Live Beursblog – 27 december 2022 – Business AM

22:15 – Wall Street sluit in het rood

De Amerikaanse beurzen zijn dinsdag overwegend lager gesloten, na berichten dat China zijn grenzen volgende maand zal openstellen, wat de hoop voedde bij beleggers dat de ontdooiing van de tweede economie van de wereld de mondiale economische groei zal sterken.

 • De S&P 500 index sloot 0,4 procent lager op 3.829,25 punten.
 • De techbeurs Nasdaq daalde 1,4 procent naar 10.353,23 punten.
 • De Dow Jones-index sloot 0,1 procent hoger op 33.241,56 punten.

19.54 – Tegenvaller voor staatskas: Belgische rente schiet als pijl omhoog naar hoogste peil sinds 2012

De Belgische tienjaarsrente stijgt naar het hoogste peil in tien jaar. Voor de federale regering wil dat zeggen dat het tijdperk van gratis geld definitief vervlogen is. Lees hier meer.

18.51 – Tesla zakt dieper weg

Het aandeel Tesla leverde de voorbije handelsuren tot 10,7 procent in, omdat de fabrikant van elektrische auto’s de productie in de fabriek in het Chinese Shanghai langer stillegt dan eerder was aangekondigd, aldus The Wall Street Journal.

Volgens de zakenkrant is dit nodig door nieuwe corona-uitbraken in de stad. De Chinese autoriteiten zijn in hoog tempo het strenge coronabeleid van de afgelopen jaren aan het versoepelen. Het gevolg is dat het aantal coronabesmettingen hard oploopt.

Maar de zakenkrant wijst er ook op dat de vraag naast Tesla’s afneemt, door de stijgende rente en toenemende concurrentie, vooral van de traditionele autofabrikanten (zie post van 12.31).

18.29 – Het bijna afgelopen beursjaar in historisch perspectief

17.45 – Bel20 eindigt met licht verlies

 • In Brussel is de Bel20-index met 0,22 procent verlies geëindigd, tot circa 3.717 punten. In de index was KBC de grootste stijger van de dag met een koerswinst van 1,3 procent, terwijl Umicore onderaan eindigde met een verlies van 1,6 procent.
 • In de Bel Mid trok Telenet de aandacht met een stijging 3,5 procent, terwijl Mithra met 7,4 procent daalde. Lotus Bakeries stond onder druk en daalde 1,7 procent, na een rapport van Degroof Petercam voor het weekend, waarin de analisten hun advies voor de koekjesfabrikant verlaagden naar Reduceren.
 • In de Bel Small won Texaf 3 procent, terwijl Hyloris onderaan de rij 2,1 procent daalde.

17.12 – Welke richting gaan de bedrijfswinsten uit?

Hoe crisisbestendig zijn de bedrijfswinsten? Het is een van de belangrijkste vragen voor beleggers die zich baseren op de koers-winstverhouding van bedrijven. Uit Duitsland komt alvast hoopgevend nieuws: ondanks crisissfeer blijken de grote Duitse bedrijven recordwinsten te halen. Lees verder

16.27 – Rotjaar voor cryptorijken

16.15 – Tesla duikt 7 procent lager

Het is stilaan een vast patroon in 2022: het aandeel-Tesla krijgt ook vandaag weer stevige klappen en zakt met 7 procent tot onder 115 dollar. Begin dit jaar was dat nog 400 dollar.

15.40 – Wall Street opent in het rood

De Amerikaanse beurzen lijken weinig enthousiast voor de laatste handelsdagen van het jaar. De brede index S&P 500 verliest bij opening bijna 0,5 procent, de Nasdaq gaat circa 0,8 procent achteruit.

15.13 – Huizenprijzen VS stijgen weer minder hard

De huizenprijzen in de grootste stedelijke regio’s van de Verenigde Staten zijn in oktober op maandbasis gedaald en op jaarbasis minder hard gestegen dan in september. Dat blijkt uit de cijfers van Standard & Poor’s Case-Shiller.

 • De huizenprijzen in de tien grootste regio’s daalden op maandbasis met 0,7 procent. Op jaarbasis stegen de prijzen met 8,0 procent. Dat was in september echter nog 9,7 procent op jaarbasis.
 • De huizenprijzen in de twintig grootste regio’s stegen in oktober met 8,6 procent. Dat was 10,4 procent in september. Op maandbasis daalden de prijzen in de twintig grootste regio’s met 0,8 procent in oktober.

12.31 – Populariteit Tesla valt fors terug in Nederland

In Nederland behoort het merk Tesla niet meer bij de tien meest geregistreerde elektrische wagens in 2022, een ranglijst die aangevoerd wordt door Kia, Peugeot en Skoda, gevolgd door het Duitse trio BMW, Volkswagen en Audi.

Tesla’s terugval zou vooral te maken hebben met een daling op de leasingmarkt, zo blijkt uit een rondvraag door het Financieele Dagblad. “De zakelijke rijder laat de auto’s van Tesla steeds vaker links liggen. In plaats daarvan kiezen automobilisten liever voor traditionele automerken die ook een elektrisch model in hun portfolio hebben”, zeggen vertegenwoordigers uit de leasesector aan de krant.

12.05 – Brusselse beurs maakt pas op de plaats

Richting het einde van de voormiddag noteert de Bel20 op 3.724,78 punten, vrijwel gelijk aan de slotstand van afgelopen vrijdag.

 • In de hoofdindex leidt KBC met een koersstijging van 1,1 procent, gevolgd door Solvay met een stijging van 0,6 procent. Indexzwaargewicht AB InBev wordt ook 0,6 procent duurder. Onderaan noteren Aedifica en UCB verliezen van respectievelijk 1,3 en 1,5 procent.
 • In de BelMid stijgt Sipef met 2,5 procent en daalt Lotus Bakeries met 4,2 procent. Mithra wordt nog eens 6,3 procent goedkoper.
 • Bij de kleinere aandelen wint Greenyard 2,2 procent, terwijl Van de Velde met 1,1 procent daalt.

10.45 – Toezichthouder FSMA waarschuwt voor valse bank Findelbank

De Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten (FSMA) waarschuwt het publiek voor de
activiteiten van Findelbank, “die op onregelmatige wijze financiële diensten en kredieten aanbiedt
in België”.

“Findelbank maakt valselijk gebruik van een bestaand Belgisch adres”, zegt de financiële waakhond. “Bovendien beschikt Findelbank niet over een vergunning om financiële diensten en producten en kredieten aan te bieden in België. Om al deze redenen raadt de FSMA dan ook af om in te gaan op aanbiedingen van Findelbank.”

10.29 – Begrotingsbeleid overheden EU mogelijk tegenstrijdig met monetair beleid ECB: clash op til?

Lees het hier ?

10.10 – Meta koopt brillenexpert Luxexcel

De Amerikaanse techgigant Meta heeft in alle stilte Luxexcel overgenomen, meldt De Tijd. Dat Belgisch-Nederlands bedrijf maakt 3D-printtechnologie voor lenzen en brilglazen en integreert technologie in brilglazen.

09.04 – Brusselse sterindex kleurt (licht)groen

Op het moment van schrijven koerst de Bel20 een half procentje hoger.

07.44 – Wedbush ziet beurskoersen techbedrijven groeien met 20 procent

Beleggingsfirma Wedbush is bullish over techaandelen in 2023, na het horrorjaar dat 2022 voor Big Tech is gebleken.

 • “In dit bloedbad (op de beurzen, red.) zien wij groeikansen omdat wij denken dat de techsector in 2023 ongeveer 20 procent hoger zal koersen dan het huidige niveau, waarbij Big Tech, software en halfgeleiders de leiding nemen”, schrijft analist Dan Ives in een eerder gepubliceerde nota.
 • Met dat “bloedbad” doelt Ives op de daling met meer dan 30 procent die de Amerikaanse tech-indexen Nasdaq 100 en Nasdaq Composite dit jaar lieten optekenen. Daarnaast heeft het IT-segment van de S&P 500 een verlies van bijna 29 procent geleden, waardoor het de op twee na slechtst presterende groep van de brede beursindex is, zo bericht Business Insider.
 • Ives werpt op dat de voorspelde groei los van het macro-economische klimaat en de beslissingen van de Federal Reserve moet worden gezien.

06.03 – Euronext-beurzen en Wall Street gaan vandaag weer open

Goedemorgen! Dit is de eerste handelsdag van de week voor de Euronext-beurzen en Wall Street, na een verlengd kerstweekend. De Londense beurs blijft evenwel nog een dagje dicht.

Gisteren was er overigens wel beurshandel in China en Japan, wat resulteerde in plussen van circa 0,7 procent.

 • De Japanse Nikkei index sloot 0,7 procent hoger op 26.405,87 punten. 
 • In China sloot de Shanghai Composite ook 0,7 procent hoger, op 3.065,56 punten.
 • De Hang Seng Index in Hongkong bleef gisteren wel gesloten.
Meer