Live Beursblog – 7 november 2022 – Business AM

21.04 – Wall Street fietst goedgemutst naar midterms

De stand in New York:

 • De breed samengestelde aandelenindex S&P 500 wint op het moment van schrijven 0,93 procent, en staat op 3.805 punten;
 • de techindex Nasdaq stijgt met 0,89 procent, en schiet naar 10.566 punten;
 • de Dow Jones, de oudste aandelenindex van de VS, staat 1,36 procent in het groen, op 32.843 punten.

19.55 – “Crypto is ongeschikt als geld”

Cryptomunten zijn door hun waardeschommelingen ongeschikt als betaal- of spaarmiddel, oordeelt De Nederlandsche Bank in een nieuw rapport. De centrale bank van Nederland ziet voor crypto alleen een toekomst als speculatieve belegging.

Cryptofans zullen wellicht niet meteen onder de indruk zijn van de analyse, want de cryptobeweging heeft net de ambitie om een alternatief systeem te bouwen zonder centrale banken als de DNB.

18.59 – Analyse: Europese beurzen sluiten in het groen, maar verliezen stoom

De aandelenmarkten in Europa zijn vandaag overwegend in het groen geëindigd, maar verloren wel stoom richting het slot, zo bericht ABM.

 • De Stoxx Europe 600-index steeg 0,3 procent op 418,34 punten.
 • De Duitse DAX liet een stijging zien van 0,6 procent naar 13.533,52 punten.
 • De Franse CAC 40 sloot vlak bij een stand van 6.416,61 punten.
 • De Britse FTSE daalde 0,5 procent tot 7.299,99 punten.

“Een rommelig begin van de week”, oordeelde marktanalist Michael Hewson van CMC Markets, waar de hoop op een versoepeling van de Chinese coronamaatregelen plaats lijkt te maken voor de realiteit dat dergelijke plannen niet snel staan te gebeuren, zo oppert de marktkenner.

Naeem Aslam van AvaTrade wijst dan weer op de teleurstellende exportcijfers uit China. Zo daalde de export in China voor het eerst sinds mei 2020, toen de gehele wereld tot stilstand kwam als gevolg van de coronacrisis, aldus de marktanalist.  

17.44 – Bel20 sluit met winst

De Belgische sterindex heeft de eerste handelsdag van de week besloten in het (licht)groen: 0,4 procent erbij, naar 3.616 punten.

 • Toppresteerder was het aandeel Colruyt, dat 4 procent hoger eindigde.
 • Aan de andere kant van het spectrum: Oxurion, dat een slordige 16 procent verloor.

16.59 – Koers Meta veert op

Dat Meta, het moederbedrijf van Facebook, van plan is om een massaontslag aan te kondigen, schreven we hier eerder (zie bijdrage van 07.51). Intussen blijkt Wall Street dit als uitstekend nieuws te onthalen. De koers van het aandeel is op het moment van schrijven namelijk met meer dan 6 procent gestegen.

Meta op Nasdaq — Bron: Google

15.50 – Lichtgroene opening op Wall Street

Na de openingsbel in New York, schoot de breed samengestelde aandelenindex S&P 500 een minieme 0,1 procent hoger. De techindex Nasdaq, die dit jaar al veel klappen incasseerde, noteerde status quo. De Dow Jones, de oudste aandelenindex van de VS, won 0,2 procent. 

15.33 – Morgan Stanley ziet beurskoers Aziatisch bedrijf met meer dan 80 procent stijgen

Analisten van de Amerikaanse zakenbank Morgan Stanley noemden in een nota het aandeel van L&F, een Zuid-Koreaanse fabrikant van batterijmaterialen, een topbelegging. Waarom? Lees het hier

14.59 – Colruyt zoeft circa 4 procent hoger

Het aandeel Colruyt heeft al de hele beursdag de wind in de zeilen na het oppeppende analistenrapport van beurshuis Jefferies.

“Colruyt is bezig zijn energie-activiteiten te verkopen, hetgeen verborgen waarde zal ontsluiten”, zegt de zakenbank. “Op dit moment noteert het aandeel tegen een korting van 25 procent tegenover sectorgenoten. Eerder was die korting maar 5 procent.”

Ook zorgt de inkoop van aandelen door de familie Colruyt volgens Jefferies voor een beperkt neerwaarts potentieel.

13.33 – Welke impact hebben tussentijdse Amerikaanse verkiezingen op de beurzen?

12.36 – Evergrande verliest nog eens 770 miljoen dollar

Curatoren hebben een perceel nabij de grens met China verkocht om schulden rond het onafgewerkte Evergrande-project af te betalen. Een perceel in het Hongkongse Yuen Long werd verkocht tegen een verlies van in totaal 770 miljoen dollar. Meer weten? Lees dan zeker deze bijdrage.

12.11 – Een miljardair stoot miljoen keer meer broeikasgassen uit dan gemiddelde persoon

125 van ’s werelds rijkste miljardairs stoten broeikasgassen uit op een niveau dat gelijk is aan dat van heel Frankrijk door hun investeringen in koolstofintensieve bedrijven, volgens een analyse die is gepubliceerd bij de opening van de COP27 VN-klimaatbesprekingen in Egypte. De miljardairs investeren vooral in vervuilende industrieën zoals fossiele brandstoffen en cement. Lees er alles over in dit stuk op onze site.

11.41 – Enkele bedrijven uit de Bel20 krijgen fanmail

Enkele bedrijven uit de Bel20 hebben goed nieuws gekregen bij de start van de handelsweek.

 • Credit Suisse heeft het koersdoel voor Solvay verhoogd van 98 naar 119 euro. Het advies blijft kopen. De chemiegroep noteert momenteel 2,1 procent in de plus.
 • Ook Colruyt ontving vandaag fanmail. Jefferies adviseert om het aandeel te kopen en handhaaft daarbij een koersdoel van 29 euro. De grootwarenhuisketen staat momenteel op een beurswinst van 2,55 procent.

10.39 – Duitse industrie produceert meer

De productie van de Duitse industrie is in september gestegen. Dat blijkt uit cijfers van Destatis, het Duitse bureau voor de statistiek. De productie, gecorrigeerd voor seizoensinvloeden en werkdagen, lag in september 0,6 procent hoger dan een maand eerder. In augustus liep de productie nog met 1,2 procent terug.

Op jaarbasis steeg de industriële productie in september met 2,6 procent, na een stijging van 1,6 procent in augustus. 

10.03 – Musk vraagt enkele ontslagen werknemers om terug te keren

Elon Musk, de nieuwe CEO van Twitter, heeft vrijdag zo’n 3.700 werknemers ontslagen. Nu schrijft het persagentschap Bloomberg dat de miljardair tientallen de daaropvolgende dagen werknemers heeft gevraagd om terug te keren. Zij zouden per ongeluk de laan zijn uitgestuurd, of essentieel zijn voor de veranderingen die Musk wil doorvoeren.

Twitter-eigenaar Elon Musk. (Getty Images)

09.09 – Europese beurzen starten handelsdag in mineur

De Europese beurzen hebben de handelsdag met een valse noot gestart. Na enkele minuten handelen, staat de Eurostoxx50 op een verlies van 0,5 procent en laat de Bel20 0,6 procent liggen.

De gastankerrederij Exmar duikt ruim 7 procent lager. Dat komt omdat dat aandeel vandaag ex-dividend noteert.

08.44 – Ryanair boekt weer winst

Ryanair heeft in de eerste helft van het boekjaar 2023 weer winst geboekt, dankzij een sterk herstel van de passagiersaantallen, maar het herstel voor de rest van het jaar blijft fragiel. Dat merkte de luchtvaartmaatschappij maandagochtend op bij de publicatie van de halfjaarcijfers.

In het afgelopen halfjaar, dat eindigde op 30 september, kwam de nettowinst uit op 1,37 miljard euro. Een jaar eerder werd nog een verlies geboekt van 48 miljoen euro. De omzet steeg op jaarbasis dan ook van 2,2 naar 6,6 miljard euro, terwijl de operationele kosten krap 5 miljard euro bedroegen tegen 2,2 miljard euro een jaar eerder.

Ryanair vervoerde 95,1 miljoen passagiers, waar dit een jaar eerder nog 39,1 miljoen waren, bij een bezettingsgraad van 94 procent. In de eerste helft van het fiscale boekjaar 2022 bedroeg de bezettingsgraad nog 79 procent. Lees er hier meer over.

08.19 – Onverwachte daling Chinese export

China heeft in oktober onverwacht minder geëxporteerd. Dat blijkt uit cijfers van de Chinese overheid. In dollars nam de export van China met 0,3 procent op jaarbasis af. Dat is duidelijk minder dan de stijging van 4,0 procent die de markt had verwacht en het slechtste cijfer sinds mei 2020. Naar de VS daalde de export zelfs met 13 procent, de derde maand van terugval, terwijl de export naar de EU met 9 procent afnam.

De Chinese import daalde op jaarbasis met 0,7 procent. Hier hadden economen op een pas op de plaats gerekend. 

Het Chinese handelsoverschot kwam over oktober uit op 85,2 miljard dollar tegen een verwachting van 95,8 miljard dollar.

Gerekend in yuan steeg de export in oktober overigens met 7,0 procent en de import met 6,8 procent. 

07.51 – Massaontslag bij Meta dreigt

Meta is van plan om aanstaande woensdag een massaontslag aan te kondigen, waarbij duizenden werknemers de deur wordt gewezen. Dat schrijft The Wall Street Journal op basis van bronnen. Het zou de eerste grote ontslagronde van het moederbedrijf van Facebook zijn sinds de oprichting, aldus de Amerikaanse zakenkrant. 

07.47 – Productie iPhone 14 vertraagd door lockdown in China

De productie van de nieuwe iPhone 14 valt lager uit dan eerder door Apple werd verwacht, als gevolg van het Chinese nulcovidbeleid. Het bedrijf waarschuwt nu dat klanten zullen worden geconfronteerd met langere wachttijden in aanloop naar de feestdagen. Lees er alles over op onze site.

07.29 – Chinese beurs hoger ondanks bericht dat China zerocovidbeleid niet staakt

De Chinese overheid liet afgelopen weekend weten dat ze niet van plan is het zerocovidbeleid snel te versoepelen. Er wordt daarom een volatiele handelsweek verwacht in China en omstreken. Momenteel kleuren de Aziatische beurzen groen.

 • De SSE Index in Shanghai noteert 0,3 procent in de plus.
 • De Hang Seng Index, de index die de ontwikkeling van de aandelenmarkt van Hongkong weergeeft, doet het zelfs 3,2 procent beter.
 • De Japanse Nikkei225 staat op een winst van 1,2 procent.

07.03 – Wall Street eindigde vorige week in het groen

Wall Street heeft de laatste handelsdag van vorige week in het groen afgesloten.

 • De breed samengestelde aandelenindex S&P 500 eindigde met 1,35 procent winst, op 3.770 punten;
 • De techindex Nasdaq eindigde 1,3 procent in het groen, en schoof door naar 10.475 punten;
 • De Dow Jones, de oudste aandelenindex van de VS, won 1,25 procent, en sloot op 32.403 punten.
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20