Live Beursblog – 9 januari 2023 – Business AM

22.20 – Wall Street nagenoeg vlak gesloten

De Amerikaanse beurzen zijn maandag nagenoeg vlak gesloten, nadat ze in eerste instantie de rally van vorige week leken verder te zetten. Die winst bleek echter in de tweede helft van de beursdag te vervliegen. Mary Daly, voorzitter van de Federal Reserve van San Francisco, liet immers een sterkere stijging van de rentetarieven uitschijnen.

 • De  S&P 500 daalde 0,1 procent;
 • De Dow Jones verloor 0,3 procent;
 • De Nasdaq sloot 0,6 procent hoger.

16.51 – Groene opening op Wall Street

De Amerikaanse beurzen zijn vandaag hoger geopend, voortbouwend op de koerswinsten van vrijdag.

 • De S&P 500 won 0,7 procent;
 • de Nasdaq 1,1 procent;
 • de Dow Jones 0,4 procent.

16.39 – Beleggen in cannabis: wietproducent Tilray doet gouden zaken

De Canadese cannabisproducent Tilray heeft het tweede kwartaal van het boekjaar 2022-2023 de aangepaste ebitda (de winst vóór aftrek van rentekosten, belastingen, afschrijving en afboekingen, red.), zien stijgen. Dat deze post al voor de vijftiende keer op rij positief is, blijkt uit vandaag gepubliceerde cijfers, waarover ABM bericht.

 • Het kwartaal, dat eindigde op 30 november, was goed voor een omzet van 144,1 miljoen dollar, tegen 155,1 miljoen een jaar eerder.
 • De brutowinst bedroeg 40,1 miljoen dollar, een stijging van 22 procent op jaarbasis. De aangepaste brutomarge bleef op 29 procent.
 • De aangepaste EBITDA kwam uit op 11,7 miljoen dollar.
 • Het resultaat per aandeel was een verlies van 0,11 dollar. Het aangepaste resultaat bedroeg 0,06 dollar per aandeel negatief.
 • De operationele kasstroom bedroeg 29,2 miljoen dollar en de vrije kasstroom 25,4 miljoen dollar.
 • Tot slot zei Tilray dat het een “sterke” financiële positie heeft met 433,5 miljoen dollar in kas en activa die snel te gelde kunnen worden gemaakt.
Jonge cannabisplanten in een kweekruimte in de Canadese ‘Aphria Diamond’-faciliteit. De cannabisproducenten Tilray en Aphria zijn overeengekomen om hun activiteiten te combineren en zo een nieuwe reus te vormen in de snelgroeiende wietsector. Fotograaf: Annie Sakkab/Bloomberg via Getty Images

15.11 – Luierfabrikant Ontex in de lift

Zelfstandig analist Gert De Mesure wijst op de opmerkelijke stijging van het aandeel Ontex:

13.44 – Monsterverlies voor Zwitserse nationale bank

De Zwitserse nationale bank (SNB) verwacht voor 2022 een verlies van 132 miljard Zwitserse frank, wat ongeveer evenveel in euro’s is, het zwaarste verlies in haar bestaan. Dat heeft vooral te maken met de slechte beurs van vorig jaar.

De SNB is immers, in tegenstelling tot de meeste andere centrale banken, een actieve belegger op de aandelenmarkten. Marktenexpert Holger Zschaepitz wijst op een opmerkelijke correlatie tussen hoe de balans van de SNB evolueert en de val van de grote techaandelen:

13.01 – ECB verwacht sterke loonstijgingen

De studiedienst van de Europese Centrale Bank verwacht dat in sommige landen de lonen sterk gaan stijgen, omdat ze zich met vertraging gaan aanpassen aan de inflatie. Dat leidt dan natuurlijk weer tot hogere loonkosten, wat de prijzen verder kan opdrijven.

12.17 – UCB uitblinker op vlakke Brusselse beurs

 • De Bel20 boekt rond de middag minieme winst, maar dat verbergt uiteenlopende schommelingen. In de sterindex trekt UCB de kop met een koerswinst van 4,9 procent. Umicore stijgt 2,3 procent en Sofina 1,9 procent. De indexzwaargewichten AB InBev en ArgenX leveren echter 2,5 en 3,4 procent in.
 • In de BelMid neemt Melexis de leiding met 4,9 procent koerswinst. Ook elders doen halfgeleideraandelen het vanochtend goed. Mithra en Recticel winnen 2,2 en 2,0 procent. Econocom daalt 2,9 procent.
 • Bij de kleinere aandelen blijft Unifiedpost stijgen. Het aandeel wint tot 12,9 procent. Quest for Growth levert 3,0 procent in.

12.01 – Nieuwe Chinese supercar moet strijd aangaan met Tesla

11.32 – Hoe waterdicht wordt de deal tussen België en Engie?

Het is al meermaals aangekondigd, maar nu lijkt de federale overheid echt dicht te staan bij een deal met Engie over de verlenging van de jongste kernreactoren. Al zou het kunnen dat het maar om een deelakkoord gaat, waarbij de Franse energiereus pas in maart definitief zijn definitieve zegen geeft. Lees verder

10.11 – Goldman Sachs ziet inflatie VS dit jaar dalen

De Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs verwacht dit jaar lagere prijzen van basisgoederen in de Verenigde Staten door het herstel van de aanvoerketens, wat de belangrijkste aanleiding moet zijn van een lagere kerninflatie. Dat stellen economen van de zakenbank in een rapport, waarover ABM bericht.

 • Goldman schat daarbij de kans op een recessie in de VS dit jaar in op slechts 35 procent.
 • De kans is groter dat het land een economische teruggang kan vermijden met een zachte landing.

09.40 – Charisma van de baas helpt bij beursgang

Een charismatische CEO leidt tot een hogere introductieprijs op de beurs, zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. Lees hier verder

Oliver Blume, de CEO van Porsche, bij de beursintroductie van zijn bedrijf. – Daniel Roland/AFP via Getty Images

09.06 – Bel20 stijgt bij opening handel

De Bel20-index stijgt in de eerste handelsminuten met 0,3 procent, tot circa 3.858 punten. UCB is de trekker met een winst van ruim 3 procent na het goede nieuws over de winst (post van 07.39).

09.02 – Duitse industrie toont schuchter teken van herstel

De productie van de Duitse industrie is in november licht gestegen. Dat blijkt uit cijfers van Destatis, het Duitse bureau voor de statistiek.

 • De productie, gecorrigeerd voor seizoensinvloeden en werkdagen, lag in november 0,2 procent hoger dan een maand eerder. In oktober daalde de productie nog met 0,4 procent.
 • Op jaarbasis daalde de productie met 0,4 procent in november, na een daling van 0,2 procent in oktober.

“Is het glas daarmee halfleeg of halfvol?”, vragen de analisten van ING zich af in een eerste reactie. “De industriële activiteit in november leverde meer bewijs dat de economie in het vierde kwartaal niet in een ravijn is gestort, maaris ook niet sterk genoeg om een krimp tegenover een jaar eerder te voorkomen.”

08.50 – Argenx heeft voldoende geld in kas

Farmabedrijf Argenx heeft naar verwachting voldoende geld in kas tot het moment dat het bedrijf winstgevend is en boekte met het middel Vyvgart (tegen een zeldzame spierziekte) afgelopen jaar meer dan 400 miljoen dollar omzet. Dat maakte het biotechbedrijf bekend met voorlopige cijfers.

Argenx meldde dat de omzet uit Vyvgart in het afgelopen vierde kwartaal 175 miljoen dollar bedroeg, waardoor de jaaromzet op 402 miljoen dollar uitkwam. Per 31 december had Argenx 2,2 miljard dollar in kas en met een voorziene cashburn van circa 500 miljoen dollar in 2023 moet dit voldoende zijn om de weg naar winstgevendheid te kunnen financieren.

07.39 – UCB optimistisch over winst

Goed nieuws voor de aandeelhouders van UCB. Voor afgelopen jaar denkt de Brusselse farmaceut met zijn belangrijkste winstindicator (de aangepaste EBITDA) uit te komen aan de bovenkant van de eerder afgegeven bandbreedte van 21 tot 22 procent, op een omzet van 5,3 tot 5,4 miljard euro. Dat is te danken aan de goede prestaties van de kernproducten van het bedrijf. “We zijn tevreden over onze operationele prestaties”, klinkt het.

07.31 – “Gouden jaren Big Tech keren misschien nooit meer terug”

De grote Amerikaanse technologiegroepen als Meta of Amazon kregen vorige jaar rake klappen op de beurs. Een normalisering na de coronacrisis, denkt Goldwasser Exchange. De gouden jaren keren mogelijk nooit meer terug, maar de vermogensbeheerder stelt ook vast dat vrijwel alle beurshuizen positief blijven op lange termijn.

“Na een rampzalige correctie op de beurs lijken de planeten duidelijk niet langer op één lijn te staan met de technologieaandelen. Misschien zullen deze nooit meer de prestaties geleverd over de afgelopen tien jaar kunnen evenaren. Het is echter duidelijk dat de bijna volledige analistengemeenschap zeer positief blijft voor de sector”, schrijft Goldwasser.

07.07 – Aziatische beurzen in het groen

In Japan gaat de Nikkei-index 0,6 procent hoger en in Hongkong krijgt de Hang Seng Index er 1,4 procent bij.

07.01 – Lost Jack Ma de controle over Alibaba-dochter Ant?

Oprichter Jack Ma geeft de controle over Ant Group op, ving persbureau Reuters op. Dat is de fintech-tak van Alibaba, de Chinese e-commerce-gigant opgezet door Ma. Volgens Reuters heeft Ma ruim 50 procent aan stemrechten in Ant. Dat zou naar 6 procent dalen. Mogelijk neemt Ma deze stap om de beursplannen van Ant nieuw leven in te blazen. Lees verder

Jack Ma – Wang He via Getty Images

06.48 – De macro-agenda van deze week

Goeiemorgen! Dit is de macro-economische weekagenda:

 • Maandag: Duitse industriële productie
 • Dinsdag: consumptie en inflatie Nederland, Europees werkloosheidscijfer
 • Woensdag: Amerikaanse olievoorraden
 • Donderdag: inflatiecijfers China en VS, de wekelijkse steunaanvragen in de VS
 • Vrijdag: inflatiecijfers Frankrijk, een serie cijfers uit het Verenigd Koninkrijk, Amerikaans consumentenvertrouwen, industriële productie eurozone
Meer