Live Beursblog – 22 november 2022 – Business AM

22.06 – Wall Street kleurt groen

Wall Street heeft de handelsdag overtuigend in het groen afgesloten. De Dow Jones won 1,2 procent en de S&P500 en de Nasdaq schoten 1,35 procent hoger.

Dat was het voor vandaag. Morgen zijn we er opnieuw! Het belooft alvast een drukke dag te worden, met de voorlopige inkoopmanagersindices op de rol, maar ook de Amerikaanse orders voor duurzame goederen en het Amerikaanse consumentenvertrouwen. Ook de notulen van de laatste rentevergadering van de Amerikaanse Federal Reserve komen uit.

21.44 – UCB gaat opnieuw voor Amerikaanse goedkeuring psoriasismiddel

UCB heeft dinsdag aangekondigd dat het de Biologics License Application, kortweg BLA, opnieuw heeft ingediend bij de Amerikaanse Food and Drug Administration voor bimekizumab voor de behandeling van volwassenen met matige tot ernstige plaque psoriasis. Lees er hier meer over.

21.19 – Belgische staatsbons brengen 2 en 2,4 procent in het laatje

De Belgische overheid gaat voor de derde keer dit jaar staatsbons uitbrengen. Deze keer kan je je geld toevertrouwen aan de staat voor vijf of tien jaar. In ruil krijg je een coupon van bruto 2 of 2,4 procent. Lees er alles over in dit stuk!

20.57 – Olieprijs schiet hoger

De prijs van een vat Brent-olie steeg vandaag met 1,35 procent tot 88,6 dollar. Een vat WTI-olie gaat nu over de toonbank voor 81,1 dollar, wat 1,5 procent meer is dan gisteren.

De olieprijs wint terrein nadat Abdulaziz bin Salman, de Saudische minister van Energie, gisteren zei dat OPEC+ bereid is om de olieproductie verder te verlagen.

19.53 – Abercrombie schiet fors hoger na publicatie kwartaalcijfers

Abercrombie noteert na enkele uren handelen zo’n 20 procent in de plus. De beleggers reageerden tevreden op het kwartaalrapport. De omzet daalde wel met 3 procent tot 880 miljoen dollar, maar bleef boven de analistenverwachting. Het bedrijf gaf aan voorzichtig optimistisch in aanloop naar de feestdagen.

18.57 – Hyloris voegt neusspray toe aan pijplijn

Hyloris Pharmaceuticals voegt een extra product voor neusaandoeningen toe aan zijn pijplijn. Dit maakt het bedrijf zelf bekend. Het betreft een spray voor de behandeling van idiopathische rhinitis, dat wil zeggen neusklachten als een allergie, verstopping of loopneus, waarvoor de arts geen exacte oorzaak kan vinden.

De spray moet de functie van het neusslijmvlies herstellen en voorkomen dat patiënten bijvoorbeeld geopereerd moeten worden. CEO Stijn Van Rompay wijst erop dat het middel gepatenteerd is. In 2025 wil Hyloris 30 behandelingen in de portefeuille hebben.

18.29 – Geruchten over mogelijk vertrek Mark Zuckerberg bij Meta geeft aandeel een zetje

Meta was de handelsdag in het rood gestart, maar won opeens terrein na geruchten dat Mark Zuckerberg, CEO van Meta, het bedrijf volgend jaar zou verlaten. De techgigant ontkent die berichten. Het aandeel noteert momenteel 0,85 procent in de plus.

17.51 – Eurostoxx600 stijgt tot het hoogste niveau van de voorbije drie maanden

De Eurostoxx600 kon meeprofiteren van de groene handelsdag en steeg met 0,8 procent tot 436,43 punten. Dat is het hoogste niveau sinds 22 augustus.

17.37 – Europese beurzen eindigen in de plus

De Europese beurzen hebben de handelsdag in het groen afgesloten. De Eurostoxx50 won 0,55 procent en de Bel20 deed er 0,2 procent bij.

 • KBC was vandaag de sterkhouder van de Belgische sterindex. De grootbank won 2,2 procent.
 • Het vastgoedbedrijf WDP was met een koersverlies van 1,9 procent de hekkensluiter.

16.53 – Niet alleen Meta is al veel geld verloren aan een project dat niet van de grond raakt

De Amerikaanse techtitanen zijn op zoek naar de volgende technologische en economische revolutie. Terwijl Meta miljarden uitgeeft aan zijn metaverse, heeft Amazon miljarden gepompt in zijn spraakassistent. Zonder succes. Lees er alles over op onze site.

16.24 – Na de doom and gloom van de vorige post: “Consumentenvertrouwen eurozone in stijgende lijn”

De markten blijven in een tweestrijd verkeren: wel of geen R-woord. Daarnet een mening die onder de eerste categorie valt.

In de tweede categorie: het consumentenvertrouwen in de eurozone, dat is in november verder verbeterd. Maar het bleef wel in negatief terrein, aldus ABM.

16.17 – Vermogensbeheerder Columbia Threadneedle: “Toch recessie op komst in Europa”

Steven Bell, hoofdeconoom bij Columbia Threadneedle, ontwaart in de teruglopende kapitaaluitgaven in de eurozone en de VS het signaal dat het gedaan is met de economische groei.

Steven Bell — foto: Columbia TN
 • “Na een sterk derde kwartaal gaan de beste schattingen uit van een nulgroei in het vierde kwartaal”, klinkt het in een video voor de pers.
 • “Daarnaast moeten Europese consumenten nu hun hoge energierekeningen gaan betalen. Het klopt dat veel regeringen hebben ingegrepen, Duitsland zet een opmerkelijke 200 miljard euro opzij, ofwel 5,2% van het bbp. Maar zelfs dan zijn de rekeningen dubbel zo hoog dan vorig jaar.
 • Zowel voor de VS als voor de eurozone is een recessie nog altijd het meest waarschijnlijke vooruitzicht.”

15.39 – Gemengde start Wall Street

Kort na het luiden van de openingsbel noteert de Dow Jones 0,45 procent in het groen. De S&P500 wint 0,25 procent, maar de Nasdaq moet 0,35 procent prijsgeven.

15.07 – Rapport Goldman: “160 miljard dollar aan investeringen nodig om afhankelijkheid van China voor energietransitie af te bouwen”

14.29 – Solvay maakt ruim miljard euro vrij voor grote energietransitie

De Belgische international Solvay zal in totaal zo’n 1 miljard euro investeren in de energietransitie van Europa, maar de echte investeringen zullen in de VS plaatsvinden. Lees er alles over op onze site.

13.32 – Fintechpaus Rob Heyvaert sluit Duitse deal

Rob Heyvaert – Getty Images

Motive Partners, de investeringsgroep van Rob Heyvaert rond financiële technologie, neemt zijn Duitse sectorgenoot embedded/capital over.

De nieuwe acquisitie wordt samengevoegd met de durfkapitaaltak Motive Ventures, dat voortaan naast New York en Londen ook Berlijn als uitvalsbasis zal hebben.

13.22 – Omzet Chinese zoekmachine Baidu stijgt

foto: Getty

Baidu laat in het derde kwartaal rode cijfers noteren, zo bericht ABM Financial News. Het verlies liep evenwel flink terug, terwijl de omzet steeg. 

 • In de verslagperiode slonk het verlies van 16,6 miljard Chinese yuan naar 146 miljoen yuan, of 21 miljoen dollar. 
 • De omzet van Baidu steeg in het derde kwartaal met 2 procent naar 32,5 miljard yuan.
 • De verbetering van de resultaten was te danken aan kostenbesparingen, aldus CFO Rong Luo.

12.25 – Europese beurzen voorzichtig hoger

De Europese beurzen noteren rond het middaguur hoger in een afwachtende markt die te maken heeft met relatief korte handelsweek.

 • De breed samengestelde STOXX Europe 600 index laat een plus van 0,4 procent zien en komt op 434,91 punten.
 • De Duitse DAX stijgt met 0,3 procent naar 14.419,69 punten.
 • De Franse CAC 40 noteerde een plus van 0,1 procent met een stand van 6.641,91 punten.
 • De Britse FTSE steeg 0,8 procent naar 7.433,43 punten.

Bij gebrek aan richtinggevend nieuws wachten beleggers op de notulen van de laatste rentevergaderingen van de Amerikaanse en Europese centrale banken, die respectievelijk op woensdag en donderdag worden gepubliceerd.

11.20 – Belgische consumenten hebben iets meer vertrouwen

Het vertrouwen onder Belgische consumenten is in november iets verbeterd, maar de index blijft wel in negatief terrein. Dat meldt de Nationale Bank. De index ging van min 27 in oktober naar min 22 deze maand.

“Ondanks een herstel van de vertrouwensindicator blijft het vertrouwen opmerkelijk laag, gezinnen blijven zeer sceptisch”, aldus de NBB. Alle componenten van de indicator zijn verbeterd, met uitzondering van de werkloosheidsverwachtingen.

bron: NBB

10.11 – Meer Musk: Tesla-CEO ziet vermogen afnemen “met bijna 100 miljard dollar”

De flamboyante techmiljardair heeft in 2022 bijna 100 miljard dollar van zijn vermogen zien verdampen; dat is de sterkste daling ooit op de Bloomberg Billionaires Index.

Twitter-CEO Elon Musk — foto: Getty
 • De nettowaarde van de 51-jarige – die in november 2021 een piek bereikte van 340 miljard dollar – dook vandaag naar ongeveer 170 miljard dollar.
 • Dit nadat de aandelenkoers van Tesla gisteren was gezakt naar het laagste peil in twee jaar, zo meldde Bloomberg.
 • Toch blijft Musk de rijkste persoon ter wereld. Zijn nettowaarde overtreft die van de zilveren medaille op de miljardairslijst, Bernard Arnault – de voorzitter van LVMH, ’s werelds grootste luxegoederenproducent – met ongeveer 13 miljard dollar.

Meer hier

09.47 – Musk stelt betalen voor “blauw vinkje” bij Twitter weer uit

Topman Elon Musk heeft de herlancering van de verificatiedienst Blue Verified, waarbij gebruikers zouden betalen voor een blauw vinkje achter hun naam, voor de tweede keer uitgesteld, deze keer zonder er een datum op te plakken.

Een eerste lancering liep helemaal in de soep omdat het ene parodie-account na het andere opdook. Daarop werd de dienst gepauzeerd, met een geplande herlancering op 29 november. Maar nu zegt Musk dat Twitter meer tijd nodig zal hebben.

09.32 – Binance stapt in Belgisch coldwalletbedrijf NGRAVE

‘s Werelds grootste cryptobeurs Binance investeert in NGRAVE, een Belgisch bedrijf dat zogeheten cold wallets maakt om cryptomunten offline te bewaren. Lees verder

09.10 – Vlakke start voor Brusselse beurs

De Brusselse beurs is vrijwel vlak van start gegaan, ondanks de hoopgevende futures (zie hieronder). Kort na de beursbel noteerde de Bel20 nipt in het groen op 3.644,88 punten. In de hoofdindex trekt Aperam de kop met een koerswinst van 1,3 procent, terwijl WDP 1,4 procent inlevert.

Xior dondert 8 procent lager in een eerste reactie op zijn kwartaalrapport.

08.59 – Texas opent onderzoek naar rol Steph Curry en Tom Brady in FTX-fiasco

Toezichthouders van de Amerikaanse staat Texas onderzoeken of beroemdheden die de reclame maakten voor de omgevallen cryptobeurs FTX, de lokale effectenwet overtreden hebben. Het onder meer om basketbalicoon Steph Curry en American football-superster Tom Brady.

De onderzoekers willen onder meer weten hoeveel de sterren betaald werden voor hun promotie-activiteiten. Dat alles past in een breder onderzoek van Texas naar het FTX-fiasco. Ook elders in Amerika worden onderzoeken opgestart.

Stephen Curry (links) en Tom Brady – Getty Images

08.08 – Groene start verwacht voor beurs Brussel

De Brusselse beurs gaat vermoedelijk hoger van start. Futures op de Euro Stoxx 50 index noteren ongeveer een uur voor de beursbel op een winst van enkele tienden van een procent.

Euronext Brussel startte gisteren de nieuwe week nog in mineur, maar wist richting het einde van de handelsdag wel wat terrein terug te winnen. Uiteindelijk verloor de Bel20 0,2 procent maandag en sloot op 3.643,88 punten.

07.38 – Hogere winst voor ‘kotmadam’ Xior

Xior heeft in het derde kwartaal de EPRA -winst, een belangrijke graadmeter in de vastgoedsector, zien stijgen en herhaalde de outlook voor heel dit jaar. Dat blijkt uit de kwartaalupdate van de specialist in studentenkoten.

De EPRA-winst steeg afgelopen kwartaal met 19 procent tot 1,45 euro per aandeel. De bezettingsgraad staat op 98 procent voor het nieuwe academiejaar. Dat is volgens Xior een “historisch hoge retentiegraad”.

07.31 – Orderboek baggeraar DEME goed gevuld

DEME heeft in het derde kwartaal meer omzet geboekt en het orderboek zien stijgen en bevestigde zijn vooruitzichten voor heel 2022. Dat blijkt uit de kwartaalcijfers van de maritieme dienstverlener.

 • De omzet van DEME steeg afgelopen kwartaal met 14 procent naar 1,97 miljard euro.
 • Het orderboek stond eind september op 5,95 miljard euro. Dat was eind 2021 nog 5,91 miljard euro. Daarmee ligt het orderboek ook hoger dan 5,5 miljard euro, die ING had verwacht.
 • Op basis van de resultaten in het derde kwartaal blijft DEME naar eigen zeggen “goed op weg om haar vooruitzichten voor het volledige jaar waar te maken”.
 • Dat betekent een iets hogere omzet dan in 2021, een vergelijkbare bedrijfswinst (ebitda) en een iets lager nettoresultaat. In 2021 boekte DEME 2,58 miljard euro aan omzet.

07.11 – Zoom onderuit door tragere groei

Videodienst Zoom dondert in de voorlopige handel bijna 7 procent na zijn kwartaalrapport gisteravond nabeurs. Zowel omzet als winst kwam nochtans boven de verwachtingen uit:

 • De aangepaste winst kwam uit op 1,07 dollar per aandeel.
 • De omzet steeg van 1,051 miljard dollar in dezelfde periode vorig jaar naar 1,102 miljard dollar het afgelopen kwartaal.

Vooraf door FactSet Researcb geraadpleegde analisten rekenden op een aangepaste winst van 0,83 dollar per aandeel op een omzet van 1,094 miljard dollar.

Maar waar beleggers lijken op te reageren, zijn de licht neerwaarts bijgestelde verwachtingen voor de omzet over het hele jaar. Zoom denkt nu op hoogstens 4,38 miljard dollar uit te komen, tegenover nog 4,39 tot 4,4 miljard dollar in een eerder prognose.

Een videocall via Zoom – Getty Images

06.57 – Coinbase krijgt klappen na vrees voor FTX-domino

De beurskoers van cryptoplatform Coinbase verloor gisteren ruim 8 procent. In amper vier handelsdagen is het bedrijf intussen ruim een kwart van zijn beurswaarde kwijtgespeeld. Dat heeft alles te maken met de ineenstorting van sectorgenoot FTX en de vrees voor een bredere crisis in de cryptowereld.

Bij de beursgang in april 2021 was Coinbase nog ruim 85 miljard dollar waard, nu is dat minder dan 10 miljard.

06.20 – Chinese coronazorgen duwen Wall Street lager

Goeiemorgen! De Amerikaanse beurzen zijn gisteravond lager gesloten

 • De toonaangevende S&P 500 index daalde 0,4 procent tot 3.949,95 punten.
 • De Dow Jones index verloor 0,1 procent tot 33.700,28 punten.
 • De Nasdaq sloot 1,1 procent lager op 11.024,51 punten.

Een nieuwe ronde van coronavirus-lockdowns in China bracht beleggers in verwarring. Zorgen over de dalende vraag uit China, ’s werelds dominante fabrikant, duwden ook de prijzen van industriële metalen zoals koper omlaag en deed de olieprijs tot onder de 80 dollar per vat zakken.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.