Markten:
Markten inladen...

MAANDAG 26 OKT

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Cafés sluiten maand lang de deuren, nachtklok vanaf middernacht

Logo Business AM
Coronacrisis

16/10/2020 | Ruben Van Lent | 4 min leestijd

Cafés en restaurants moeten vanaf maandag een maand lang de deuren sluiten en er komt een nachtklok tussen middernacht en 5 uur ’s ochtends. Dat zei premier Alexander De Croo (Open Vld) op een persconferentie vrijdag.

Afhalen bij restaurants blijft mogelijk tot 22 uur ’s avonds. Nachtwinkels moeten nog steeds sluiten om 22 uur en de verkoop van alcohol wordt verboden na 20 uur ’s avonds.

‘Ongelooflijke klap’

‘Dit is een ongelooflijke klap en het wordt moeilijk om dit te boven te komen. Ondersteuning is nodig’, zegt Matthias De Caluwé van Horeca Vlaanderen aan de openbare omroep VRT. Hij betwist dat de horeca een coronabrandhaard is.

Een studie van het onderzoeksbureau Graydon wijst uit dat een honderdtal cafés overkop zal gaan door deze tweede lockdown. Er komt dan ook een steunpakket voor de horeca. Onder meer wordt het overbruggingsrecht verdubbeld en de horeca moet tijdelijk geen RSZ betalen. Ook krijgen alle Vlaamse zaken die 60 procent omzet verliezen tot 10 procent terugbetaald.

Knuffelcontact

We zullen ook nog maar één nauw contact of ‘knuffelcontact’ mogen hebben. Andere mensen zien mag alleen met een afstand van 1,5 meter of met mondmasker. Thuis mag u vier mensen uitnodigen per twee weken en in het openbaar mag u maximaal vier mensen tegelijk zien.

Thuiswerk wordt verplicht voor wie het kan, maar met respect voor de bedrijfsvoering.

Markten

Markten en kleine kermissen, met niet meer dan 200 mensen, blijven open, maar eten en drinken wordt verboden. Kerstmarkten kunnen dan weer niet doorgaan.

Bij andere evenementen zijn er maar maximaal 40 mensen tegelijk toegelaten, tenzij daar afspraken over zijn met de sector. Maar die afspraken kunnen herbekeken worden. Ook bij koffietafels of banketten mogen er maar 40 aanwezigen zijn.

Sport

Naar professionele sportwedstrijden mogen 200 mensen per compartiment kijken, bij amateurs enkel leden van hetzelfde huishouden.

Normaal gezien zou vrijdag ook de coronabarometer voorgesteld worden, maar die moest uitgesteld worden omdat nog niet alles op punt staat.

Buurlanden

De maatregelen lijken een samengaan van wat onze buurlanden Nederland en Frankrijk al beslisten. Nederland sloot alle horecazaken voor de komende maand, Frankrijk voerde een avondklok in vanaf 21 uur in de zwaarst getroffen steden.

Ook in België blijven de cijfers stevig stijgen. De afgelopen week kwamen er nog gemiddeld 6.000 gevallen per dag bij, 96 procent meer dan een week eerder. Er overleden gemiddeld 23 mensen per dag aan Covid-19.

De ziekenhuizen moeten tegen 26 oktober de helft van hun intensieve zorgen vrijhouden voor coronapatiënten.

Herbekijk de persconferentie hieronder

Source: BusinessAM


Gelijkaardige artikels


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  42.983.086
 • Aantal
  doden
  1.153.547
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  321.031
 • Aantal
  doden
  10.810
Biden vs Trump
AMERIKAANSE VERKIEZINGEN
Volg het hier LIVE elke dag
 • Wie wint de Amerikaanse verkiezingen?

  Biden vs Trump
Logo Business AM

Business AM | Stocks