In Londen hebben veel bedrijven beslist om de omvang van hun kantooroppervlakte te beperken. Tevens kan worden vastgesteld dat een groot aantal ondernemingen afstapt van de traditionele lange huurcontracten. Dat blijkt uit een rapport van consulent Bloomberg Intelligence, gebaseerd op een bevraging bij vijfhonderd Londense werknemers. De verschuiving werd volgens de onderzoekers gedreven door de overstap naar de flexibele arbeid die door de uitbraak van de coronapandemie werd veroorzaakt.
Londense bedrijven beperken hun kantooroppervlaktes; flexibel werken is een blijver

Waarom is dit belangrijk?
De onderzoekers stelden vast dat een kwart van de Londense ondernemingen heeft beslist om zijn kantooroppervlakte te beperken, terwijl nog eens 18 procent voor coworking en flexibele kantoorruimtes blijkt te opteren.Toenemende leegstand: Deze trend zorgt er volgens de analisten Sue Munden en Sirine Bouzid voor dat de leegstand aan bedrijfspanden in Londen verhoogt en de kloof tussen de huurprijzen van gewilde nieuwe ruimtes en minder gewilde oudere gebouwen verder wordt uitgebreid.
- De effecten op lange termijn van de experimenten met thuiswerk die door de uitbraak van de coronapandemie werden ingeluid, beginnen steeds duidelijker te worden naarmate huurcontracten voor kantoren aflopen en werknemers een terughoudendheid laten blijken om massaal naar de werkvloer terug te keren.
- Hoewel de bezettingsgraad van de Londense kantoren langzaam is gestegen na het dieptepunt van de pandemie, wijzen de resultaten van het onderzoek erop dat meer bedrijven accepteren dat flexibel werken een blijvend gegeven zal zijn.
- “Het tijdperk van het thuiswerk polariseert de leegstand en de huurprijzen tussen de premium locaties – vaak eigendom van vastgoedfondsen zoals Derwent London en Land Securities Group – en adressen op minder gegeerde sites”, merkt Sue Munden op.
- In totaal zegt 73 procent van de respondenten dat zijn bedrijf van plan is te verhuizen of al naar een nieuw pand is verkast, tegenover 50 procent in de maand juni vorig jaar.
- Hierdoor staan veel oudere gebouwen leeg. In sommige wijken in het centrum van Londen bedraagt de leegstand nu meer dan 10 procent, terwijl het aanbod van duurzame kantoorruimte ernstig beperkt blijft.
- Uit het onderzoek bleek tevens dat 70 procent van de werkgevers van de respondenten een permanent beleid inzake flexibel werken heeft geformaliseerd, terwijl de overige 30 procent nog onduidelijk is over de plannen na dit jaar.
Nieuwe formules: De toenemende verschuiving naar flexibel werken stimuleert volgens Bloomberg verhuurders zoals Great Portland Estates en British Land om zowel lange huurcontracten voor moderne duurzame gebouwen als contracten op kortere termijn voor meer flexibele ruimtes aan te bieden.
- “De hoge arbeidskosten in verhouding tot de kantoorhuur zetten bedrijven er tevens toe aan te investeren in ruimten die helpen personeel aan te trekken en te behouden”, zeggen Munden en Bouzid.
- “Dat heeft een premie gezet op gebouwen met meer voorzieningen, op de meest gewaardeerde locaties, die bedrijven ook kunnen helpen hun doelstellingen op het gebied van emissiereductie te halen.”
- “Voor de huur van deze gebouwen, die door een schaars aanbod worden gekenmerkt, kunnen nog steeds topprijzen worden gevraagd.”
(nd)