‘Luchtvaartmaatschappijen ontvingen al 123 miljard dollar staatssteun’

Wereldwijd hebben regeringen al voor 123 miljard dollar steun toegezegd aan noodlijdende luchtvaartmaatschappijen, maakt de internationale organisatie van luchtvaartmaatschappijen (IATA) dinsdag bekend.

Maandag nog raakten de Duitse overheid en de luchtvaartgroep Lufthansa – de moederbedrijf van Brussels Airlines – het eens over een steunpakket van zowat 9 miljard euro. Zo voorziet de staat een gegarandeerde lening van 3 miljard euro en injecteert ze tot 5,7 miljard euro via een stille participatie. Daarnaast krijgt de Duitse overheid nog 20 procent van de aandelen.

IATA juicht de staatssteun toe. Alexandre de Juniac, de topman van de organisatie, roept de overheden op om financiële hulp te blijven verlenen. ‘Dat is een levenslijn om door het ergste van de crisis te geraken zonder over de kop te gaan’, klinkt het in een persbericht. Maar tegelijkertijd wijst IATA erop dat de keuze voor bepaalde vormen van steun gevolgen heeft.

Schuldenberg

Het gaat dan niet zozeer om allerlei steunmaatregelen zoals loonsubsidies, die 45 procent van de hulp uitmaken. Maar wel om de overige 55 procent of 67 miljard dollar. ‘Meer dan de helft van de staatssteun is toegezegd in een vorm die de schulden zal verhogen’, klinkt het. Dat zijn dan leningen of uitgestelde belastingen. Het gevolg is volgens IATA dat het herstel van de maatschappijen langer zal duren.

‘De volgende uitdaging zal zijn om te vermijden dat luchtvaartmaatschappijen ten onder gaan onder druk van de schulden die die hulp creëert’, aldus nog de IATA-topman. Volgens de organisatie zullen luchtvaartmaatschappijen tegen eind dit jaar een gezamenlijke schuldenberg torsen van 550 miljard dollar. Eind vorig jaar was dat nog 430 miljard dollar.

Meer