Live Beursblog – 23 januari 2023 – Business AM

22.01 – Groene sluiting op Wall Street

Wall Street schoot op de eerste handelsdag van de week fors hoger.

 • De Dow Jones won 0,8 procent.
 • De S&P500 deed er 1,2 procent bij.
 • De Nasdaq schoot maar liefst 2 procent hoger.

Dit was het voor vandaag. Tot morgen!

20.27 – “Ford van plan om 3.200 banen te schrappen in Europa”

De autofabrikant Ford is van plan om in Europa zo’n 3.200 banen te schrappen en dan vooral in Duitsland. Dit meldde persbureau Bloomberg vandaag op basis van uitspraken van vakbond IG Metall.

 • De plannen werden maandag bekendgemaakt tijdens een buitengewone vergadering van de ondernemingsraad in de fabriek van de autofabrikant in Keulen, zei een woordvoerder van IG Metall. De ontslagen zouden ongeveer 65 procent van alle ontwikkelingsbanen in Europa treffen, aldus Bloomberg.
 • Vorig jaar schrapte Ford al 3.000 banen, toen vooral in de Verenigde Staten.

18.31 – Ook andere Europese beurzen sluiten in het groen

De aandelenmarkten in Europa zijn vandaag in het groen geëindigd.

 • De Stoxx Europe 600 indexsteeg 0,5 procent naar 454,59 punten.
 • De Duitse DAX liet eveneens een winst optekenen van 0,5 procent op 15.102,95 punten.
 • De Franse CAC 40 steeg ook 0,5 procent bij een stand van 7.032,02 punten.
 • De Britse FTSE sloot 0,2 procent hoger op 7.784,67 punten.

17.33 – Bel20 sluit saaie handelsdag af met winst

De Brusselse beurs is de eerste sessie van de handelsweek met winst gesloten, waarbij de Bel20 0,7 procent steeg tot 3.889 punten. Dat schrijft ABM Financial News.

 • Koploper in de sterindex was Sofina met een koerswinst van 5,5 procent. Vorige week werd bekend dat de holding al jaren een belang heeft in TikTok. Dit toont aan dat Sofina nog steeds in staat is toekomstige “unicorns” te ontdekken, aldus ING vrijdag.
 • Galapagos steeg met 1,4 procent. Jefferies haalde het biotechbedrijf van zijn verkooplijst, nu de zakenbank geen daling meer voor het aandeel verwacht.
 • Colruyt verloor 1,4 procent en was de grootste daler in de sterindex.

Het bredere plaatje: Beleggers namen vandaag een afwachtende houding aan, in aanloop naar de bedrijfscijfers van onder meer Microsoft morgen en Tesla op woensdag. Daarnaast kijkt de markt ook uit naar de publicatie van de inflatiecijfers in de VS over december op vrijdag.

16.59 – Consumentenvertrouwen eurozone opnieuw gestegen

Het consumentenvertrouwen in de eurozone is in januari verder verbeterd. Dit bleek vandaag uit voorlopige cijfers van de Europese Commissie. De index, die het vertrouwen weergeeft, verbeterde van -22,3 in december naar -20,9 deze maand. Het is de vierde maand op rij dat het Europees consumentenvertrouwen stijgt.

15.57 – Microsoft kondigt “miljardeninvestering” in maker ChatGPT aan

Microsoft kondigt aan “miljarden dollars” te zullen investeren in zijn vernieuwde partnerschap met OpenAI, de vzw achter de slimme chatbot ChatGPT.

“Het breidt onze huidige samenwerking op het gebied van AI-supercomputers en -onderzoek uit en stelt ieder van ons in staat de daaruit voortvloeiende geavanceerde AI-technologieën onafhankelijk te commercialiseren”, zegt de techreus in een blogpost.

15.44 – Wall Street opent met lichte winst

De Amerikaanse beurzen openen met lichte winsten. De Dow Jones staat circa 0,1 procent hoger, de S&P 500 zowat 0,4 procent.

14.29 – Officieel: de hakbijl valt ook bij Spotify

13.59 – Centraal-Afrikaanse Republiek wil speciale cryptowet om adoptie van digitale munten te stimuleren

De Centraal-Afrikaanse Republiek heeft een commissie opgericht die belast is met de taak om bijzondere cryptowetgeving op te stellen. Dat tweette de president van het Afrikaanse land, Faustin-Archange Touadera, op vrijdag. In de commissie zullen deskundigen van verschillende ministeries, zoals die van Landbouw en Mijnbouw en Geologie, zetelen.

 • De Centraal-Afrikaanse Republiek, het eerste Afrikaanse land dat van Bitcoin (BTC) een legaal betaalmiddel maakte, heeft sinds juli vorig jaar een eigen nationale digitale munt met de naam ‘Sango Coin’.
 • Die internetmunt moet, nog volgens de president, het betaalmiddel van de volgende generatie worden.
  • Inzetten op een crypto-economie kan er voor zorgen dat de schatkist van het door burgeroorlogen geruïneerde land opnieuw gevuld raakt, is de redenering.

13.27 – Winstmarge Belgische onderneming komt onder druk

De doorsnee Belgische onderneming kon vorig jaar de kostenstijgingen niet volledig doorrekenen in verkoopprijs, zo blijkt uit een studie van de Nationale Bank. Dat zet de winstmarge (in ruime zin) onder druk. Er zijn wel grote verschillen per type onderneming. Zo slagen een beperkt aantal grote bedrijven er wel in om de marges op peil te houden. Meer hier

13.10 – Ontslagronde bij Spotify op komst?

Spotify Technology is van plan om al deze week een ontslagronde aan te kondigen om kosten te besparen, in navolging van Amazon.com, Meta Platforms en tal van andere technologiebedrijven. Dit meldde persbureau Bloomberg op basis van bronnen. Het is niet duidelijk hoeveel van de circa 9.800 medewerkers van het muziekstreamingbedrijf hun baan verliezen.

Bloomberg wees erop dat Spotify sinds 2019 meer dan 1 miljard dollar investeerde in podcasts, software om podcasts te maken en rechten op populaire shows. De aandelen zijn inmiddels echter met 66 procent gekelderd, omdat beleggers zich beginnen af te vragen wanneer er iets van inkomsten tegenover die investeringen komen te staan.

Daniel Ek, de topman van Spotify – foto Bloomberg via Getty Images

12.48 – Voorzitter Duitse centrale bank: “Prijsstabiliteit tegen het einde van volgend jaar”

Joachim Nagel (Bundesbank) – Getty Images

Joachim Nagel, voorzitter van de Deutsche Bundesbank, is ervan overtuigd dat de prijzen tegen het einde van volgend jaar of het begin van 2025 opnieuw zullen stabiliseren. “De inflatie zal dan opnieuw in lijn liggen met onze doelstelling, zijnde 2 procent”, zei hij tijdens een panelgesprek, waarover het Duitse mediabedrijf Econostream bericht.

Voorts gaf Nagel aan dat de Europese Centrale Bank (ECB) de inflatie onder controle kan krijgen zonder de eurozone in een recessie te duwen.

12.03 – Europese beurzen blijven groen kleuren

De Europese beuren kleuren na drie uur handelen groen. De Eurostoxx50 noteert 0,25 procent in de plus en de Bel20 staat op een winst van 0,5 procent.

 • “Angst voor een aanstaande recessie in de VS en Europa is wat afgenomen en beter dan verwachte kwartaalcijfers geven beleggers weer hoop, of in iedere geval de redenen om weer in te stappen op de aandelenbeurzen”, aldus investment manager Simon Wiersma van ING. Onder meer de daling van de dollar, traditioneel een ‘safe haven’, onderstreept dit volgens Wiersma.

11.14 – Kan Tesla het tij doen keren?

10.49 – Activist Elliott duikt op bij Salesforce

De activistische aandeelhouder Elliott heeft een miljardenbelang genomen in softwarereus Salesforce. Dit meldde The Wall Street Journal op basis van bronnen.

 • “Salesforce is één van de meest vooraanstaande softwarebedrijven in de wereld en we volgen het bedrijf al bijna twintig jaar. We hebben veel respect voor [co-CEO] Marc Benioff en voor wat hij heeft opgebouwd”, aldus managing partner Jesse Cohn van Elliott. “We kijken ernaar uit om samen te werken met Salesforce om meer waarde uit het bedrijf te halen.”
 • Salesforce liet eerder deze maand nog weten dat het 10 procent van het personeel ontslaat en ook kantoorruimtes sluit in diverse landen.
 • Hoe groot het belang van Elliott in Salesforce is, werd niet bekendgemaakt. Volgens de Amerikaanse zakenkrant gaat het om een bedrag van meerdere miljarden dollars.

09.54 – Juventus tuimelt ruim 10 procent naar beneden na puntenverlies

Juventus noteert momenteel 11 procent in de min op de Italiaanse beurs. Het aandeel verliest terrein nadat de voetbalclub 15 punten moest inleveren na fraude rond de transfervoorwaarden. De Italiaanse sportclub gaat wel in beroep tegen de beslissing.

09.47 – Waarom wint de euro terrein?

09.15 – Beurs van Brussel start met winst

De Brusselse beurs is met winst van start gegaan:

 • Kort na de opening noteerde de Bel20 0,5 procent hoger op 3.882,32 punten. In de sterindex was Galapagos koploper met een koerswinst van 2,7 procent. Jefferies haalde het aandeel van de verkooplijst. Sofina won 1,4 procent en D’Ieteren ook 1,4 procent. Solvay stond onderaan en maakte een pas op de plaats.
 • In de BelMid won DEME 1,3 procent en Care Property Invest 1,7 procent. Shurgard daalde na een negatief analistenrapport 1,9 procent.
 • Unifiedpost steeg in de BelSmall 4,7 procent, maar Belysse en Celyad daalden 2,4 en 9,4 procent.

08.53 – Aziatische beurzen kleuren groen

De Aziatische beurzen hebben de handelsweek goedgeluimd ingezet.

 • De Hang Seng Index in Hongkong noteert 1,8 procent in de plus.
 • De SSE Composite Index in Shanghai wint 0,75 procent.
 • De Japanse Nikkei 225 doet er 1,35 procent bij.

08.37 – Noorse magnaat John Fredriksen koopt aandelen Euronav bij

John Fredriksen – Getty Images

Famatown Finance Limited heeft bijna 4,7 miljoen aandelen Euronav bijgekocht, waardoor het belang in de Antwerpse olierederij stijgt tot 22,62 procent.

 • Famatown wordt indirect gecontroleerd door scheepsmagnaat John Fredriksen, die ook bestuurder en grootaandeelhouder is van Frontline.
 • Eerder deze maand liet Frontline weten af te zien van een combinatie met Euronav.
 • Inmiddels heeft Euronav om spoedarbitrage gevraagd.
 • Het aandeel Euronav sloot vrijdag op 14,49 euro.

07.54 – Euro stijgt naar het hoogste niveau sinds vorig jaar april

De euro heeft de wind in de zeilen. Deze ochtend was de koers van de Europese eenheidsmunt gestegen tot 1,09 dollar, het hoogste niveau sinds april vorig jaar. De vooruitzichten dat de Federal Reserve de rente minder fors zal optrekken, zet de dollar onder druk. Voorts neemt de angst af dat de eurozone zal getroffen worden door een zware recessie.

BusinessAM

07.23 – De verborgen staatsschuld bij de Nationale Bank

07.16 – Techgiganten aan zet

Na de Amerikaanse grootbanken is het de beurt aan de techgiganten om hun kwartaalresultaten te delen.

 • Zo is het morgen uitkijken naar de resultaten van Microsoft. Dat bedrijf kondigde vorige week nog aan dat het 10.000 werknemers zal ontslaan.
 • Naast Microsoft delen onder meer Texas Instruments (dinsdag), Lam Research (woensdag), Tesla (woensdag) en Intel (donderdag) deze week de kwartaalresultaten.

07.02 – Wall Street sloot overtuigend in het groen

Wall Street schoot afgelopen vrijdag fors hoger. Voornamelijk de techaandelen, waaronder Netflix (+8,45%) en Alphabet (+5,35%) deden het goed.

 • De Dow Jones won 1 procent.
 • De S&P500 deed er 1,9 procent bij.
 • De Nasdaq schoot maar liefst 2,65 procent hoger.
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20