bouwen. Maar voordat dit allemaal mogelijk is, moet het ruimteagentschap eerst aantonen dat zijn enorme draagraket, de Space Launch System (SLS), in staat is om mensen veilig naar het hemellichaam te vervoeren.

In het nieuws: Het lopende onderzoek van de gegevens van de eerste Artemismissie begint erop te wijzen dat de bemande Artemis II-missie volgend jaar gelanceerd kan worden, zonder vertragingen.

  • NASA kondigde het nieuws op dinsdag aan in een briefing. Het ruimteagentschap zou al maandenlang data analyseren van zowel de SLS, het ruimtetuig Orion en systemen op de grond. 
  • Tot nu toe werden enkel kleine problemen gevonden, zo goed als onvermijdelijk bij een complexe machine als een draagraket. Volgens woordvoerders van NASA kunnen die problemen worden opgelost tegen de lanceerdatum van Artemis II.
  • Het grootste probleem was met het hitteschild van de Orioncapsule. Dat is een laag die de capsule bij de terugkeer in de atmosfeer beschermt tegen de enorm hoge temperaturen waar die aan wordt blootgesteld. Het materiaal zou op een andere manier zijn afgebroken dan ingenieurs tijdens tests hadden voorspeld.
  • NASA liet wel al weten dat het verschil geen gevaar vormt. Het hitteschild is dik genoeg om de schade te kunnen opvangen. “We hebben nog een aanzienlijke hoeveelheid marge over”, zei een woordvoerder van het ruimteagentschap.
  • Ook was er een klein probleem met de stroomtoevoer, maar dat zou relatief makkelijk opgelost kunnen worden. Verder was er meer schade aan het lanceerplatform dan verwacht nadat de raket opsteeg.

Artemis II en III

De volgende missie: Het lijkt er dus steeds meer op dat de bemande Artemis II-missie eind 2024 richting de maan kan vliegen.

  • Tijdens die missie zullen astronauten voor het eerst sinds de jaren 1970 terug een vlucht rond de maan uitvoeren. Zij zullen echter nog niet op het hemellichaam landen.
  • NASA wil daarna de Artemis III-missie uitvoeren in 2025 of 2026. Tijdens die missie zullen astronauten terug op de maan landen. 
  • Voordat de missie kan gebeuren, moeten nog een aantal zaken worden doorontwikkeld, met name Starship van SpaceX, dat zal fungeren als maanlander, en de nieuwe ruimtepakken die worden ontwikkeld door Axiom Space.

(ns)

Radio Highlights
Meer
Radio Highlights
Kijk live
Array
Markten
My following
Markten
BEL20