Belgische staatsbons brengen 2 en 2,4 procent in het laatje

De Belgische overheid gaat voor de derde keer dit jaar staatsbons uitbrengen. Deze keer kan je je geld toevertrouwen aan de staat voor vijf of tien jaar. In ruil krijg je een coupon van bruto 2 of 2,4 procent.

Waarom is dit belangrijk?

Door de extreem lage rente was er de afgelopen jaren niet veel animo bij de spaarders om een deel van hun geld te beleggen in staatsbons. De overheid heeft daarom de uitgifte zelfs enkele jaren gepauzeerd. Nu de Europese Centrale Bank (ECB) de rente optrekt, stijgen ook de coupons op het schatkistpapier, waardoor er opnieuw interesse is om in dergelijke producten te investeren. Alleen schieten de opbrengsten ruimschoots tekort om de inflatie bij te benen.

In het nieuws: We schreven eerder al dat je tussen 24 november en 2 december 2022 de kans krijgt om in te tekenen op de nieuwe staatsbons. Het Federaal Agentschap van de Schuld heeft nu bekendgemaakt hoeveel dat staatspapier zal opbrengen.

  • Voor de staatsbons met een looptijd van vijf jaar krijg je een vergoeding van 2 procent bruto. De coupon op die met een looptijd van tien jaar komt uit op 2,4 procent.
  • Hou er rekening mee dat je op die opbrengsten een roerende voorheffing (30 procent) moet betalen waardoor de netto-opbrengsten 1,4 en 1,68 procent bedragen.
  • De uitgifte is voorzien voor 4 december

Meer dan wat je op de spaarboekjes krijgt

De details: De netto-opbrengsten van de staatsbons liggen hoger dan wat je op de spaarboekjes krijgt.

  • Op het beste spaarboekje – Vision Max van Santander Consumer Bank – krijg je een rente van 1,2 procent. Die daalt wel tot 0,75 procent als je minder dan 125.000 euro of meer dan 200.000 euro spaart.
  • Bij zo’n 70 procent van de banken moet je tot op vandaag tevreden zijn met een rente van 0,11 procent.

Een kanttekening: Je mag niet vergeten dat je je geld voor vijf of tien jaar vastklikt. Je kan dat kapitaal dus niet gebruiken om nieuwe staatsbons of andere beleggingsproducten te kopen als blijkt dat die meer geld in het laatje brengen.

Zullen er veel mensen geïnteresseerd zijn?

Een terugblik: Het is nog maar de vraag of veel mensen zullen intekenen op de staatsbons. Bij de tweede uitgifte heeft het Federaal Agentschap van de Schuld minder geld kunnen ophalen dan bij de eerste uitgifte.

  • Bij de eerste uitgifte in juni hebben de Belgen bijna 40 miljoen euro uitgeleend aan de staat. Bij de tweede uitgifte heeft de overheid slechts 20,6 miljoen euro opgehaald. Dat is wel opvallend omdat de beleggers toen een hogere coupon kregen. Volgens het Federaal Agentschap van de Schuld was september – de maand waarin de tweede uitgifte plaatsvond – een dure maand voor veel gezinnen, wat mee verklaart waarom er minder interesse was in de staatsbons.

(as)

Meer