Loyaal blijven aan één bank is zelden voordelig voor uw portefeuille

Heel wat Belgen blijven trouw aan één bank. Bij veel gezinnen wordt dat zelfs doorgegeven van generatie op generatie. Maar die loyaliteit kan soms heel prijzig zijn.

Traditiegetrouw verhogen heel wat banken vanaf 1 januari het prijskaartje van een aantal dienstverleningen en producten. Door de toenemende kosten en de tanende spaarrente is het als consument belangrijker dan ooit om de banken tegen het licht te houden. Zeer zelden is het een goed idee om al uw eieren in één mand te leggen. We laten ons licht schijnen over de zicht- spaar- en effectenrekeningen.

Gratis zichtrekening niet altijd gratis

De zichtrekening blijft één van de belangrijkste financiële producten die we hebben. Zonder zo’n rekening kunnen we heel wat verrichtingen niet doen. Een klein decennium geleden kreeg u bij veel banken een gratis zichtrekening zonder addertjes onder het gras.

Vandaag ziet de situatie er heel wat anders uit. Bij het merendeel van de banken gaat een gratis zichtrekening gepaard met een resem extra kosten. Zo moet u bij veel banken bijvoorbeeld een bijdrage betalen als u geld afhaalt aan een bankautomaat van een concurrent. Dat tarief bedraagt gemiddeld 0,50 euro.

Wie zijn kaart regelmatig gebruikt voor traditionele zaken, zoals de mogelijkheid om overal gratis geld af te halen, wordt daarom gedwongen om een betalende zichtrekening te openen. Het maandelijkse tarief kan oplopen van enkele euro’s tot tien euro of meer, afhankelijk van de gekozen formule.

Keytrade Bank en Argenta zijn de twee enige banken in ons land die een zichtrekening aanbieden die volledig gratis is. Bij Keytrade Bank krijgt u bovendien 0,05 eurocent per verrichting. Aangezien de bank wel volledig digitaal is, is dat niet de meest geschikte bank voor de traditionele bankier. Die is beter af bij Argenta waar u nog verrichtingen gratis aan het loket kunt doen. De bank liet eerder deze maand weten dat het vanaf volgend jaar drie nieuwe betalende rekeningformules lanceert. De gratis zichtrekening blijft wel bestaan.

Zoek spaarrekening elders

Wie een gratis zichtrekening opent bij bijvoorbeeld Keytrade Bank of Argenta heeft geen toegang tot hoogrentende spaarboekjes. De rente op de spaarrekening High Fidelity van de internetbank bedraagt 0,16 procent. Bij Argenta klokt die op de twee beschikbare spaarrekeningen af op 0,11 procent.

Wie naar lucratieve alternatieven zoekt, vindt zijn gading bij twee andere internetbanken. Een daarvan is Aion Bank met een spaarboekje dat 1 procent rente opbrengt. Wie die Extended-spaarrekening wil openen, moet een abonnement bij de bank onderschrijven. Prijskaartje: 19 euro per maand.

Wie niet zo’n abonnement wenst, kan aankloppen bij MeDirect. De spaarrekening Maandsparen Max biedt een rente van 0,70 procent. De enige keerzijde van de medaille is dat u maandelijks maximaal 5.000 euro kunt sparen. Bij MeDirect is het niet mogelijk om een zichtrekening te openen.

Beleggers vinden hun gading bij internetbrokers

Wie wil beleggen, kan stevig in de kosten snoeien door aan te kloppen bij de internetbrokers. De transactiekosten bij die brokers liggen veel lager dan bij de traditionele spelers. De goedkoopste spelers op de markt voor actieve beleggers zijn: Lynx, BinckBank, Bolero, Keytrade Bank, Deutsche Bank en MeDirect. Die laatste broker is voornamelijk interessant voor wie wil beleggen in beleggingsfondsen.

Het afgelopen jaar zien we ook prijsbrekers voet aan wal zetten in ons land, zoals de mobiele handelsapp Bux Zero. Dergelijke spelers pakken doorgaans uit met kosteloze transacties. Al schuilen er meestal enkele addertjes onder het gras. Bij Bux Zero worden uw transacties bijvoorbeeld pas op het einde van de dag doorgevoerd.

Waar opent u welk bankproduct?

We vatten even samen bij welke bank u aan het juiste adres bent voor welk product.

Zichtrekening:

  • Keytrade Bank: gratis zichtrekening voor digitale bankiers
  • Argenta : gratis zichtrekening voor traditionele bankiers

Spaarrekening:

  • MeDirect: 0,70 procent spaarrente, maar maandelijks spaarlimiet van 5.000 euro
  • Aion Bank: 1 procent spaarrente, maar verplicht om abonnement te onderschrijven (19 euro per maand)

Effectenrekening:

  • Lynx, BinckBank, Bolero, Deutsche Bank en Keytrade Bank: interessant voor onder meer aandelenbeleggers
  • MeDirect: interessant voor fondsenbeleggers
Meer