Veel banken verhogen vanaf 2021 de kosten voor resem bankdiensten

Veel banken verhogen vanaf volgend jaar opnieuw de tarieven van een aantal producten en dienstverleningen, gaande van duurdere zichtrekeningen tot hogere tarieven voor het versturen van rekeninguittreksels per post.

Traditiegetrouw kondigen veel banken rond deze periode enkele tariefwijzigingen aan voor volgend jaar. In nagenoeg alle gevallen gaat het om een verhoging van de tarieven.

Duurdere zichtrekeningpakketten

BNP Paribas Fortis en bpost bank verhogen het prijskaartje van een aantal zichtrekeningpakketten. Zo is de b.compact-formule bij bpost bank vanaf volgend jaar niet langer gratis voor nieuwe klanten. Het prijskaartje wordt opgetrokken tot 1,5 euro. Wie een b.comfort-rekeningpakket heeft, betaalt vanaf volgend jaar 4,5 euro per maand in plaats van 3,5 euro.

Bpost bank laat wel weten dat de klanten met zo’n pakket een extra kredietkaart krijgen. ‘Dat doen we omdat we zien dat mensen steeds meer online kopen en een kredietkaart is daarbij handig’, aldus Frank De Keyser, CEO bij bpost bank.

Bij BNP Paribas Fortis moeten enkel de eigenaars van het Comfort Pack vanaf 1 januari 2021 meer betalen. Het prijskaartje stijgt van 3 naar 3,5 euro per maand.

Crelan maakt de kaarten die niet zijn inbegrepen in een pakket dan weer duurder. Het jaarlijkse tarief voor een Visa Classic stijgt bijvoorbeeld van 24 naar 36 euro.

Traditionele diensten duurder

De prijsverhogingen raken voornamelijk de mensen die een beroep doen op de traditionele dienstverleningen van de banken in hun portefeuille. Zo moeten spaarders bij ING vanaf volgend jaar betalen als ze aan het loket geld wensen af te halen van hun spaarrekening. Concreet bedraagt de bijdrage dan 0,10 procent van het afgehaalde bedrag.

Wie zijn uittreksels per post wil ontvangen, moet bij Belfius vanaf de start van het nieuwe jaar 2 euro per envelop betalen. Vandaag is dat nog 1,70 euro. Voor uittreksels die in het buitenland bezorgd moeten worden, stijgt het tarief van 3,50 naar 4 euro.

Beleid ECB weegt op de banken

Het lagerentebeleid van de Europese Centrale Bank (ECB) knibbelt aan de winstgevendheid van de banken. Zo moeten ze bijvoorbeeld 0,5 procent rente betalen als ze hun geld parkeren bij de ECB. Daarom zien veel van hen zich genoodzaakt de tarieven van hun producten te wijzigen. Ze verlagen de spaarrentes en verhogen de kosten van een aantal bankverrichtingen.

Sommigen gaan nog een stapje verder en schrappen bepaalde spaarproducten uit hun aanbod. Zo laat ING weten dat het vanaf volgend jaar drie spaarproducten niet langer aanbiedt: het ING Oranje Boekje, de ING Lion Deposit en het ING Premium Boekje. De rente op al die spaarboekjes bedraagt 0,11 procent, het absolute minimum in ons land (voor gereglementeerde spaarboekjes).

De grootbank liet vorige maand ook al weten dat klanten met meer dan 1 miljoen euro op hun spaarrekening vanaf volgend jaar een negatieve rente van 0,5 procent moeten betalen.

Meer