Luchtvaartkoepel IATA: “Maak van Europese coronapas de wereldstandaard”

De luchtvaartkoepel IATA roept alle landen op om de Europese coronapas – officieel EU Digital Covid Certificate – te kopiëren.

Een wereldwijd gestandaardiseerde pas zou niet alleen de coronachecks bij toeristisch vliegverkeer, maar ook bij zakenreizen vergemakkelijken en versnellen, is de redenering.

De Europese coronapas, die in een app bewaard kan worden of op papier, geeft via een QR-code op drie vlakken aan wat de coronastatus is van de passagier: deels of gedeeltelijk gevaccineerd, recent getest of recent hersteld. Het certificaat wordt sinds 1 juli gebruikt in de 27 EU-landen.

Andere landen, waaronder de Verenigde Staten, hebben vooralsnog geen eenvormig systeem en dat vertraagt het volledige herstel van het vliegverkeer, vindt IATA. Volgens GBTA, de federatie van de zakenreisindustrie, zijn al tot 60 landen aan het onderzoeken hoe ze het Europese certificaat kunnen overnemen.

Comeback

“Bij gebrek aan één enkele wereldwijde standaard voor digitale vaccincertificaten, zou het Europese model moeten dienen als een blauwdruk voor andere landen die digitale vaccinatiecertificaten willen implementeren om reizen en de bijbehorende economische voordelen te vergemakkelijken”, zegt Conrad Clifford, adjunct-directeur-generaal van IATA.

Volgens GBTA maken internationale zakenreizen een comeback na de stilstand tijdens de lockdownperiodes, maar blijft de Delta-variant voor onzekerheid zorgen.

(am)

Lees ook: British Airways vreest niet voor een verlies aan zakenreizen

Meer