Belgische staat wil opnieuw geld lenen van de bevolking: rendement staatsbons kan oplopen tot meer dan 2,5 procent

De Belgische overheid klopt op 4 december opnieuw aan bij de spaarders om geld te lenen. Deze keer zal het mogelijk zijn om je geld voor 5 of 10 jaar toe te vertrouwen aan de staat. Het is nog niet duidelijk hoeveel de staatsbons gaan opbrengen, maar kans is groot dat de vergoeding kan oplopen tot meer dan 2,5 procent bruto.

Waarom is dit belangrijk?

Door de extreem lage rente was er de afgelopen jaren niet veel animo bij de spaarders om een deel van hun geld te beleggen in staatsbons. De overheid heeft daarom de uitgifte zelfs enkele jaren gepauzeerd. Nu de Europese Centrale Bank (ECB) de rente optrekt, stijgen ook de coupons op het schatkistpapier, waardoor er opnieuw interesse is om in dergelijke producten te investeren. Alleen schieten de opbrengsten ruimschoots tekort om de inflatie bij te benen.

In het nieuws: op 4 december kan je intekenen op twee nieuwe staatsbons.

  • Dankzij de nieuwe uitgifte zal je je geld voor vijf jaar of tien jaar kunnen uitlenen aan de Belgische overheid.
  • De inschrijvingsperiode loopt van donderdag 24 november 2022 tot en met vrijdag 2 december 2022, met betaling op maandag 5 december 2022. 
  • Het is nog niet duidelijk welk rendement de beleggers zullen krijgen. Dat wordt op 22 november bepaald.
  • We kunnen wel al een voorzichtige inschatting maken
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Abonneer je nu op Business AM!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.