Twitter doekt zijn “kleine maar vitale” kantoor in Brussel op

Nieuwe dag, nieuwe controverse. Deze keer gaat het niet over het WK in Qatar, maar over Twitter. Sinds zijn overname door Elon Musk blijft het bedrijf maar in de spotlight lopen. En vaak op negatieve wijze. Het laatste nieuws: de opheffing van haar kantoor in Brussel. EU-functionarissen maken zich zorgen.

Waarom is dit belangrijk?

Elon Musk, een zelfverklaarde voorstander van vrije meningsuiting, nam een maand geleden Twitter over. En masse werknemers ontslaan, gebruikers verplichten om voor hun “blauwe vinkjes” te betalen, geschorste accounts herstellen: zijn eerste beslissingen worden op bakken kritiek onthaald.

In het nieuws: het kantoor van Twitter in Brussel is niet meer.

  • Volgens de Financial Times (FT) heeft Twitter zijn “kleine maar vitale” kantoor in Brussel gesloten.

De details: er zijn twee spilfiguren vertrokken.

  • Julia Mozer en Dario La Nasa, die verantwoordelijk waren voor het digitale beleid van Twitter in Europa, hebben het bedrijf vorige week verlaten, zo bericht de FT. Gedwongen ontslag of zelf opgestapt? Dat blijft een mysterie.
  • In elk geval volgen deze twee exits op het ontslag van de andere werknemers van Twitters kantoor in Brussel, dat kaderde in de bredere ontslaggolf eerder deze maand.
  • Een gebrek aan werknemers zou dan ook de reden zijn dat het kantoor werd opgedoekt.

En nu: niemand aan het Europese roer van de strijd tegen desinformatie?

  • De sluiting baart Europese functionarissen zorgen. De Twitter-werknemers in Brussel waren belangrijke tussenpersonen om bij het sociale netwerk aan te dringen om te voldoen aan de strenge Europese regels inzake online content.
  • “Ik ben bezorgd over het nieuws van het ontslag van zoveel Twitter-medewerkers in Europa”, zegt Věra Jourová, vicevoorzitter van de EU en belast met de desinformatiecode. “Als je desinformatie en propaganda wilt opsporen en er effectief tegen wilt optreden, zijn daar middelen voor nodig.”

(lb/ns)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.