Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen schrappen massaal jobs

De Amerikaanse luchtvaartmaatschappij United Airlines kondigt aan dat ze 16.000 werknemers op straat zet. Eerder liet American Airlines al weten dat er 19.000 jobs verdwijnen. Delta wil 1.941 piloten op onbetaald verlof sturen.

Vanaf volgende maand werken er 16.000 mensen, of 17 procent van het personeel, minder bij United Airlines. Dat laat het bedrijf woensdag weten. De beslissing komt er omdat het steunpakket voor de luchvaartsector zijn limieten heeft bereikt en de kosten te hoog oplopen. De ontslagen vallen vooral bij vluchtpersoneel en piloten.

‘De pandemie heeft ons hard geraakt en duurt langer dan eender welke expert voorspelde. In een omgeving waar de vraag naar reizen zo sterk is afgenomen kan United niet meer verantwoorden dat het aantal werknemers zo sterk het vluchtschema overstijgt’, klinkt het in een mededeling.

De maatschappij kon het aantal ontslagen, waarvan een deel kan terugkeren als de vraag opnieuw toeneemt, wel serieus beperken van 36.000 naar 16.000 door mensen die vrijwillig op vervroegd pensioen gingen of minder uren aan het werk gingen.

37.000 jobs

De aankondiging van United komt er nadat American Airlines vorige week om dezelfde reden 19.000 jobs op het hakblok zette. En Delta Airlines liet al weten dat er vanaf oktober 1.941 piloten op onbetaald verlof worden gestuurd, tenzij er een akkoord komt met de vakbond om de lonen te verlagen. In totaal gaan er door de coronacrisis dus bijna 37.000 luchtvaartjobs verloren.

De luchtvaartsector heeft het heel moeilijk sinds de coronacrisis is losgebroken. Wereldwijd sloten landen hun grenzen of waren er verboden om te reizen naar bepaalde streken. Ondertussen zijn alle grenzen zo goed als weer open, maar nu verklaren landen bepaalde streken of steden tot rode zone waardoor het verboden wordt om daarnaartoe te reizen. En los daarvan hebben mensen schrik om het virus op te lopen en blijven ze dus liever thuis.

De Belgische luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines moest ook al 10 procent van zijn personeel afdanken door dalende inkomsten.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20