Luchtvaartsector vraagt meer dan vaccinatiecertificaat alleen

De Europese luchtvaartsector is tevreden met het voorstel van de Europese Commissie om een vaccinatiecertificaat in te voeren, maar er is nog meer nodig, klinkt het woensdag in een persbericht. De sector pleit voor een ‘ruimer heropstartplan’.

De Europese Commissie stelde woensdagmiddag het ‘digitaal groen certificaat’ voor, het vaccinatiebewijs waarmee het komende zomer mogelijk moet zijn om veilig te reizen in de Europese Unie. De Commissie hoopt dat de lidstaten en het Europees Parlement het certificaat snel goedkeuren, zodat het in juni al kan worden gebruikt.

Goed nieuws, aldus verenigingen van luchtvaartmaatschappijen (zoals IATA en Airlines for Europe) en luchthavens (ACI Europe). ‘Deze certificaten zijn een sleutelinstrument om een veilige en doeltreffende heropstart van het reizen en het toerisme in Europa weer mogelijk te maken’, zeggen ze in een persbericht.

Ze roepen de EU-lidstaten op om de voorbereidingen voor de implementatie van het vaccinatiebewijs zo snel mogelijk op te starten, zodat het tegen de zomerse reispiek operationeel is.

Stappenplan

Maar de Europese luchtvaartsector voegt meteen toe dat er meer nodig is. Er moet dringend een stappenplan komen met de voorwaarden, criteria en mogelijke timing voor de versoepeling en het opheffen van de reisbeperkingen, klinkt het. Daar hoort ook een eenvormig testbeleid bij. Zolang dat er niet is, ‘blijven honderdduizenden reis- en toerismebedrijven in heel Europa, en hun werknemers, in het ongewisse over de perspectieven op een heropstart en hun planning’, zeggen de verenigingen. ‘En het houdt de Europeanen ook tegen om familieherenigingen te plannen, zakenreizen of vakanties, trips die cruciaal zullen zijn om de economieën in Europa er weer bovenop te helpen.’

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20