Brussels Airport versnelt volgende week naar 36 bestemmingen

Nadat er in de maand mei slechts 22.113 passagiers over de vloer kwamen op Brussels Airport, maakt de luchthaven zich op om vanaf maandag een versnelling hoger te schakelen. De luchthaven verwacht volgende week 19 passagiersmaatschappijen, die samen van en naar 36 bestemmingen zullen vliegen, zo kondigde de uitbater donderdag aan.

Onder meer luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines, de grootste speler op Zaventem, begint dan weer te vliegen. De luchthaven verwacht in die week 19 passagiersmaatschappijen, die samen van en naar 36 bestemmingen zullen vliegen, zo kondigde de uitbater donderdag aan.

Net als in april, toen er 17.000 passagiers werden geteld, kreeg Brussels Airport ook in mei wegens de coronacrisis nauwelijks reizigers over de vloer. Er vonden alleen essentiële reizen plaats van bijvoorbeeld diplomaten, artsen, militairen en zakenlui, en repatriëringen. De teller stopte op 22.113 passagiers. In mei vorig jaar waren dat er nog 2,28 miljoen. Ook het aantal passagiersvluchten klapte ineen: van meer dan 18.000 in mei 2019 tot 463 vorige maand.

Beterschap en herstel

Maar er is stilaan beterschap in zicht, nu vanaf 15 juni de grenzen weer opengaan voor toeristen. Er zullen ook weer meer passagiersvluchten plaatsvinden van en naar Brussels Airport. De meeste van de 36 bestemmingen volgende week (waarvan een twintigtal van Brussels Airlines) liggen in Europa, met daarnaast ook Tel Aviv, Montreal, Abu Dhabi en Peking. In juli zou het aantal bestemmingen toenemen tot 130. Topman Arnaud Feist zei vorige week dat hij verwacht dat de luchthaven tegen het einde van het jaar op de helft van zijn capaciteit zal draaien.

Voor een volledig herstel is het waarschijnlijk wachten tot 2023 of later. Op de luchthaven werd een resem veiligheidsmaatregelen genomen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Zo is het verplicht een mondmasker te dragen en meten thermische camera’s aan de ingang van de terminal de temperatuur van alle passagiers.

Ook het vrachtvervoer op Brussels Airport vertoonde in mei eenzelfde tendens als in april. Het totale vervoerde cargovolume daalde (met 8,9 procent tegenover mei vorig jaar) omdat er amper passagiersvluchten waren. Die nemen immers ook vracht mee aan boord, de zogenoemde belly cargo. Aan de andere kant werd er wel fors meer volvracht vervoerd: een stijging van 61,5 procent in mei. Die extra vluchten worden niet alleen uitgevoerd met vrachtvliegtuigen, maar ook met passagiersvliegtuigen die geen passagiers maar wel cargo vervoeren. Eind mei zei de luchthaven dat bijna de helft van de cargovluchten gebeurde met passagiersvliegtuigen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20