Live Beursblog – 24 november 2022 – Business AM

20.56 – Geen activiteit op Wall Street

Het is muisstil op Wall Street vandaag. Dat komt omdat de Amerikanen Thanksgiving vieren. We sluiten daarom de beursblog iets vroeger af.

Morgen zijn we er natuurlijk opnieuw. Ook dan zal er niet veel activiteit zijn op de Amerikaanse beurzen. Wall Street zal de deuren sluiten na een halve handelsdag. We kunnen wel uitkijken naar gegevens over het consumentenvertrouwen in Frankrijk en Duitsland.

20.36 – Een dreigende recessie baart sommige bestuursleden van de ECB zorgen

Sommige bestuurders bij de Europese Centrale Bank (ECB) beginnen zich zorgen te maken over de impact van de renteverhogingen op de economie. Tijdens de jongste monetaire vergadering gingen er al stemmen op om de rente minder fors te verhogen, leren de notulen van die bijeenkomst. De ECB besliste uiteindelijk om de rente voor de tweede keer op rij met 75 basispunten naar boven bij te stellen omdat “dat in lijn lag met de verwachtingen van de markt.” Lees er alles over op onze site.

19.49 – Tessenderlo-dochter sluit joint ventures in China en Brazilië

PB Leiner, een bedrijfsonderdeel van Tessenderlo is een joint venture aangegaan met Hainan Xiangtai Group in China voor de productie en commercialisering van hoogwaardige viscollageenpeptiden.

Daarnaast heeft PB Leiner in Brazilië een joint venture opgericht met D&D Participações Societárias, één van de belangrijkste leerlooierijgroepen van het land.

Tessenderlo meldde geen financiële details. Wel liet het bedrijf weten dat de twee transacties “geen materiële impact” hebben op de resultaten van Tessenderlo. 

18.44 – Euronext zag dit jaar al 780 miljard euro in rook opgaan

Doordat veel beleggers gedurende de eerste tien maanden van dit jaar hun aandelen van de hand deden, is de marktwaarde van de Europese beurs gezakt van 5.650 miljard naar 4.870 miljard euro. Dat is een daling met 780 miljard euro, oftewel 13,8 procent, leert een onderzoek van de financiële nieuwssite Finbold.

17.51 – Aandelenkoers Mithra zakt naar een nieuw dieptepunt

Mithra verloor vandaag maar liefst 11,65 procent op de beurs, waardoor de aandelenkoers strandde op 5,31 euro. Dat is een nieuw dieptepunt voor het farmabedrijf.

Koersverloop Mithra afgelopen tien jaar

17.39 – Bel20 schiet ruim 1 procent hoger

De Europese beurzen hebben de handelsdag met een positieve noot afgesloten. De Eurostoxx50 won 0,45 procent en de Bel20 ging er 1,2 procent op vooruit.

 • De vastgoedbedrijven waren de sterkhouders van de Belgische sterindex. VGP en WDP wonnen respectievelijk 4,4 en 2,8 procent.
 • D’Ieteren was het enige Belgische steraandeel dat het hoofd niet boven water kon houden. De distributeur van wagens verloor vandaag 0,65 procent. De aandelenkoers was gisteren wel gestegen tot een recordkoers, zijnde 181,2 euro.

16.46 – Twitter doekt zijn “kleine maar vitale” kantoor in Brussel op

Volgens de Financial Times (FT) heeft Twitter zijn “kleine maar vitale” kantoor in Brussel gesloten. Dat doet de bezorgdheid toenemen over het feit dat het bestrijden van desinformatie laag op Musks agenda voor Twitter staat. Lees er meer over op onze site.

Elon Musk – Photographer: Al Drago/Bloomberg via Getty Images

15.38 – Vertrouwen Belgische ondernemers daalt

Het vertrouwen onder ondernemers in België is in november gedaald. Dat blijkt uit cijfers van de Nationale Bank. De vertrouwensindex ging van -15,5 punten in oktober naar -16,6 punten in november. Het is de zevende maand op rij dat er sprake is van een verslechtering, hoewel het tempo wel vertraagt.

De daling is ook breed gedragen. Volgens de Nationale Bank ontsnapt alleen de bouwnijverheid aan de achteruitgang.

14.59 – Kleine reminder: Wall Street blijft gesloten vandaag

We zullen het vandaag moeten doen zonder beursnieuws uit de Verenigde Staten (VS). Vanwege de viering van Thanksgiving blijven de beursvloeren op Wall Street donderdag leeg. Vrijdag is het Black Friday en vindt in New York een verkorte handelsdag plaats.

13.55 – Turkije blijft bij averechts rentebeleid

De Turkse centrale bank heeft de beleidsrente opnieuw met 150 basispunten verlaagd, van 10,5 naar 9,0 procent. Nochtans kampt Turkije al enige tijd met hyperinflatie, waarvoor renteverhogingen het gebruikelijke tegengif zijn.

De centrale bank heeft wel aangekondigd dat dit voorlopig de laatste is van de renteverlagingen in deze cyclus, die in augustus begon.

13.33 – Destillateur Rémy Cointreau ziet omzet op jaarbasis stijgen

Het Franse bedrijf maakte vandaag zijn halfjaarcijfers bekend:

 • Het operationeel resultaat steeg 50 procent van 212,9 miljoen naar 319,3 miljoen euro met een bijbehorende marge die opliep van 33,0 naar 36,8 procent.
 • De nettowinst steeg zelfs met 67,0 procent van 134,0 miljoen naar 223,8 miljoen euro.
 • De omzet steeg autonoom met 21,1 procent op jaarbasis naar 867,1 miljoen euro, dankzij een flinke groei van de verkoop van cognac, maar de groei zwakte in het tweede kwartaal wel af.

Op het moment van schrijven koerst het aandeel Rémy Cointreau 0,92 procent in het rood op de Parijse beurs.

12.03 – Vastgoedaandelen populair op Brusselse beurs

Richting het einde van de voormiddag noteerde de Bel20 index zowat 1 procent hoger op 3.690,43 punten. Opmerkelijk is dat heel wat vastgoedaandelen gegeerd zijn:

 • In de Bel20-index trekken de vastgoedbedrijven VGP en WDP de kar met koerswinsten van 4,1 en 3,9 procent.
 • Ook in de BelMid trekt vastgoed de kop, met een koerswinst van 3,5 procent voor Xior.
 • Bouwbedrijf CFE, dat gisteren met cijfers kwam, stijgt 3,3 procent.

11.29 – Wall Street-legende Bill Miller zette voorbije kwartaal in op energie-aandeel waarvan koers met 60 procent steeg

Millers beleggingsfonds Miller Value Partners meldt in een officieel document voor ongeveer 90 miljoen dollar aan aandelen te bezitten van de Amerikaanse olie- en aardgasproducent Ovintiv.

 • De topbelegger kocht het aandeel voor het eerst in het vierde kwartaal van 2021, zo schrijft CNBC.
Bill Miller — screenshot Youtube
 • Nu is het Amerikaanse bedrijf Millers topholding aan het einde van het derde kwartaal.
 • De koers van Ovintiv scheert dit jaar hoge toppen dankzij de hogere grondstoffenprijzen.
 • En er zijn nog meer goede tijden in het vooruitzicht, toch volgens de zakenbank Goldman Sachs.
  • Die publiceerde onlangs namelijk een bullish nota over de fossiele brandstoffen-producent. Daarin stellen Goldman-analisten dat het komende jaar nog een stijging met 40 procent voor de aandelenkoers in het verschiet ligt.
Bron

10.35 – Duits ondernemersvertrouwen in de lift

Het Duitse ondernemersklimaat is in november verbeterd. Dat blijkt uit cijfers van het onderzoeksinstituut Ifo. De index voor het Duitse ondernemersklimaat voor de industrie en de handel steeg van een herziene 84,5 in oktober naar 86,3 deze maand.

10.28 – Zweedse centrale bank trekt rente fors op

De Zweedse Riksbank illustreert met een gif-bestandje haar renteverhoging met 75 procentpunten:

10.17 – Verkoop bestelwagens keldert in Europa

De verkoop van commerciële voertuigen (bestelwagens, trucks en bussen) in Europa is in oktober verder gedaald, meldt autokoepel ACEA. Het aantal verkochte nieuwe exemplaren zakte in oktober met 8,5 procent tot 132.360 voertuigen. Dat heeft uitsluitend te maken met de terugval van de bestelwagens (LCV, light commercial vehicles): min 13,9 procent.

09.20 – Bel20 kleurt voorzichtig groen

De Brusselse beursindex Bel20 noteert kort na de start van de handel 0,3 procent hoger op 3.667,19 punten.

 • In de Bel20 ging Ageas aan kop met een winst van 1,3 procent gevolgd door Elia met 0,9 procent. Argenx daalde een half procent en Aedifica 1,2 procent.
 • Kinepolis was koploper in de BelMid met een winst van 3,2 procent. Xior volgde met 1,3 procent. Euronav daarentegen daalde 3,0 procent.
 • Biocartis was de uitblinker in de BelSmall met een winst van 3,8 procent. Celyad verloor 2,7 procent.

09.06 – Umicore haalt 590 miljoen euro op met duurzame obligaties

Umicore heeft met succes de uitgifte afgerond van vastrentende obligaties met een waarde van 591 miljoen euro. Dit maakte het bedrijf voorbeurs bekend. Ze werden geplaatst bij meer dan 15 institutionele beleggers. De rentevoeten van de notes zullen rechtstreeks gekoppeld zijn aan de vooruitgang van Umicore in het behalen van koolstofneutraliteitsdoelstellingen.

08.47 – Post-Brexit: EU wil handel in derivaten uit Londen halen

City van Londen – foto: Getty

De Europese Unie wil dat, in post-Brexit-tijden, een deel van de derivatenhandel niet langer via de Britse hoofdstad Londen loopt. De clearing dient in Europa te gebeuren, klinkt het. Dit meldde de Financial Times gisteravond op basis van bronnen, en bericht ook ABM Financial News.

 • Een methode om de clearing terug naar Europa te halen, is door banken te verplichten een minimumaandeel van hun contracten af te wikkelen via Europese clearinghuizen.
 • Vervolgens zou Brussel dit aandeel steeds verder willen opvoeren.

08.20 – New York beperkt energieslurpende mining van Bitcoin

De staat New York broedt op een moratorium van twee jaar op energie-intensieve “mijnbouwactiviteiten” voor cryptomunten. Meer hier

07.55 – Coöperanten Arco hebben uitzicht op doorstart

De coöperanten van NewB, dat moet stoppen als bank, stemmen overmorgen over een onverwacht reddingsplan: de Gentse spaarbank VDK is bereid de rekeninghouders over te nemen en een samenwerking met NewB op te starten. Lees verder

07.01 – Japanse economie laat krimp zien

De Japanse economie is in november gekrompen, nadat er in oktober nog sprake was van groei. Dat blijkt uit voorlopige cijfers van databedrijf S&P Global.

 • De inkoopmanagersindex voor de dienstensector kwam in november uit op 50,0 tegen 53,2 in oktober.
 • De inkoopmanagersindex voor de Japanse industrie bleek te zijn gedaald van 48,7 in oktober naar 46,3 in november.

De samengestelde index daalde hiermee van 51,8 naar 48,9. Een indexstand groter dan 50 wijst op groei, terwijl minder dan 50 krimp betekent.

06.24 – Wall Street sluit hoger

Goeiemorgen! Amerikaanse beurzen zijn gisteren hoger gesloten.

 • De toonaangevende index S&P 500 steeg 0,6 procent tot 4.027,28 punten.
 • De Dow Jones noteerde 0,3 procent hoger op 34.194,06 punten.
 • De Nasdaq 1,0 procent hoger op 11.285,32 punten.

Het zwaartepunt van de handelsdag lag woensdag bij de publicatie van de notulen van de laatste beleidsvergadering van de Federal Reserve. Daaruit bleek dat sommige centrale bankiers verwachten dat kleinere renteverhogingen “binnenkort passend” zullen zijn, naarmate de dreiging van een recessie toeneemt.

Belangrijk voor de Wall Street-beleggers: vandaag blijven de beurzen in de VS dicht om Thanksgiving te vieren.

Meer