Fiscale vrijstelling spaarboekje stijgt volgend jaar naar verwachting tot 1.020 euro

Wie zijn geld op een gereglementeerd spaarboekje parkeert, moet op de eerste 980 euro aan interesten geen roerende voorheffing betalen. De voorbije vier jaar werd dat plafond niet geïndexeerd. Daar komt volgend jaar verandering in. De fiscale vrijstelling zal naar verwachting stijgen tot 1.020 euro.

Waarom is dit belangrijk?

In België wordt er een onderscheid gemaakt tussen twee type spaarboekjes: gereglementeerd en niet-gereglementeerd. In het eerste geval betaal je (momenteel) op de eerste 990 euro aan interesten geen belastingen. Op alles boven dat plafond int de fiscus een roerende voorheffing van 15 procent. Dat is een gunsttarief, want normaal wordt er gewerkt met een belastingvoet van 30 procent. Bij niet-gereglementeerde spaarrekeningen moet je op alle interesten 30 procent belastingen betalen.

In het nieuws: Op basis van het geschatte indexcijfer voor december zou de fiscale vrijstelling voor gereglementeerde spaarboekjes stijgen van 980 naar 1.020 euro. Dat schrijft De Tijd.

  • Het gaat om de eerste indexering sinds 2020. De regering heeft toen beslist om het fiscale grensbedrag voor vier jaar te bevriezen om de begrotingsinspanningen rond de coronacrisis te financieren.
  • Dankzij die indexering kan je iets meer geld op een spaarboekje parkeren zonder dat de opbrengsten belast
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer