Softbank, mammoettanker op drift: investeringsfonds wikkelt gigantische inzet op Nasdaq-aandelen weer af

Het Japanse investeringsfonds Softbank lijkt helemaal het noorden kwijt te zijn. Oprichter Masayoshi Son verloor zijn aura als meester-investeerder met het WeWork-debacle, en sindsdien gaat het van kwaad naar erger. Nu keert Softbank zijn giga-investering in opties op techaandelen, die een stevige rally op Nasdaq aanvuurde, helemaal om.

De verwondering in september was groot toen de Financial Times onthulde dat Softbank de beruchte ‘whale’ was die met gigantische optie-aankopen in belangrijke mate verantwoordelijk was voor de rally van techwaarden op Wall Street.

Hoeveel Softbank precies in die opties – simpel gesteld contracten die de koper het recht geven om op een later moment aan een vastgelegde prijs het onderliggende aandeel te kopen – pompte, is nooit helemaal duidelijk geworden. Maar dat het om gigantische bedragen ging, blijkt uit de verliezen die Softbank later moest opbiechten in zijn divisie ‘afgeleide producten’, wat opties ook zijn. De verliezen daar liepen op tot maar liefst 2,7 miljard dollar.

Softbank kiest nu eieren voor z’n geld, en heeft laten weten dat het de opties zal laten verstrijken zonder ze uit te oefenen. De groep komt daarmee tegemoet aan toenemende kritiek die ook intern was gerezen over de wel erg riskante beleggingsstrategie.

Vehikel op Kaaimaneilanden

Dat een aanzienlijk deel van de transacties gebeurde via een vehikel op de Kaaimaneilanden, dat voor een derde rechtstreeks in handen is van Son, kwam de hele groep ook op felle kritiek van buitenstaanders te staan.

Ondanks die stroom aan kritiek lijkt de positie van Son nog niet te wankelen. Softbank heeft ook de techsector niet de rug toegekeerd. Het fonds haalde recent 80 miljard dollar op door een aantal activa af te stoten. Volgens anonieme werknemers, die door de FT worden geciteerd, zal een aanzienlijk deel van dat geld richting techinvesteringen blijven vloeien.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20