Artemis is de zwanenzang van de oude ruimte-industrie

De eerste Artemis-missie vertrok woensdag richting de maan vanuit de Kennedy Space Center in de Amerikaanse staat Florida. Hoewel het een belangrijke gebeurtenis was voor de NASA en alle betrokken partners, lijkt alles erop te wijzen dat het programma de laatste grote overwinning zal worden van de klassieke ruimte-industrie.

Waarom is dit belangrijk?

Het Artemis-programma is een ambitieuze onderneming. De NASA wil binnen enkele jaren terug astronauten op de maan plaatsen. Daarna moet een permanent bewoonde maanbasis worden gebouwd en moeten volgend decennium zelfs bemande missies naar Mars worden uitgevoerd. Toch lijkt het erop dat private bedrijven daarna steeds belangrijker zullen worden in de nieuwe ruimterace.

De essentie: Er staan een hele hoop historische gebeurtenissen op de agenda. De eerste stap werd woensdag genomen, toen Artemis I werd gelanceerd. Voorlopig lijkt alles naar behoren te werken. 

  • De succesvolle lancering is hoe dan ook een grote opluchting voor de NASA. Het Artemis-programma loopt immers al jaren achter op schema. Ook is het oorspronkelijke budget zwaar overschreden. Volgens sommige schattingen zal in totaal 93 miljard worden uitgegeven aan de missies.
  • De lancering wer
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Word abonnee en krijg onmiddellijk onbeperkte toegang tot alle artikels. Nu vanaf € 1,99/maand.

Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20