Op een persconferentie kondigt de Vlaamse regering woensdagmiddag, in navolging van de federale regering, extra maatregelen aan om het coronavirus in te dammen.
- ‘We beseffen heel goed dat dit niet alleen invloed heeft op de gezondheid van de mensen, maar ook op de gezondheid van de economie‘, zegt Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA). ‘Alleen door samen te werken kunnen we deze crisis aanpakken.’
- ‘We verwachten dat de bestellingen voor mondmaskers binnenkort geleverd worden’, zegt minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V), die ook zijn appreciatie uitdrukte voor de gezondheidswerkers. Hij riep bedrijven voorts op om zoveel mogelijk mondmaskers naar de ziekenhuizen te brengen.
- ‘Mensen uit essentiële sectoren – kassiersters, cipiers, laboranten, verplegers, enzovoort – kunnen blijven werken‘, stelde Beke, als verklaring waarom de crèches en scholen openblijven. ‘We hebben ook beslist dat de vaccins, die door Kind en Gezin worden verstrekt, voorlopig opgeschort worden.’
- ‘Alle ondernemingen die moeten sluiten, komen in aanmerking voor de Vlaamse hinderpremie‘, geeft minister van Werk Hilde Crevits (CD&V) aan. Het gaat dus niet alleen meer om horecabedrijven. Bijkomend: restaurants die een afhaalservice aanbieden, kunnen er toch aanspraak op maken, gaf de minister mee.
- Intussen zijn er al 31.000 ondernemers die ingetekend hebben op Vlaamse hinderpremie. Meer informatie over alle steunmaatregelen voor zelfstandigen, kan u hier nog eens nalezen.
- ‘Steeds meer werkgevers vragen tijdelijke werkloosheid aan voor hun personeelsleden. Tegelijk zien we bijvoorbeeld in de landbouwsector dat er een acuut personeelstekort dreigt’, stelt Crevits. Daarom geeft de regering de opdracht aan VDAB om een vacatureplatform op te zetten.
- De water-, gas- en elektriciteitsfacturen van mensen die in tijdelijke werkloosheid verkeren, worden deze maand gedragen door de Vlaamse regering. ‘Bovendien zullen we geen afsluitingen doen van water, gas en elektriciteit tijdens deze crisisperiode’, zegt minister Zuhal Demir (N-VA)
- ‘De betaling van de verkeersbelasting voor bedrijven wordt met enkele maanden uitgesteld‘, stelt minister van Begroting Matthias Diependaele (N-VA), om zo de taxisector en toeristische sector (bijvoorbeeld autocarbedrijven) te beschermen.
- ‘We leggen soepelheid aan de dag bij het controleren van de begrotingen van lokale besturen, als er coronagerelateerde uitgaven opgenomen zijn’, geeft minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open Vld) vanuit Mechelen aan.
- Vakantiekampen en jeugdwerkactiviteiten in de paasvakantie kunnen niet doorgaan. Dat maakt minister van Jeugd Benjamin Dalle (CD&V) bekend. ‘We vragen aan de ouders om die inschrijvingsgelden niet onmiddellijk terug te vragen, als een vorm van solidariteit’, zegt hij.
- ‘Zorg er maximaal voor dat je zelf kan instaan voor de opvang van je kinderen‘, roept minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) op. Toch blijven de scholen dus open om kinderen van ouders in cruciale beroepen op te vangen. ‘De mensen uit de gezondheidssector zijn helden, maar de leerkrachten ook. Zij maken het werk van die andere helden mogelijk.’
- De Lijn annuleert alle belbusritten, omdat die voertuigen te klein zijn om voldoende afstand te nemen. ‘Ook laten we vanaf nu één derde van het maximaal mogelijke aantal reizigers toe per bus of per tram van De Lijn’, kondigt minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld) aan.