Maaltijdkoerier Doordash vraagt recordprijs van 102 dollar per aandeel

De Amerikaanse maaltijdleverancier Doordash trekt woensdag naar de beurs. Volgens bronnen van de zakenzender CNBC gaan de eerste aandelen de deur uit voor 102 dollar (84 euro). Dat is ver boven de initiële introductieprijs van 90 tot 95 dollar en een nooit eerder gezien bedrag voor een beursgang.

Op basis van het aantal uitstaande aandelen komt Doordash op een waardering van 39 miljard dollar (32 miljard euro) terecht. Het is de hoogste prijs voor een introductie ooit. Het vorige record werd gebroken door Google, dat aan 83 dollar per aandeel naar de beurs trok.

Doordash is in België niet zo bekend, maar het is de grootste Amerikaanse maaltijdleverancier. Hij controleert de helft van de Amerikaanse markt. Zijn omzet ging in het derde kwartaal van dit jaar maar liefst 268 procent hoger dan een jaar geleden naar 879 miljoen dollar. De reden hoeven we u vast niet meer uit te leggen. In het tweede kwartaal was het bedrijf al eens 214 procent gegroeid. Doordash heeft 390.000 verkopers op zijn platform.

Verlies

Maar koken kost geld, en dus maakt de groep al sinds haar oprichting in 2013 verlies. Dat kon het afgelopen kwartaal wel beperkt worden tot 149 miljoen, terwijl er een jaar geleden nog 534 miljoen dollar verloren ging. Voor het eerst verdient Doordash iets (23 procent) op elke verkochte maaltijd. Vorig jaar verloor het bedrijf nog 32 procent per levering.

De beursgang van Doordash is goed nieuws voor de Japanse investeerder Softbank, die 20 procent van het bedrijf bezit. Vorig jaar verloren de Japanners een hoop geld aan de mislukte beursgang van WeWork en de perikelen achteraf en eerder dit jaar bleek de investeringsmaatschappij belegd te hebben in onrendabele opties op techaandelen. Het vertrouwen in Softbank als investeerder is dus al even zoek, maar Doordash kan dat misschien herstellen.

Het is een drukke maand op Wall Street. Donderdag is er de eerste notering van Airbnb, volgende week komt Wish op de tabellen terecht en voor het einde van de maand trekt het gameplatform Roblox naar de markt.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20