Sander Loones (N-VA) is optimistisch: “Tegen september een federale én Vlaamse regering is zeker doenbaar”

N-VA-kopstuk en begrotingsexpert voor de partij Sander Loones is optimistisch. De regeringsvorming aan zowel Vlaamse als federale kant kan snel gaan, denkt hij.

In het nieuws: Loones denkt dat een Vlaamse regering én een federale regering, met een onderhandeld akkoord over de staatshervorming, “zeker doenbaar” is tegen september, zo verklaarde hij aan De Krant van West-Vlaanderen.

  • Als grootste motivatie om snel tot akkoorden over te gaan, wordt door Loones de begroting genoemd. “Vergeet niet dat we tegen 15 oktober onze begroting moeten indienen bij Europa. We hebben dus geen tijd te verliezen.”
  • Volgens hem hoeft een formatie niet lang te duren. Hij maakt de vergelijking met het Verenigd Koninkrijk. “Wij willen altijd heel gedetailleerde regeerakkoorden neerschrijven. Misschien moeten we eens kijken naar het Britse model, waar dat enkel de grote lijnen bevat. Daar gaat een regering van start en als een minister een onderbouwd dossier klaar heeft, stapt hij daarmee naar zijn collega’s. Waarom zou dat ook hier niet kunnen?”
  • Ook in Nederland was er veel overleg nodig tussen de partijen die samen een akkoord sloten, maar daar kwamen de vier partijkopstukken uiteindelijk naar buiten met een hoofdlijnenakkoord van slechts 26 pagina’s. De nieuwe regering zou geïnstalleerd moeten zijn aan het einde van de maand.
  • Loones haalt aan dat volgens hem een zeer gedetailleerd regeerakkoord wijst op een “groot wantrouwen tussen de coalitiepartners”. “De voorwaarde is wel dat de zwaargewichten zelf in de regering gaan zetelen. Anders zal het niet lukken”, geeft hij aan.
  • Hij benadrukt tevens dat N-VA niet van plan is om zijn standpunten over een staatshervorming te laten varen, maar ook daar is geen lang overleg nodig, volgens hem. “Je kan van start gaan met de regering en tegelijk een communautaire dynamiek creëren”.
  • Niet iedereen gaat mee in die retoriek. Zo dringt Vooruit aan op twee startnota’s, die informateur Bart De Wever moet aanleveren, zowel voor Vlaanderen als federaal. De partij lijkt van plan om op keiharde wijze te onderhandelen over de inhoud.
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.