Nakende brexit maakt Luxemburg belangrijkste financieel centrum van EU

Luxemburg – Credit: Horst Galuschka/dpa/Isopix

Het financiële district van Luxemburg staat op de 12e plaats van ’s werelds grootste financiële centra. Door de brexit is onze zuiderbuur nu het belangrijkste financiële centrum van de EU geworden, volgens de Global Financial Centers Index.

Londen is nog steeds het op een na grootste financiële centrum ter wereld. Luxemburg is zes plaatsen gestegen in de tweejaarlijkse ranking. Kirchberg, zoals het financieel district in Luxemburg-stad heet, is vooral gespecialiseerd in menselijk kapitaal en investeringsfondsen. In die sectoren staat het respectievelijk vierdes en tweedes in de rangschikking van de Global Financial Centers Index.

In maart van dit jaar werd Luxemburg al tweedes in de rangschikking van meest groene financieel centrum ter wereld. Volgens de vijfde Global Green Finance Index vloeit vanuit Luxemburg veel geld richting duurzame projecten of bedrijven.

Volgens sectororganisatie Luxemburg for Finance hebben ongeveer 70 financiële instellingen het Groothertogdom gekozen als hun uitvalsbasis sinds 2016. Na het brexitreferendum was het voor veel banken namelijk belangrijk om de toegang tot de EU-markt veilig te stellen.