Lockdowns 2.0 doen de bedrijfsactiviteit dalen tot het laagste punt in zes maanden

De economische activiteit in de eurozone staat op het laagste punt in zes maanden. Vooral in de dienstensector is er weinig bedrijvigheid te merken nadat verschillende Europese landen nieuwe lockdownmaatregelen moesten invoeren. Een zogeheten ‘dubbele dip’, een tweede krimp op korte tijd, wordt steeds waarschijnlijker.

Dat blijkt uit een veelbekeken bevraging door het marktonderzoeksbureau IHS Markit. Contactbeperkingen en de sluiting van niet-essentiële handelszaken raakten vooral de dienstensector. De purchasing managers index (PMI) van de sector in de eurozone is in november gezakt tot 41,3. Vorige maand was dat nog 46,9. Dat is het laagste niveau sinds de voorjaarslockdowns van kracht waren. 

De PMI is een belangrijke graadmeter voor de economische activiteit. Een meting van boven de 50 betekent economische groei, onder de 50 duidt een krimp aan. 

In Frankrijk is de economische neergang het hardst te voelen. Daar geldt dan ook één van de strengste lockdowns momenteel, met een avondklok en zware bewegingsbeperkingen. De Duitse economie vertoont het meeste weerstandsvermogen van de eurozone. Voor ons land zijn er geen aparte cijfers beschikbaar. 

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20