Sleutelt de regering binnenkort aan de fiscale vrijstelling voor spaarboekjes?

Wie zijn geld parkeert op een gereglementeerd spaarboekje, geniet van een fiscale vrijstelling op de eerste 980 euro aan interesten. Europa stelt zich daar vragen bij en wil dat ons land sleutelt aan de fiscaliteit van het spaarboekje.

Waarom is dit belangrijk?

Het merendeel van de spaarrekeningen in ons land is een gereglementeerd spaarboekje. Dat betekent onder meer dat de spaarrente altijd bestaat uit een basisrente (van minstens 0,01 procent) en een getrouwheidspremie (van minstens 0,1 procent). Voorts moet je op de eerste 980 euro aan interesten geen roerende voorheffing betalen. Op alles boven dat plafondbedrag betaal je een belasting van 15 procent in plaats van de gebruikelijke 30 procent.

Het nieuws: de Europese Commissie en een arrest van het Hof van Cassatie dwingen de federale regering de fiscale vrijstelling van spaarboekjes te herbekijken. Dat schrijft De Tijd.

  • De vrijstelling op de eerste 980 euro aan spaaropbrengsten is al een tijdje een doorn in het oog van Europa. De Europese Commissie had in 2020 al een inbreukprocedure tegen ons land geopend. Volgens het uitvoerende orgaan van de Europese Unie zijn de voorwaarden voor die fiscale vrijstelling zo specifiek dat buitenlandse banken niet kunnen concurreren met Belgische instellingen.
  • Het hof van beroep heeft in een arrest de Belgische regering verplicht om ook rente op buitenlandse spaarrekeningen vrij te stellen.

Wat gebeurt er nu?

Vincent Van Peteghem (cd&v), minister van Financiën, heeft de Nationale Bank en de financiële waakhond FSMA onlangs om advies gevraagd. “We bestuderen alle opties om te voldoen aan een beslissing van de Europese Commissie”, laat een woordvoerder van de minister weten in een reactie tegenover De Tijd.

Van Peteghem is alvast voorstander om de fiscale vrijstelling voor het spaarboekje te vervangen door een algemene vrijstelling voor alle inkomsten uit vermogen. Dat staat te lezen in de blauwdruk voor een fiscale hervorming die de minister eerder dit jaar publiceerde.

  • Bedoeling is om de eerste 6.000 euro aan roerende inkomsten, waaronder dividenden en coupons, niet te belasten. “Door een bedrag aan inkomsten uit sparen, beleggen en investeren fiscaal vrij te stellen, zorgen we ervoor dat de kleine spaarder, belegger of investeerder niet wordt geraakt en dat iedereen vermogen kan opbouwen”, klonk het in juli.
  • Als je uitsluitend spaart, betekent dat dus dat de fiscale vrijstelling wordt uitgebreid van 980 tot 6.000 euro.
  • Volgens de blauwdruk wil de minister ook de roerende voorheffing verlagen van 30 tot 25 procent.

Vanaf welk bedrag moet je vandaag belastingen betalen?

Je moet vandaag over een klein fortuin beschikken alvorens je belastingen moet betalen op de spaaropbrengsten.

  • Bij zo’n 70 procent van de banken moet je tevreden zijn met een spaarrente van 0,11 procent. Dat betekent dat er minstens 890.900 euro op zo’n spaarboekje moet staan alvorens je ook maar één cent belastingen moet betalen. Bij een spaarrente van 1 procent daalt het vrijgestelde bedrag tot 98.000 euro.
  • Indien de vrijstelling van 6.000 euro er komt, moet je pas een roerende voorheffing op de spaarinkomsten (gebaseerd op een rente van 0,11 procent) betalen als je minstens 5,4 miljoen euro op het spaarboekje parkeert, althans als je geen andere roerende inkomsten opstrijkt.
  • Er bestaan ook niet-gereglementeerde spaarboekjes, zoals de Flex-rekeninig van de internetbank NIBC Direct. Bij die spaarformules moet je een roerende voorheffing van 30 procent betalen op het totaalrendement. Je geniet in dat geval dus niet van een fiscale vrijstelling of een gunsttarief.

(fjc)

Meer