Slechtnieuwsshow bij Lucid: Tesla-rivaal halveert opnieuw productiedoelstelling voor 2022

De elektrische wagenfabrikant Lucid heeft een verlaging van zijn productiedoelstelling voor het lopende jaar aangekondigd. Dit is de tweede dergelijke beslissing van het Amerikaanse bedrijf. De streefcijfers voor 2022 liggen nu rond de 6.000-7.000 voertuigen, tegen 12.000-14.000 in februari en 20.000 een paar maanden eerder.

Lucid moet onder ogen zien dat het omverwerpen van ’s werelds grootste fabrikant van elektrische auto’s, Tesla, niet snel zal gebeuren. Het bedrijf heeft dit jaar al een waar obstakelparcours gereden.

Nadat de onderneming in februari zijn productiedoelstelling voor het lopende jaar met bijna de helft had teruggebracht, zag Lucid zich in mei genoodzaakt de prijs van zijn enige model in productie met 10 procent te verhogen. En de slechtnieuwsshow is niet voorbij, want de fabrikant heeft aangekondigd zijn productievolume opnieuw te halveren.

Telkens weer de toeleveringsketen

Lucid noemt de problemen in de toeleveringsketen als voornaamste oorzaak van zijn slechte prestaties. “Onze herziene productierichtlijn weerspiegelt de buitengewone uitdagingen op het gebied van de toeleveringsketen en de logistiek waarmee wij te maken hebben gehad”, verklaart Peter Rawlinson, CEO en CTO van de wagenfabrikant.

In het laatste kwartaal heeft de fabrikant slechts 679 voertuigen aan zijn klanten kunnen leveren. Lucid rapporteerde een verlies van 220 miljoen dollar op een omzet van 97,3 miljoen dollar als gevolg van knelpunten in de toeleveringsketen.

Hoop

“Wij hebben de voornaamste knelpunten geïdentificeerd en nemen passende maatregelen: insourcing van onze logistieke activiteiten, en aanwerving van belangrijke mensen in het managementteam”, zegt Rawlinson. “Wij zien nog steeds een sterke vraag naar onze voertuigen, met meer dan 37.000 boekingen van klanten, en ik blijf erop vertrouwen dat wij deze uitdagingen op korte termijn zullen overwinnen”, klinkt het in een poging om beleggers gerust te stellen.

Volgens hem zijn de klanten er nog steeds, want eerder was er nog sprake van 24.000 reserveringen (plus 13.000 bestellingen dus, ondanks al het slechte nieuws en de productiewijzigingen). Dat is ongetwijfeld iets wat beleggers graag horen; maar Lucid moet nog steeds aan de vraag voldoen.

Volgens Elon Musk zal zijn concurrent, zelfs bij verdubbeling van zijn productie, Tesla nooit kunnen overschaduwen: om de eenvoudige reden dat zijn productiekosten te hoog zijn. Komen daar nog de issues met de toeleveringsketen bij. Daarom zal Lucid het op de lange termijn niet redden, klinkt het.

(lb/ns)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20