Banken blazen kasbons nieuw leven in: Belfius bijt morgen de spits af

Banken blazen kasbons nieuw leven in: Belfius bijt morgen de spits af
Belfius – Dario Pignatelli/Bloomberg via Getty Images

Vroeger kon je bij veel financiële instellingen beleggen in kasbons. Vandaag wordt dat beleggingsproduct nauwelijks nog aangeboden. Belfius gaat morgen als eerste grootbank de kasbon opnieuw op de markt brengen. Ook BNP Paribas Fortis plant de lancering van nieuwe kasbons.

Duiding: Wat is een kasbon?

  • De kasbon kan je vergelijken met de staatsbon. Alleen leen je je geld in dat geval uit aan de bank. De looptijd van die “lening” en de rente worden contractueel vastgelegd.
    • Op de opbrengsten moet je een roerende voorheffing van 30 procent betalen.
  • Belangrijk: De kasbons vallen onder het depositogarantiestelsel. Dat betekent dat je kapitaal tot 100.000 euro (per persoon en per bank) wordt beschermd wanneer de financiële instelling de boeken moet neerleggen. Dat is niet het geval voor de staatsbon (in het onwaarschijnlijke geval dat de staat failliet gaat).
  • Vroeger kon je bij veel banken een kasbon kopen. Vandaag is het aanbod veel beperkter. Momenteel is CPH Banque, een Belgische coöperatieve bank die actief is in Waals-Brabant, Namen en Henegouwen, de enige financiële instelling die dat product commercialiseert.
    • De Europese Centrale Bank (ECB) heeft lang een soepel geldbeleid gevoerd, met lagere rentes als gevolg. Daardoor was het voor de financiële instellingen niet langer interessant om dergelijke producten aan te bieden. Spaarders staan immers niet te springen om geld uit te lenen aan een bank als ze daar een zeer lage vergoeding voor krijgen.
    • Daarenboven waren de banken – ondanks de negatieve rente op een bepaald moment – verplicht om aan de gereglementeerde spaarboekjes een rente van minstens 0,11 procent te koppelen. Je hebt dan ook nog eens de fiscale vrijstelling van de interesten (tot 1.020 euro dit jaar). De spaarrekening had tijdens de lagerenteperiode dus een streepje voor op de andere spaar- en vastrentende beleggingsproducten. En wie zijn geld voor een lange periode kon missen, gaf meestal de voorkeur aan beleggingsproducten, zoals aandelen of fondsen.

De heropleving van de kasbon?

In het nieuws: Belfius lanceert morgen de nieuwe kasbon.

  • “De kasbon verdient volgens ons opnieuw een plaats in de vitrine van financiële instellingen”, zei Marc Raisière, de CEO van Belfius, onlangs tegenover Trends.be. “We denken immers dat de kortetermijnrente vanaf dit najaar zal dalen, terwijl de langetermijnrente op haar huidige peil zal stabiliseren. In die omstandigheden kan het voor sommige klanten interessant zijn om een kasbon op één, twee, drie of vijf jaar te kopen.”
  • Ook BNP Paribas Fortis wil opnieuw een kasbon op de markt brengen. Het is nog niet duidelijk wanneer die er komt.

Details: Impact van de succesvolle uitgifte van de staatsbon in september.

  • Het Agentschap van de Schuld kon in september bijna 22 miljard euro ophalen met de uitgifte van de eenjarige staatsbon. Door uitzonderlijk de roerende voorheffing te verlagen kon de overheid uitpakken met een nettorendement van 2,81 procent, waar meer was dan wat eender welk spaarboekje op dat moment opbracht.
  • De banken zagen dus veel geld wegstromen. Ze hopen binnen enkele maanden- wanneer de staatsbon afloopt – een deel van dat kapitaal opnieuw aan te trekken. De kasbon kan hen daarbij helpen. De rente moet dan natuurlijk aantrekkelijk genoeg zijn.
    • De termijnrekeningen van de banken geven een indicatie. Uit de vergelijking van Spaargids.be blijkt dat je vier banken een eenjarige termijnrekening met een rente van minstens 2 procent netto aan de man brengen. Dat aantal zwakt af tot 3 als de looptijd twee jaar bedraagt. Wie zijn geld drie jaar wil vastklikken, ziet de selectie verder dalen tot 2. Ons land telt slechts één termijnrekening met een looptijd van tien jaar die gepaard gaat met een rente van minstens 2 procent.
    • Belfius belooft alvast een aantrekkelijke rente. Om onze koopkracht te beschermen, zou de rente ongeveer 3,2 procent moeten bedragen. Dat is hoe fors de Belgische consumentenprijzen afgelopen maand zijn gestegen.
Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.