De Croo: ‘Overlegcomité zal zich baseren op feiten en cijfers’

In de aanloop naar het Overlegcomité van vrijdag laat premier Alexander De Croo (Open Vld) nog niet in zijn kaarten kijken over verstrengingen. ‘Dat overleg zal gebeuren op basis van wetenschappelijke adviezen, feiten en cijfers’, zei hij in de Kamer.

Wat de coronacijfers betreft, staan alle alarmlichten op knalrood. Van de ziekenhuisopnames over het aantal vrije bedden tot de personeelsbezetting in de ziekenhuizen: alle indicatoren doen het ergste vrezen. Daarom roepen steeds meer virologen en andere experten op tot een nieuwe lockdown, met bijvoorbeeld een verbod op niet-essentiële verplaatsingen.

‘Tijd voor, net als in andere buurlanden, de noodrem: lockdown’, tweette viroloog Marc Van Ranst donderdagochtend, terwijl Margot Cloet dezelfde boodschap verkondigde. ‘We moeten zo snel mogelijk opnieuw een algemene lockdown invoeren’, vindt de topvrouw van Zorgnet-Icuro. ‘Als we nog langer wachten zal het probleem zo groot zijn, dat de ziekenhuizen mensen zullen laten sterven of gewoon hun deuren zullen moeten sluiten. 

Vrijdagnamiddag blazen de verschillende regeringen verzamelen tijdens een nieuw Overlegcomité, maar premier Alexander De Croo nam donderdag al een kleine voorafname op de beslissingen. Hij kreeg in de Kamer van zowat alle fracties vragen over de coronacrisis en benadrukte dat hij zich voor eventuele nieuwe beslissingen zal baseren op de feiten. ‘Dat overleg zal gebeuren op basis van wetenschappelijke adviezen, feiten en cijfers. Daar kan absoluut geen discussie over zijn’, klonk het.

Over een strenge lockdown liet De Croo niks los, maar hij sprak wel over een volgehouden inspanning die nog een tijdlang kan duren. ‘We moeten er alles aan doen om de cijfers terug te dringen, en dat kan alleen maar als we de regels respecteren en volhouden’, zei hij. ‘Vandaag volhouden, morgen volhouden, volgende week volhouden en ook de komende weken. Als we uit de gevarenzone willen komen, dan zal dat een inspanning van lange duur zijn.’

Handhaving

Terwijl Groen en sp.a (Vooruit) hamerden op de duidelijkheid van de maatregelen, pleitten N-VA en Vlaams Belang op een sterkere handhaving van de regels. ‘We moeten ons ook de vraag stellen in welke mate de oudere maatregelen worden nageleefd en gehandhaafd. Het heeft geen zin om nieuwe maatregelen te nemen als de oude niet worden gevolgd’, stelde fractieleider Peter De Roover (N-VA).

In een omzendbrief vraagt minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) de politie intussen om streng te blijven toezien op de opvolging van de coronamaatregelen. ‘Het coronavirus kan enkel gestopt worden als iedereen zich aan die maatregelen houdt. Daarom vraag ik aan de politie om zichtbaar in het straatbeeld aanwezig te zijn en van kortbij toe te zien op de opvolging’, zegt Verlinden, die bij Villa Politica op één bijkomende maatregelen ‘niet uitsluit’.

Meer