03u42: De sociale netwerken Facebook en Twitter delen informatie om de verspreiding van ‘fake news’ op en na verkiezingsdag tegen te gaan.
Facebook doet dat vanuit zijn ‘elections operation center’ van waaruit de coördinatie tussen 40 verschillende teams wordt georganiseerd. Zowel Facebook als Twitter zullen voorbarige berichten met betrekking tot een verkiezingsuitslag van een speciaal label voorzien.
02u41: De steun voor President Trump en ex- vicepresident Joe Biden in een reeks ‘swing states’ is de voorbije dagen onveranderd gebleven
Dat blijkt uit een nieuwe opiniepeiling van Wall Street Journal/NBC News. In tegenstelling tot vier jaar geleden zijn er weinig aanwijzingen dat er zich last minute significante verschuivingen richting Donald Trump hebben voorgedaan. Het waren net die verschuivingen die Trump in 2016 aan winst hielpen.
De opiniepeiling werd op zondag uitgevoerd in 12 staten waar het verschil tussen beide kandidaten kleinst is. Algemeen blijft het verschil tussen beide kandidaten 5 procentpunten: Biden (51 procent) en Trump (46 procent).
20u51: Zijn het de jongeren die over het presidentschap zullen beslissen?
Amerikanen melden zich dus en masse bij het stemhok. Van de 97 miljoen mensen die dit jaar hun stem al hebben uitgebracht, zijn er 25 miljoen die in 2016 helemaal niet gingen stemmen. Een kwart daarvan is jonger dan 30. Het zijn vooral deze mensen die de einduitslag kunnen beïnvloeden, omdat de meeste onder hen niet op de radar van de peilingbureaus staan.
In de staat Texas bijvoorbeeld hebben al meer dan 1 miljoen mensen in de leeftijdscategorie 18 tot 29 jaar hun stem uitgebracht, tegen iets meer dan 100.000 op dezelfde dag vier jaar geleden.
18u33: In Washington DC worden winkels in de omgeving van het Witte Huis gebarricadeerd in de aanloop naar verkiezingsdag
Lokale machthebbers nemen het zeker voor het onzekere nu steeds meer mensen onregelmatigheden verwachten en Team Trump erop blijft hameren dat er fraude in het spel is. Ook op Fifth Avenue in Manhattan worden steeds meer winkels met houten platen dichtgetimmerd.
Uit een peiling van Yahoo blijkt ondertussen dat:
- 51% van de 1.501 geregistreerde kiezers verwacht dat Trump zal weigeren zijn nederlaag toe te geven mocht het zover komen.
- In dezelfde peiling zegt 77% te verwachten dat in de komende dagen geweld zal uitbreken.
- Een andere peiling gaf eerder al aan dat 55% van de respondenten verwacht dat 3 november ‘de meest stresserende dag’ uit hun leven zal worden.
17u46: Obama, niet Trump zorgde voor beste resultaten op aandelenbeurzen
President Trump gaat er graag prat op dat hij de beste economie in de geschiedenis heeft gecreëerd en dat ook de aandelenmarkten nooit beter zijn gevaren dan onder zijn bewind. Yahoo Finance zocht een en ander uit en vond dat drie van zijn voorgangers beter deden dan Trump zelf, al is het verschil met George H.W. Bush miniem. Waar Trump wel beter doet dan zijn 3 voorgangers is op de techbeurs Nasdaq.
17u36: Kans dat buitenlandse indringers zich rechtstreekse toegang zouden kunnen verschaffen tot de stemmachines grenst aan het onmogelijke
Ten eerste zijn de stemmachines niet verbonden met het internet. Ten tweede zijn twee sleutels nodig om toegang te krijgen tot de plaats waar de machines staan opgesteld. Een daarvan is in handen van de Republikeinen, de andere van de Democraten.
De machines worden nog voor ze worden aangekocht getest en gecertifieerd op zowel landelijk als op het niveau van de afzonderlijke staten. Ze worden verzegeld en zijn voldoende beschermd tegen onregelmatigheid. Als iemand zou proberen in zo’n machine in te breken zou dat snel aan het licht komen.
De meeste staten doen na de verkiezingen nog een audit, waarbij de papieren resultaten en de elektronische resultaten worden vergeleken. Elke papieren stem laat met andere woorden ook een digitaal spoor achter.
17u21: Enige remedie tegen een stortvloed van ‘fake news’ is het blijven publiceren van de ware stand van zaken
De Amerikaanse president Trump zegt nu al maandenlang dat de verkiezingen vervalst zullen worden en dat de Democraten in de dagen na 3 november alsnog ‘stemmen tevoorschijn zullen toveren’ om de overwinning’ aan Biden te schenken. Zondagavond voegde hij daar nog aan toe ‘dat het in het tijdperk van computers gewoon verschrikkelijk zou zijn dat we op het einde van de verkiezingsdag de resultaten niet binnen zouden hebben.’
In realiteit is het tellen van de stemmen altijd een proces dat verschillende dagen duurt. Uit onderstaande grafiek blijkt dat de meeste staten ook daags na de stembusslag nog vele stemmen te tellen hebben. Het enige verschil is dat mediabedrijven op basis van gedeeltelijke resultaten de winnaar kunnen voorspellen vooraleer de uiteindelijke resultaten binnen zijn.
De volgende dagen worden dus cruciaal voor de geloofwaardigheid en robuustheid van het Amerikaanse kiessysteem, nu ook buitenlandse acteurs zich vastberaden tonen om zich in de kiesstrijd te mengen.
De enige remedie tegen de stortvloed van valse berichten met betrekking tot de uitslag is het blijven publiceren van de ware stand van zaken.
17u01: Het kiezersenthousiasme in de VS is op weg om alle records te breken
Op dit moment zijn volgens het US Elections Project al 99 miljoen stemmen uitgebracht – of bijna 75 procent van de totale stemmen geteld in 2016 – terwijl Verkiezingsdag zelf nog moet starten. De ‘swing states’ Florida, Georgia en North Carolina zitten nu al dichtbij hun totaal van vier jaar geleden, terwijl in Texas al meer mensen hebben gestemd dan in 2016.
16u47: 24 uur voor de laatste dag van de verkiezingen in de VS van start gaat anticiperen de grote peilingbureaus een ruime overwinning tot zelfs een ‘landslide’ voor Biden
- Cook Political Report zet 290 kiesmannen in het Kiescollege in de kolommen ‘ solid’, ‘likely’ en ‘lean’ Democrat. (270 kiesmannen volstaan voor de overwinning)
- Five Thirty Eight geeft Biden 350 kiesmannen tegen 188 voor Trump
- RealClearPolitics geeft 216 kiesmannen aan Biden en 125 aan Trump, met 197 als ‘toss up’ (kan beide kanten uit)
- The Economist geeft 315 kiesmannen aan Biden en 188 aan Trump
- Het Princeton Consortium geeft Biden 335 kiesmannen, Trump 187
Is Donald Trump kansloos?
Zeker niet, al moeten alle teerlingen wel goed vallen, net zoals dat in 2016 het geval was. Kijk vooral naar de Significant 6 van de zogenaamde ‘Sun Belt’, dat zijn de staten Florida, Georgia, North Carolina, Ohio, Iowa en Texas. Trump won al deze staten in 2016, maar als hij er nu ook maar één verliest, is het voor hem game over. Dit zijn de laatste peilingen in die staten. In alle zes bevinden de kandidaten zich binnen de foutmarge.
Als Trump alle zes deze staten wint, dan wordt het een lange nacht én uitkijken naar Pennsylvania en Arizona.
Peilingbureaus zijn als de dood dat ze dit jaar in dezelfde val trappen als in 2016, dus de New York Times houdt een peiling bij waarin de fouten die in 2016 werden gemaakt worden herhaald. Die geven dit jaar volgend verschil tussen beide kandidaten: