Terugkeer naar ‘normaal’ leven passeert onvermijdelijk via het vaccinpaspoort

In Israël heeft nu 74 procent van de bevolking op zijn minst al 1 keer een covidvaccin toegediend gekregen. 28,5 procent kreeg beide injecties al. Vergelijk dat met respectievelijk 3,22 en 1,67 procent in België. De Joodse staat heeft dus een duidelijke voorsprong. Israël kan het zich veroorloven plannen te maken om uit die oneindige lockdowns te komen.

Volgens de krant The Times of Israël zouden begin maart de toegang tot hotels, restaurants, café’s, winkelcentra en sportzalen heropend worden. Wel enkel voor gevaccineerden. De krant baseert zich op plannen die de minister van Volksgezondheid heeft gepresenteerd aan zijn collega-ministers.

Eerder deze week had ook de Hebreeuwse universiteit van Jeruzalem aangekondigd dat enkel ingeënte studenten zich terug op campus mogen melden.

Steeds meer landen spelen met het idee om vaccinpaspoorten te introduceren om opnieuw een vorm van normaliteit te bereiken. Ook binnen de EU is die discussie al aan de gang. Al omschrijven sommigen zo’n paspoort als een belemmering van de vrijheid.

Toerisme nieuw leven inblazen

Spanje, Italië, Cyprus en Malta – die allemaal wanhopig proberen het toerisme nieuw leven in te blazen – zijn voorstander van vaccinatiepaspoorten. Ze hebben enkel groen licht van de andere EU-landen nodig.

Denemarken zal deze maand al beginnen met de uitgifte van vaccinpaspoorten, gevolgd door Zweden. Israël introduceert een “groen paspoort’ voor degenen die hun immuniteitsstatus kunnen aantonen. Zij krijgen toegang tot winkelcentra, sportscholen en musea. 

De toepassing van vaccinpaspoorten zal onvermijdelijk veel verder reiken dan vakanties en zal zich uitbreiden tot bijna elk gebied van het moderne leven. Wie in verzorgingstehuizen en ziekenhuizen wil werken, zal moeten kunnen bewijzen dat hij of zij gevaccineerd is. Een systeem dat moeilijk van de grond zal komen als het niet door de overheid wordt georganiseerd.

Voka

De ondernemersorganisatie Voka pleit er ook voor om een digitaal vaccinpaspoort in te voeren. ‘Zo’n vaccinpaspoort moet toelaten dat gevaccineerden landsgrenzen kunnen oversteken zonder de enorme rompslomp van negatieve test- en quarantaineverplichtingen.’ Want Vlaanderen staat sterk op exportvlak: onze economische activiteit is exportgerelateerd en één op de drie jobs is afhankelijk van de export. Een normalisering van buitenlandse reizen binnen Europa is dan ook van cruciaal belang, luidt het daar.

Ook de speciale gezant voor covid-19 van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) denkt dat er een vaccinpaspoort zal worden ingevoerd. Tegen Sky News zei David Nabarro dat enkel ‘reisbubbels’ tussen landen kunnen worden gevormd als ze allebei dezelfde normen van coronabeperkingen hebben en de niveaus van vaccinatie vergelijkbaar zijn. Daarom wordt een soort vaccinatiebewijs onder de vorm van een officieel document onvermijdelijk.

Hoe lang willen we nog blijven leven op de manier zoals we dat nu doen?

Vaccinatiebewijzen zijn een controversieel onderwerp. Dat bleek een maand geleden nog. Voorzitter Charles Michel van de Raad van Europa zei toen dat zo’n paspoort de indruk zou kunnen wekken dat vaccinatie de facto verplicht zou worden. 

Ook de Franse minister van Cultuur Roselyne Bachot toont zich een tegenstander: ‘Verliefd als ik ben op de vrijheid, kan ik me {zo’n paspoort] moeilijk voorstellen. Als het zover komt, betekent het een achteruitgang’, zei ze op de Franse tv.

Vraag is hoe lang Bachot en haar medestanders nog bereid zijn te blijven leven zoals we dat vandaag doen?

Meer