Belgische economie stevent af op ‘dubbele dip’

Met de verstrengde coronamaatregelen is een nieuwe klap voor de Belgische economie nog moeilijk te vermijden. De economen van verzekeraar Allianz waarschuwen voor een ‘double dip’, een tweede krimp op korte tijd.

Patrick Krizan, senior economist bij Allianz, verwacht voor de Belgische economie een krimp met 0,9 procent in het vierde kwartaal tegen het kwartaal ervoor. Daarmee stelt hij een zeer recente prognose, een lichtere krimp met 0,3 procent, nog eens neerwaarts bij.

Niet alleen zijn de coronamaatregelen een zware tegenvaller voor de horecasector, ze dreigen vooral het algemene consumentenvertrouwen onderuit te halen. Dat kan leiden tot spaargedrag en lager dan verwachte eindejaarsinkopen.

Krimp, groei, krimp

De officiële cijfers voor het derde kwartaal zijn nog niet bekend, maar economen denken dat de Belgische economie in de periode juli-september met 5 procent opveerde, na de enorme klap van het tweede kwartaal (-12 procent), een gevolg van de coronalockdown.

Het slechte nieuws is dus dat er in het vierde kwartaal een nieuwe klap dreigt voor onze economie. Het goede nieuws is dat de terugval vooralsnog veel kleiner ingeschat wordt dan het infarct van de eerste lockdown. Bovendien ligt de vertrekbasis hoger dan gedacht, want het derde kwartaal was beter dan algemeen verwacht.

Ook Nederland

Er hangt wel uitzonderlijk veel onzekerheid boven de prognoses. Als België de tweede coronagolf niet onder controle krijgt, mogen alle scenario’s van beperkte inkrimping wellicht weer de prullenbak in en dreigt er grotere economische schade.

België zit niet alleen in het ‘double dip’-schuitje. Ook voor Nederland, Frankrijk en Spanje, landen die evenzeer kampen met een tweede coronagolf, verwacht Allianz negatieve groei in het vierde kwartaal.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20