Luchthaven van Charleroi draait maar op kwart van normale capaciteit

De luchthaven van Charleroi verwelkomde in september 189.377 bezoekers, 74 procent minder dan een jaar eerder. Ook het aantal vluchten daalde met 54 procent.

De coronacrisis heeft de luchtvaart in een ongeziene crisis geduwd. Een hoop luchtvaartmaatschappijen gingen al overkop of moesten staatssteun krijgen om te overleven. De Belgische luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines valt in die laatste categorie.

Maar ook op luchthavens is de crisis te merken. Brussels Airport ontving deze zomer 80 procent minder passagiers dan een jaar geleden en Charleroi Airport moest het met 74 procent minder bezoekers stellen alleen al in september. Afgelopen maand namen er 189.377 mensen een vliegtuig in Charleroi. Dat is 26 procent van het aantal mensen in september 2019, meldt de luchthaven in een persbericht.

Lockdowns

Er werden ook 54 procent minder commerciële vluchten uitgevoerd. Het bedrijf telde 2.025 ‘bewegingen’, zoals dat dan heet, tegenover 4.396 bewegingen een jaar geleden. De meeste mensen reisden naar Zuid-Europa, met Italië op kop.

De vele lockdowns wereldwijd hebben de luchtvaartsector hard geraakt. De Britse luchtvaartmaatschappij Flybe moest onlangs bescherming vragen tegen haar schuldeisers, de Australische tak van Virgin Airlines ging al kopje-onder en Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen ontslaan werknemers bij de vleet. Ook Brussels Airlines moest eerder dit jaar een grote herstructurering uitvoeren. De Italiaanse maatschappij Alitalia verdween zelfs helemaal van het toneel en werd vervangen door ITA.

In totaal zou de luchtvaart al meer dan 123 miljard dollar (105 miljard euro) aan staatssteun ontvangen hebben.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20