19.34 – Mike Pence is achtste Republikeinse presidentskandidaat
Mike Pence, de voormalige vicepresident, doet een gooi naar het presidentschap. Hij heeft het officiële papierwerk om zich kandidaat te stellen ingediend, woensdag zal hij zijn kandidatuur formeel aankondigen in Iowa.
- Pence was van 2017 tot 2021 vicepresident van Donald Trump. Nu gaat de 63-jarige Republikein dus de strijd aan met zijn voormalige baas.
- De nieuwe presidentskandidaat haalde zich de woede van Trump op de hals door de overwinning van Joe Biden bij de presidentsverkiezingen van 2020 te bevestigen. Voorts distantieerde hij zich van de vorige president sinds januari 2021, toen Trump-aanhangers het Amerikaanse Capitool bestormden.
18.39 – Biocartis kondigt vertrek CFO aan
Biocartis heeft aangekondigd dat zijn CFO Jean-Marc Roelandt het bedrijf verlaat.
- Biocartis, dat gespecialiseerd is in moleculaire diagnostiek, zei dat Roelandt zijn functie om persoonlijke redenen neerlegt. Er is inmiddels een selectieprocedure opgestart om een nieuwe CFO te vinden.
- Biocartis en Roelandt zijn overeengekomen dat hij nog tot 4 augustus aanstaande bij het bedrijf zal blijven om zo een soepele overgang te garanderen.
18.11 – VS staan aan de vooravond van een derde energierevolutie
15 jaar geleden zette Amerika vol in op schalieolie en -gas om zijn energie-onafhankelijkheid te garanderen. Fracking zorgde ervoor dat de Verenigde Staten de grootste olieproducent ter wereld werden. Onder invloed van de klimaatverandering en de milieubeweging wordt via de Inflation Reduction Act nu uitgekeken naar opportuniteiten in meer duurzame alternatieven, zoals windenergie of zonnekracht.
Naar schatting 3.000 miljard dollar aan investeringen in hernieuwbare energietechnologie zouden het energievolume van de Amerikaanse schaliegasrevolutie kunnen verdubbelen. Dat staat te lezen in een nieuw rapport van de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs.
? Meer weten? Lees dan dit stuk!
17.54 – Bel20 blijft ter plaatse trappelen
De Eurostoxx50 heeft de eerste handelsdag van de week 0,75 procent lager afgesloten en de Bel20 bleef dicht bij huis.
- In de Belgische sterindex was ArgenX de grootste stijger van de dag met een koerswinst van 1,4 procent, op de voet gevolgd door Sofina met 1,3 procent.
- Onderaan de lijst eindigde Melexis met een verlies van 1,8 procent.
- Colruyt, dat zijn divisie gezondheidszorg uitbreidt door een belang in yoboo te nemen, daalde 0,3 procent.
16.59 – Morgan Stanley vertrouwt huidige beursrally niet
De huidige beursrally is niet erg geliefd. Dat zegt analist Mike Wilson van Morgan Stanley, die zo zijn bedenkingen heeft bij de rally.
- Wilson verwacht nog een stevige winstrecessie dit jaar, en dat is nog niet ingeprijsd. Hij houdt rekening met een daling van de bedrijfswinsten met 16 procent op jaarbasis.
- Zijn basisscenario voor de S&P500 blijft onveranderd met een koersdoel van 3.900 punten. Dat koersdoel ligt aan de onderkant van de gemiddelde voorspellingen voor de index.
- Wilson zegt wel dat de bank minder negatief is geworden vanwege onder andere de sterke prestaties van enkele grote technologienamen en AI-spelers. Ook de hoop op een snelle ommekeer van het rentebeleid in de VS en dat daarmee wellicht het ergste bij bedrijven al achter de rug is, maakt de bank minder negatief.
- Echter, aandelen van lagere kwaliteit, cyclische aandelen en small-caps staan onder druk volgens Wilson.
- Volgens de analist is het verstandig om een portefeuille aan te houden met aandelen met defensieve kenmerken, operationele efficiëntie en stabiele winsten.
- Maar achter de wolken schijnt de zon, aldus Wilson. Morgan Stanley verwacht een groei van de winst per aandeel van 23 procent in 2024 en nog eens 10 procent in 2025. Dit is vooral ingegeven door de verwachting dat het beleid van de Fed in 2024 soepeler wordt.
16.02 – België haalt bijna 130 miljoen euro op met nieuwe uitgifte staatsbons
Het Agentschap van de Schuld maakt bekend dat de overheid met de nieuwe uitgifte van staatsbons 127,52 miljoen euro heeft opgehaald.
- De nieuwe staatsbons, met een looptijd van drie jaar en een coupon van 2,5 procent, viel vooral in de smaak bij de Belgische spaarders, die voor 97,08 miljoen euro inschreven.
- De tienjarige variant bracht 30,43 miljoen euro op.
- Dit was minder dan de vorige campagne in maart, die 262 miljoen euro opbracht, en waarmee het de meest succesvolle campagne was sinds de “Leterme”-staatsobligaties in december 2011.
? Waarom boeten de staatsbons aan populariteit in? Kom er hier alles over te weten.
15.47 – Wall Street opent voorzichtig in het groen
Na bijna twintig minuten handelen, noteert de S&P500 0,2 procent in de plus en doet de Nasdaq er 0,25 procent bij. De Dow Jones blijft ter plaatse trappelen.
15.10 – Spanje en Nederland willen “landspecifieke regels” voor EU-landen
Spanje en Nederland – twee landen die traditioneel tegenover elkaar staan in het debat over solidariteit versus verantwoordelijkheid inzake EU-fiscaliteit – hebben samen een voorstel ingediend voor “landspecifieke” regels om landen met hoge schulden in staat te stellen hun schuld in een langzamer tempo af te betalen.
Die regels komen er volgens beiden best vóór de verkiezingen van volgend jaar.
15.07 – The Economist: “Daling van de geboortes zal de wereld ingrijpend veranderen”
De daling van de geboortes zal de wereld ingrijpend veranderen, want na de baby-boom, die het Westen opzadelt met steeds meer onbetaalbare pensioenen, is er nu sprake van een baby-bust, schrijft The Economist.
- “Dat zorgt niet enkel voor een fiscaal fiasco; vergrijzende bevolkingen zijn ook minder innovatief.”
- “We zullen veel kunstmatige intelligentie en veel robots nodig hebben om een krimpende beroepsbevolking te vervangen, waarvan de afname zal versnellen.”
? Deze bijdrage komt uit de Midday Brief, Vlaanderens best gelezen nieuwsbrief. Schrijf u hier in
14.47 – Spotify ontslaat 200 mensen
Spotify gaat 200 mensen ontslaan, oftewel 2 procent van zijn personeelsbestand.
- Spotify had in 2020 wereldwijd 8.359 mensen in dienst, volgens een aangifte bij de Amerikaanse beurswaakhond SEC, waarvan 4.332 medewerkers in de Verenigde Staten.
- Sahar Elhabashi, vicepresident van Spotify, kondigde de sanering aan in een memo aan de werknemers. “Degenen die getroffen worden door de bezuinigingen krijgen royale ontslagvergoedingen”, aldus Elhabashi.
14.34 – Een rode zomer voor de Europese beurzen?
Een team van strategen van Morgan Stanley, onder leiding van Graham Secker, verwacht dat de Europese beurzen enkele moeilijke maanden te wachten staan. Het team sluit de komende maanden een daling van de MSCI Europe Local Index, waarin middelgrote en grote beursbedrijven uit vijftien Europese landen zitten, met 10 procent niet uit.
- “De veerkracht van de Europese aandelenmarkten zal de komende drie maanden waarschijnlijk steeds meer op de proef worden gesteld naarmate het economisch momentum tegenvalt en de liquiditeitsvoorwaarden verder verkrappen”, staat er in een nota van Secker en zijn team. “We zien scheuren ontstaan.”
13.51 – De Croo sluit maatregelen om spaarrente te verhogen niet uit
Vivaldi debatteert al enkele dagen over de vraag of het mogelijk is om banken te dwingen de rente op spaarrekeningen te verhogen. Premier Alexander De Croo (Open VLD) zal de banken hiertoe dwingen als dat nodig is.
- In een interview deze ochtend op La Première zei De Croo dat de banken de spaarrentes moeten verhogen. De markt moet werken. Een bank moet een beter tarief bieden om meer geld aan te trekken, en de andere banken worden verondersteld dat voorbeeld te volgen. Op dit moment zie ik dat niet gebeuren,” zei de premier, die waarschuwde: “Ofwel werkt de markt, ofwel zorgen wij ervoor dat de markt werkt.”
? Lees er alles over in dit stuk!
12.57 – Producentenprijzen eurozone dalen fors
De producentenprijzen in de eurozone zijn in april flink gedaald. Dat blijkt uit cijfers van Eurostat, het Europese bureau voor de statistiek.
- Op maandbasis daalden de producentenprijzen met 3,2 procent, na een afname met 1,3 procent in maart.
- Op jaarbasis stegen de producentenprijzen in april met nog wel met 1,0 procent. Een maand eerder was dit echter nog een plus van 5,5 procent.
- Exclusief de prijzen voor energie daalden de producentenprijzen in april met 0,1 procent op maandbasis. In maart was dit nog een plus van 0,1 procent.
12.13 – Overname Credit Suisse door UBS wordt waarschijnlijk volgende week afgerond
UBS heeft vandaag aangekondigd dat de overname van Credit Suisse ten vroegste op 12 juni wordt afgerond. De Zwitserse reus heeft in maart zijn concurrent overgenomen voor 3 miljard Zwitserse frank. Die overname was noodzakelijk om het faillissement van Credit Suisse en een eventuele bankencrisis te vermijden.
- “De afronding is nog afhankelijk van goedkeuring door de Amerikaanse beurswaakhond SEC en van andere voorwaarden van afsluiting bij UBS”, laat de grootste bank van Zwitserland in een persbericht weten.
12.04 – Bel20 beweegt weinig, houdt lichte winst vast
Rond het middaguur noteert de Brusselse sterindex nog steeds een winst van om en bij de 0,2 procent.
- Sofina neemte de plaats van koploper over, met een winst van ruim 2 procent. D’Ieteren, Proximus, WDP en Galapagos halen meer dan 1 procent.
- Onderaan staan Melexis en AB InBev.
11.05 – Britse dienstensector groeit iets minder hard
De Britse dienstensector is in mei iets minder sterk gegroeid. Dit bleek vandaag uit definitieve cijfers van S&P Global.
- De inkoopmanagersindex voor de dienstensector daalde van 55,9 in april naar 55,2 in mei. Economen hadden gerekend op 55,1.
- De inkoopmanagersindex voor de Britse industrie bleek vorige week gedaald van 47,8 naar 47,1 in mei.
- De samengestelde index daalde zo van 54,9 naar 54,0. Een indexstand groter dan 50 wijst op groei, terwijl minder dan 50 krimp betekent.
10.24 – KBC Securities verlaagt advies Home Invest
KBC Securities heeft maandag het advies voor Home Invest verlaagd van Accumuleren naar Houden en het koersdoel van 26,40 euro naar 19,00 euro.
- De analisten van KBC hebben hun waarderingsmodel bijgewerkt en verwachten een reële waardecorrectie van de portefeuille van 3,5 procent over het boekjaar 2023.
- Ook verwachten zij dat het aandeel verdere neerwaartse druk zal ondervinden door de hoge schulden in combinatie met de krappe kaspositie van Home Invest.
09.15 – Brusselse beurs opent lichtgroen
Kort na het openen van de beurs in Brussel schommelt de Bel20 rond de 0,2 procent.
- Proximus en Ackermans en Van Haaren noteren winsten boven de 1 procent.
- Melexis en AB InBev noteren het laagst.
08.56 – Apple stelt vandaag VR en AR headset voor
Na zeven jaar in ontwikkeling te zijn, wordt de ‘Mixed Reality’-bril aan de wereld voorgesteld. Voor bepaalde sectoren, zoals geneeskunde, kan die veel kosten besparen.
- Het product zal – voorlopig – voornamelijk nuttig blijken in bepaalde sectoren. Zo wordt gedacht aan opleidingen in de chirurgie, luchtvaart, softwareontwikkeling en gamen.
- Met een prijs van 3.000 dollar is de bril meteen bijna 1.000 dollar duurder dan de duurste iPhone en het tweede duurste product in de Apple-catalogus. Enkel de Mac Pro desktop (5.999 dollar) is duurder.
Lees er hier meer over.
08.31 – Brussel start handelsweek vermoedelijk nipt hoger
De Brusselse beurs gaat maandag naar verwachting een licht hogere opening tegemoet. Futures op de Euro Stoxx 50 index wezen ongeveer een uur voor de beursgong op een winst van 0,1 procent.
- Brussel kende afgelopen week nog een volatiel handelsverloop, waarbij op maandag, dinsdag en woensdag terrein werd prijsgegeven, terwijl donderdag en vrijdag een herstelrally werd ingezet, met dank aan vooral een verhoging van het schuldenplafond in de VS en de vrijgave van een sterk Amerikaans banenrapport.
- Met een slot van 3.652,16 punten op vrijdag, verloor de Bel20 op weekbasis uiteindelijk een half procent.
- Lees hier meer.
07.41 – Europese beurzen openen lager
De Europese beurzen gaan maandag een iets lagere opening tegemoet, terwijl de olieprijs oploopt nu OPEC+ de productie verder gaat inperken.
- IG voorziet een openingsverlies van 34 punten voor de Duitse DAX en een min van 14 punten voor de Franse CAC 40. De Britse FTSE lijkt 7 punten hoger te openen.
- Lees hier meer.
06.56 – Rusland beweert dat het grootschalige aanval van Oekraïne heeft tegengehouden
Het Russische ministerie van Defensie zei maandag op Telegram dat het een grootschalig tegenoffensief van Oekraïne in de Donetskregio heeft tegengehouden.
- Rusland beweert dat het zo’n 250 Oekraïense soldaten heeft gedood die een grootschalige aanval probeerden uit te voeren.
- De cijfers konden nog niet worden geverifieerd door onafhankelijke bronnen.
- Lees hier meer.
06.02 – Vergadering OPEC+: Saoedi-Arabië gaat olieproductie verlagen met miljoen vaten per dag
Na de vergadering van OPEC plus bondgenoten op zondag kondigde Saoedi-Arabië aan een vrijwillige productieknip van een miljoen vaten olie per dag in te voeren tijdens de maand juli. Het oliekartel besloot ook om het aanbod langer beperkt te houden, tot eind 2024.
- De eerder aangekondigde productieverlaging, die normaal gezien zou lopen tot eind dit jaar, wordt met een jaar verlengd door OPEC+.
- Het kartel zal daarbovenop in 2024 1,4 miljoen vaten minder produceren dan vandaag de dag. Een belangrijke voetnoot: deze reductie zal in de realiteit niet merkbaar zijn, omdat het oliekartel simpelweg de productiedoelstellingen naar beneden bijwerkt van landen die hoe dan ook niet aan hun beoogde cijfers raken, zoals Rusland, Angola en Nigeria.
- Lees hier meer.