Luxemburg moet op zoek naar bijna 300.000 bijkomende arbeidskrachten

Het Groothertogdom Luxemburg zal tegen het einde van dit decennium 270.000 extra werknemers nodig hebben. Dat staat in een rapport van de Luxemburgse Chambre de Commerce. De cijfers leiden in het land tot onrust bij de industriële sector, de ambachtelijke bedrijven en het bankwezen zorgen. Velen vragen zich immers af waar al die bijkomende arbeidskrachten zullen kunnen worden gevonden.

Waarom is dit belangrijk?

Luxemburg heeft een beroepsbevolking van ongeveer 460.000 werknemers. Buitenlanders vormen 70 procent van dat contingent. Dagelijks steken 210.000 arbeidskrachten de grens over om in Luxemburg te gaan werken.

Buitenland: Ook voor de bijkomende arbeidskrachten zal in belangrijke mate in het buitenland moeten worden gezocht.

  • “Maar in de omliggende regio’s – zoals Wallonië in België, Lotharingen in Frankrijk en het Saarland en Rijnland-Palts in Duitsland – is het verleden al massaal gerekruteerd”, waarschuwen de onderzoekers van de Chambre de Commerce.
    • “Luxemburg heeft bovendien al geleidelijk zijn aantrekkingskracht bij buitenlandse en lokale talenten verloren. Daarvoor moet worden gewezen naar de stijgende kosten voor het levensonderhoud en de huisvesting en de toegenomen congestie.”
  • “Jonge en hoger opgeleide Luxemburgers voelen zich bijzonder sterk aangetrokken tot de publieke sector en kijken uit naar hoge startsalarissen“, legt Karin Scholtes van de Banque Internationale à Luxembourg (BIL) uit.
    • “Daarom zien veel particuliere ondernemingen ervan af jong talent op te leiden, uit vrees dat zij naar de overheidssector zullen vertrekken zodra de kans zich voordoet. Deze situatie heeft er in sommige gevallen zelfs toe geleid dat bedrijven een schadevergoeding eisen.”

Voordelen: Salarissen zijn volgens Georges Engel, Luxemburgs minister van Werkgelegenheid, echter niet de enige factor die de aantrekkelijkheid van Luxemburg als werkgever zouden kunnen verbeteren.

  • “Er moeten tevens inspanningen worden gedaan om een beter evenwicht te verkrijgen tussen werk en het privéleven”, zegt hij. “Er moet gestreefd worden naar kortere werktijden, die de mogelijkheid op meer vrije tijd bevorderen.”
  • De werkgevers verzetten zich echter tegen een mogelijke arbeidsduurverkorting. Volgens de Chambre de Commerce moet eerder worden gedacht om voor jonge talenten bijkomende fiscale voordelen uit te werken.
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.