Onduidelijkheid troef op luchthaven: Overheid zegt dat cargo-afhandelaars passagiersvluchten overnemen, luchthaven ontkent

De federale overheidsdienst Mobiliteit heeft de twee afhandelaars voor cargovluchten, Swissport Cargo en DNata, tijdelijk de toestemming gegeven om passagiersvluchten af te handelen, schrijft De Tijd. De FOD bevestigt dat, maar Brussels Airport ontkent dat.

Brussels Airport telde twee afhandelaars voor passagiersvluchten: Aviapartner en Swissport. Maar omdat Swissport geen doorstart maakt, moet de luchthavenuitbater op zoek naar een oplossing voor de luchtvaartmaatschappijen die samenwerken met Swissport. Onder hen is ook Brussels Airlines, de grootste afnemer van Swissport.

Er zou nu een tijdelijke oplossing uit de bus gekomen. ‘De wetgeving voorziet dat, als een van de twee afhandelaars niet in de mogelijkheid is om de taken te vervullen, het mogelijk is om een tijdelijke vergunning toe te kennen’, zegt Thomas De Spiegelaere, woordvoerder van de FOD Mobiliteit. Dat moet de continuïteit verzekeren.

Twee weken

De FOD gaf naar eigen zeggen woensdag een tijdelijke toelating aan cargoafhandelaars Swissport Cargo en DNata, voluit Dubai National Air Transport Association. De toelating geldt voor 14 dagen en kan verlengd worden. Swissport Cargo is een zusterbedrijf van Swissport.

Op de luchthaven wordt alles echter in alle talen ontkend. ‘In tegenstelling tot wat in bepaalde media werd aangekondigd, heeft Brussels Airport vandaag geen licentie toegekend aan nieuwe dienstverleners voor het uitvoeren van grondafhandelingsdiensten voor passagiersactiviteiten’, klinkt het bij het persagentschap Belga.

De luchthaven staat in contact met alle betrokken partijen en ‘zoekt actief naar een oplossing op zeer korte termijn om de continuïteit van de operaties de komende dagen te verzekeren en zeker vanaf 15 juni, wanneer vele Europese vluchten opnieuw zullen worden opgestart’. Afhandelaars ‘zijn essentieel voor de goede werking van Brussels Airport.’

Volgens Brussels Airport hebben sommige luchtvaartmaatschappijen al ad-hoccontracten afgesloten met Aviapartner om de afhandeling van de vluchten in de komende dagen te verzorgen. Aviapartner is nu de enige grondafhandelaar op Brussels Airport.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20