Luchthaven gaat op zoek naar vervanger voor Swissport

Brussels Airport heeft de licentie van Swissport om passagiersvluchten af te handelen ingetrokken na het faillissement van dat laatste bedrijf. De luchthavenuitbater gaat op zoek naar een nieuwe grondafhandelaar.

Het nieuwe bedrijf zal een tijdelijke licentie krijgen om naast Aviapartner actief te zijn op Zaventem, meldt Brussels Airport vrijdag. Woensdag ontstond er nog onduidelijkheid over de situatie. De overheid beweerde dat er twee nieuwe afhandelaars gevonden waren, maar de luchthaven ontkende dat.

Nu heeft Brussels Airport naar eigen zeggen een tiental afhandelingsbedrijven gecontacteerd die geïnteresseerd zouden kunnen zijn om snel te starten met passagiersafhandelingsactiviteiten. Ze moeten in de loop van volgende week een finaal bod indienen. Het gekozen bedrijf zal een tijdelijke licentie krijgen en zal dan zijn diensten kunnen aanbieden aan de passagiersmaatschappijen die op Zaventem actief zijn.

Ook langdurige licentie

Tegelijkertijd wordt een nieuwe selectieprocedure opgestart om een langdurige licentie toe te kennen ter vervanging van die van Swissport. Op Brussels Airport is er momenteel plaats voor twee passagiersafhandelaars. De licenties van Aviapartner en Swissport werden in oktober 2018 voor zeven jaar verlengd.

Swissport werd dinsdag echter failliet verklaard en de curatoren lieten al snel weten dat er geen doorstart zou komen. Daarom trok Brussels Airport die licentie nu in. Swissport voerde voor een reeks luchtvaartmaatschappijen, waaronder Brussels Airlines, grondafhandelingsdiensten uit. Het had een marktaandeel van 60 procent.

Geen invloed op vluchten

Brussels Airport verzekert ook opnieuw dat, ondanks het wegvallen van Swissport, de heropstart van de passagiersvluchten maandag niet in het gedrang komt. ‘De passagiersdiensten zullen verzekerd worden zoals voorzien’, klinkt het. De directie ontmoette vrijdag ook de sociale partners van Swissport ‘om hen te verzekeren van haar actieve steun bij het zoeken naar oplossingen voor de ontslagen werknemers’. Dat zijn er bijna 1.500.

Het faillissement heeft betrekking op de grondafhandelingsdiensten en schoonmaakactiviteiten van Swissport in België. De afzonderlijke luchtvrachtdiensten van Swissport op de luchthavens van Brussel en Luik zijn niet betrokken.

Meer