Luxemburg wordt steeds belangrijker puzzelstuk in de driehoek België-Duitsland-Frankrijk

Op twee uur rijden van Brussel, blijft Luxemburg ook vandaag nog voor vele Belgen een grote onbekende. Het kleine Groothertogdom profileert zich nochtans als een steeds belangrijker puzzelstuk in de driehoek die Duitsland, Frankrijk en ons land verbindt. De reden? Een demografische groei die vooral wordt aangezwengeld door de brexit.

Volgens een rapport van het Luxembourg Institute of Socio-Economisch Research (LISER) zullen tussen 2017 en 2020 meer dan 180.000 vierkante meter aan nieuwe winkels worden geopend. De voorbije 13 jaar is het aantal supermarkten in het land met ruim 50 procent toegenomen. Dat alles dankzij een steeds groeiende bevolking.

Luxemburg stad: een positief migratiesaldo

Burgemeester Lydie Polfer laat opmerken dat de bevolking van de hoofdstad Luxemburg op 10 jaar tijd met 30 procent is toegenomen. Zo tekent het Groothertogdom met een gemiddelde jaarlijkse groei van 2 procent voor een van de grootste bevolkingstoenames van gans Europa. Dat is volgens het LISER het resultaat van een positief migratiesaldo. Driekwart van de 120.000 inwoners van de stad zijn buitenlanders. Nog eens 200.000 mensen steken dagelijks de grens over om er te gaan werken. In totaal wonen in het Groothertogdom een kleine 620.000 mensen.

Een oase van sociale rust, koopkracht en werkgelegenheid

Terwijl het Avondland door elkaar wordt geschud en stakingen, werkloosheid en sociaal protest aan de orde van de dag zijn, blijft Luxemburg een oase van sociale rust, koopkracht en werkgelegenheid (de werkloosheid bedraagt er amper 5 procent). Met iets meer dan 102.000 euro is het bruto binnenlands product (bbp) per inwoner het hoogste ter wereld. Maar het land heeft nog andere troeven. Er is het internationaal karakter van zijn inwoners die veelal het Engels machtig zijn, de nabijheid van de Europese instellingen en de liberale cultuur.

Een goede universiteit en aandacht voor A.I.

Verder behoort de jonge universiteit van Luxemburg nu al tot de 250 beste ter wereld. 57 procent van de studenten aan die universiteit is van buitenlandse afkomst. Luxemburg opende ook als eerste land in Europa een gemeenschappelijk onderzoekscentrum voor artificiële intelligentie. Dat alles zorgt naast een influx van mensen ook voor een forse uitbreiding van commerciële activiteiten. Naast de bekende Franse Galeries Lafayette, openden ook Decathlon, Fnac en Auchan er recent nieuwe winkels.

Mobiliteit en bouwwoede zijn hoofdbrekens

Toch kampt het Luxemburgse grondgebied ook met problemen. Het rapport van het LISER vermeldt er twee: de mobiliteit en de bouwwoede. Liefst 129 bouwwerven maken het verkeer in de stad ei zo na onmogelijk. Die bouwwoede is dan weer een gevolg van de brexit. Niet minder dan 58 financiële instellingen, waaronder JP Morgan en Credit Suisse, transfereerden grote delen van hun activiteiten in de Britse hoofdstad naar het Groothertogdom.

De voorbije jaar is de waarde van de activa die wordt beheerd door Luxemburgse fondsen dan ook meer dan verdubbeld, tot 4.600 miljard euro. Samen met dat geld maakten ook vele bankiers de oversteek. Sinds 2010 is de prijs van het vastgoed er onder de toegenomen vraag met 50 procent gestegen. Dat rangschikt het Groothertogdom op een weinig benijdenswaardige vijfde plaats in de lijst van Europese landen waar de prijs van vastgoed snelst stijgt.

Meer