Live Beursblog – 10 oktober 2022 – Business AM

22.16 – Sterke dollar duwt olieprijs lager

De olieprijs verloor vandaag ook terrein, onder meer vanwege de sterke dollar. Bij een settlement van 91,13 dollar werd een vat West Texas Intermediate 1,6 procent goedkoper. De prijs van een vat Brent-olie daalde met 2,1 procent tot 95,8 dollar. Lees er hier meer over.

Dat was het voor vandaag! Een fijne avond gewenst en morgen zijn we opnieuw op post.

22.11 – Wall Street duikt in het rood

Een hoopgevende uitspraak van Lael Brainard, de vicevoorzitter van de Federal Reserve, kon Wall Street niet uit de rode zone houden (zie hieronder). Brainard zei eerder vandaag dat de Amerikaanse centrale bank voorzichtigheid aan de dag moet leggen bij de volgende rentevergadering. De Nasdaq verloor vandaag 1,05 procent en bereikte daarmee zijn laagste peil in twee jaar tijd. De S&P500 dook 0,75 procent lager. De Dow Jones kon het verlies beperken 0,3 procent.

21.27 – Cathie Wood: “De wereld krijgt binnenkort af te rekenen met deflatie”

Na een uithaal bijna een maand geleden schiet Wood opnieuw met scherp op de Federal Reserve. In een open brief wijst ze erop dat de monetaire instelling onder leiding van Jerome Powell met haar “beleidsfouten” deflatie zal veroorzaken.

“De meeste grondstofprijzen hebben hun hoogtepunt bereikt en dalen, met uitzondering van voedsel en energie, op jaarbasis. Het lijdt geen twijfel dat voedsel- en energieprijzen belangrijk zijn, maar wij geloven niet dat de Fed de wereldwijde pijn die samenhangt met een schok in de landbouw- en energievoorziening als gevolg van de inval van Rusland in Oekraïne moet bestrijden en verergeren”, klinkt het.

Cathie Wood – (Photo by Patrick T. FALLON / AFP) (Photo by PATRICK T. FALLON/AFP via Getty Images)

20.58 – Rivian tuimelt bijna 9 procent naar beneden

Rivian noteert momenteel 8,7 procent lager op Wall Street. De producent van elektrische wagens moet terrein prijsgeven nadat die bijna al zijn voertuigen – zo’n 13.000 in totaal – terugriep, waardoor de bezorgdheid van beleggers dat het bedrijf zijn productiedoelstelling voor 2023 niet zou kunnen halen, nog groter werd.

20.31 – Vicevoorzitter Fed: “We moeten voorzichtig zijn bij de volgende renteverhogingen”

Lael Brainard, de vicevoorzitter van de Federal Reserve, waarschuwt dat het effect van de Amerikaanse renteverhogingen nog moet doorsijpelen in de economie. Ze pleit daarom om meer voorzichtigheid aan de dag te leggen bij de volgende renteverhogingen. Dat zei ze tijdens een speech in Chicago.

19.45 – Jamie Dimon: “We komen halverwege volgend jaar in een recessie terecht”

Jamie Dimon, CEO van de Amerikaanse bank JPMorgan, waarschuwt dat een “zeer, zeer ernstige” combinatie van tegenslagen waarschijnlijk zowel de Amerikaanse als de wereldeconomie halverwege volgend jaar in een recessie zal doen terechtkomen.

Onder de indicatoren die de alarmbellen doen rinkelen, noemde Dimon de impact van de op hol geslagen inflatie, de rente die meer stijgt dan verwacht, de onbekende effecten van kwantitatieve versoepeling (van de afgelopen jaren) en de oorlog in Oekraïne.

Jamie Dimon, CEO van JPMorgan Chase – Photographer: Chris Ratcliffe/Bloomberg via Getty Images

18.41 – De Italiaanse langetermijnrente daalt

Terwijl de Duitse langetermijnrente de hoogte inschiet (zie hieronder), verliest de Italiaanse tienjaarsrente aan kracht. Die bedraagt momenteel zo’n 4,6 procent. Eerder vandaag flirtte die nog met de grens van 4,9 procent. Daardoor bedraagt de spread met de Duitse tienjaarsrente (2,34 procent op het moment van schrijven) 226 basispunten.

18.19 – CEO Montea verkoopt derde van zijn aandelen

Jo De Wolf, de CEO van Montea, heeft een derde van zijn aandelen in het logistiek vastgoedbedrijf verkocht. De verkoop dient volledig voor zijn persoonlijke schuldafbouw. Dat meldt De Tijd.

17.41 – Europese beurzen duiken lager

De Eurostoxx50 heeft de handelsdag 0,4 procent lager afgesloten. De Bel20 kon het hoofd net niet boven water houden en eindigde 0,1 procent lager.

  • Aperam was de sterkhouder van de Belgische sterindex en schoot vandaag 4 procent hoger
  • Galapagos was dan weer de hekkensluiter. Het aandeel dook 2,25 procent lager.

17.07 – Duitse rente schiet de hoogte in

De Duitse tienjaarsrente schiet plots de hoogte in. Die bedraagt nu 2,35 procent, tegenover 2,2 procent een uur geleden. Dat komt omdat onze oosterburen nu toch voorstander zijn om in EU-verband nieuwe schulden aan te gaan om de energiecrisis te bestrijden. Duitsland was daar tot nu toe een tegenstander van.

16.24 – “Federal Reserve moet de rest van de wereld haar excuses aanbieden”

Bill Dudley, lid van het monetaire beleidscomité van de Federal Reserve van 2009 tot 2018, is in een column op Bloomberg zeer kritisch voor het beleid van de Amerikaanse centrale bank. Die moet volgens hem haar excuses aanbieden voor de gemaakte fouten in het verleden. “Dat beleid zet druk op de rest van de wereld, grotendeels doordat de wisselkoers van de dollar ten opzichte van andere valuta wordt opgedreven”, schrijft hij. “Voornamelijk de ontwikkelende landen krijgen het nu zwaar te verduren.

Volgens Dudley heeft de Fed de situatie verkeerd aangepakt. “In maart stond de rente nog op 0 procent, terwijl de economie duidelijk aan het oververhitten was”, klinkt zijn betoog. “Daar komt ook nog eens bij dat de Fed de inflatie meermaals verkeerd heeft ingeschat.

15.33 – Dow Jones opent hoger

De Dow Jones opent de eerste handelsdag van de week 0,5 procent hoger. De Nasdaq moet na enkele minuten handelen wat terrein prijsgeven. De techindex duikt 0,3 procent lager. De S&P500 wint dan weer 0,15 procent na het luiden van de openingsbel.

14.49 – Bank of England kondigt extra maatregelen aan

De Bank of England kondigt extra maatregelen aan om de financiële stabiliteit in het Verenigd Koninkrijk te waarborgen. De monetaire instelling pakte eind september uit met een opkoopprogramma ten belope van 65 miljard pond. Dat programma loopt af op 14 oktober.

Tot nu toe heeft de toezichthouder slechts 5 miljard pond aan schuldpapier opgekocht. De komende dagen wil de Britse toezichthouder een versnelling hoger schakelen. Vandaag wil die bijvoorbeeld 10 miljard pond in de strijd gooien. Het is nog niet duidelijk hoeveel staatspapier de Bank of England de komende dagen zal kopen. Dat zal telkens de ochtend zelf gecommuniceerd worden.

Andrew Bailey – (Photo by Yui Mok-WPA Pool/Getty Images)

14.16 – Stemming slaat om op Brusselse beurs: koersen kleuren groen

De Brusselse beurs wist maandagmiddag alsnog de weg omhoog te vinden. Rond de klok van 2 uur steeg de Bel20 0,4 procent tot 3.379,24 punten.

14.07 – Aandeel NBB blijft in de klappen delen

Beleggers blijven aandelen van de Nationale Bank van België (NBB) van de hand doen. Momenteel staat het aandeel op een verlies van 4,5 procent. De aandelenkoers is in minder dan een maand tijd met zo’n 60 procent naar beneden getuimeld.

13.01 – Wordt slapende aardgasreus Nigeria de redder van Europa?

12.22 – Nissan wil minder Renault in zijn kapitaal

Toplui van de Franse autogroep Renault streken afgelopen weekend in Tokyo neer om met de Japanse partner Nissan een nieuwe verstandhouding te vinden, na de turbulente jaren onder de in ongenade gevallen Carlos Ghosn, die zowel Renault als Nissan leidde. Een duidelijk eis van het Japanse kamp: Nissan wil de aanwezigheid van Renault in zijn kapitaal beperken. Lees meer hier

11.50 – Ben Bernanke wint Nobelprijs Economie

Voormalig Fedvoorzitter Ben Bernanke mag zich voortaan een Nobelprijswinnaar Economie noemen.

11.36 – Beleggers negeren rapport Deutsche Bank over staalreus Aperam

Deutsche Bank verlaagt het koersdoel voor Aperam van 55,00 naar 52,00 euro, maar handhaaft wel het koopadvies. De analisten van de bank verwachten dat de resultaten in het derde kwartaal weinig glans hadden, als gevolg van seizoenseffecten in Europa, naast dalende prijzen, stijgende energiekosten en een afnemende vraag.

Het rapport is voor beleggers alvast geen aanleiding om het Bel20-aandeel in de uitverkoop te zetten. De beurskoers zit zelfs met circa 1,6 procent in de lift.

11.20 – Gasprijs zakt naar laagste peil sinds begin juli

Op de richtinggevende gasbeurs van Amsterdam is de aardgasprijs gezakt tot circa 150 euro per megawattuur. Dat is het laagste peil in drie maanden en ruim een halvering tegenover de records van eind augustus. Een combinatie van zacht weer en goed gevulde gasvoorraden in Europa lijken tot een ontspanning van de gasmarkt te leiden, en dat ondanks de recente escalatie van het Russisch-Oekraïense conflict.

11.01 – Eindelijk prijs voor Acemoglu?

Straks wordt de Nobelprijs Economie uitgereikt. Topfavoriet is de Turks-Amerikaanse econoom Daron Acemoglu, vooral bekend van de klassieker Why Nations Fail. Zijn naam circuleert al enkele jaren als mogelijke Nobelprijswinnaar, maar telkens ging de prijs naar iemand anders.

10.40 – Fanmail voor Exmar

ING heeft het koersdoel voor scheepvaartgroep Exmar fors verhoogd, van 5,00 naar 9,60 euro, maar bleef bij een Houden advies. Dat blijkt uit een rapport van analist Quirijn Mulder.  Exmar heeft de Tango FLNG voor een zeer hoge prijs weten te verkopen, terwijl dit niet door de markt noch het management verwacht werd, aldus ING. In plaats van veel schuld heeft Exmar nu veel cash. De vraag is alleen, wat gaat het hiermee doen.

09.36 – Geen paniek op Europese beurzen na raketinslagen Kiev

De meeste Europese beurzen laten momenteel een verlies tussen 0,5 en 0,9 procent zien. Er is dus terughoudendheid, maar van grotere ongerustheid na de raketinslagen op de Oekraïense hoofdstad Kiev lijkt geen sprake.

De impact van een raket in de Oekraïense hoofdstad Kiev – Foto: Twitter Emine Dzheppar, Oekraïens viceminister van Buitenlandse Zaken

09.20 – Sligro meldt zich voor Belgische Metro-winkels

De Nederlandse voedingsgroothandelaar Sligro Food Group heeft zich officieel gemeld bij de gerechtsmandatarissen van Makro Cash & Carry Belgium, als partij die interesse heeft om de Metro-winkels van dat bedrijf over te nemen. De Belgische retailgroep vroeg begin september uitstel van betaling aan en is op zoek naar een oplossing voor zijn 6 Makro-winkels en 11 Metro-winkels.

“Het was reeds eerder bekend dat Sligro Food Group mogelijkheden zag waar het de Metro-activiteiten betreft. Wij hebben ons daarom aangemeld”, zegt het Nederlandse bedrijf in een mededeling, waarin niet gesproken wordt over de Makro-winkels.

09.04 – Brusselse beurs opent lager

De Bel20-index verloor 0,7 procent bij de start van de handel. De escalatie in het conflict tussen Rusland en Oekraïne, met opnieuw raketinslagen in de Oekraïense hoofdstad Kiev, stemt beleggers mogelijk ongerust.

08.59 – Solvay zet in op zeldzame aardmetalen

Solvay is volledig eigenaar geworden van zijn Japanse joint venture voor zeldzame metalen, door het belang van 33 procent van partner Santoku Corporation te kopen. Het Brusselse bedrijf meldde geen overnamebedrag.

Nu Solvay volledig eigenaar is van de joint venture kan het zich naar eigen zeggen richten op de productie van zeldzame aardmetalen voor onder meer de automotive en de halfgeleiderindustrie. “De transactie is een logische stap richting het plan om een leidende positie te verwerven in zeldzame aardmetalen”, aldus CEO lham Kadri.

08.24 – “Inflatie en mogelijke recessie stellen Nederlandse banken op de proef”

De risico’s voor de financiële stabiliteit in de Nederlandse banksector zijn het afgelopen half jaar toegenomen. Dat schrijft toezichthouder De Nederlandsche Bank.

“Banken moeten rekening houden met toenemende verliezen”, waarschuwt de DNB. “Ze kunnen profiteren van hogere rentes, maar moeten ook rekening houden met toenemende verliezen op uitstaande leningen, bijvoorbeeld aan energie-intensieve bedrijfssectoren.”

Vorige week raakte bekend dat de Nederlandse vastgoedprijzen een forse daling kenden, na de spectaculaire prijsstijgingen van de voorbije jaren. “De stijgende hypotheekrente en de verslechterde economische vooruitzichten vergroten de kans op een prijscorrectie op de oververhitte woningmarkt”, zegt de Nederlandsche Bank daarover.

Klaas Knot, voorzitter van De Nederlandsche Bank (Getty Images)

07.55 – Zorgen om chipsector

  • Advanced Micro Devices (AMD) daalde vorige vrijdag zo’n 14 procent. De halfgeleiderspecialist publiceerde tegenvallende cijfers over het derde kwartaal. Vooral door een lagere vraag naar pc’s pakken de resultaten voor AMD minder goed uit dan aanvankelijk verwacht.
  • Sectorgenoten als Intel en Nvidia sloten vrijdag 5 tot 8 procent in de min. De Verenigde Staten hebben vrijdag nieuwe exportbeperkingen aangekondigd op geavanceerde halfgeleiders en apparatuur voor het vervaardigen van chips in een poging te voorkomen dat Amerikaanse technologie de militaire macht van China zal vergroten.
  • Het Zuid-Koreaanse Samsung waarschuwde vrijdag voor een teruglopende vraag naar geheugenchips en smartphones als gevolg van minder interesse van consumenten voor elektronicaproducten nu de inflatie zo hoog is. Concurrent Apple sloot vrijdag bijna 4 procent lager.

07.32 – Biocartis lanceert test voor leverkankerpatiënten in Europa

Biocartis heeft de commercialisatie van HepatoPredict, een test voor leverkankerpatiënten, in Europa gelanceerd. Dat laat het diagnosticabedrijf uit Mechelen deze ochtend weten. “HepatoPredict helpt patiënten met hepatocellulair carcinoom (HCC) te identificeren die baat zullen hebben bij een levertransplantatie.”

De test werd ontwikkeld door Ophiomics, de Portugese partner van Biocartis. “Dankzij onze gevestigde Europese basis van klanten-labs zullen we voortaan, samen met Ophiomics, ook leverkankerpatiënten kunnen ondersteunen die mogelijk baat hebben bij een levertransplantatie”, aldus CEO Herman Verrelst in een toelichting. Financiële details werden niet gedeeld.

07.25 – Aziatische beurzen in het rood

De beurs van Hongkong opent de handelsweek met circa 2,5 procent verlies. Ook de andere Aziatische beurzen gaan in het rood: Singapore verliest 1 procent, Shanghai 0,5 procent.

07.20 – “Vergeet TINA, hier is TARA”

“Het TINA-tijdperk is geschiedenis”, schrijft Goldwasser Exchange in zijn beursupdate. TINA (There is No Alternative) staat voor een gebrek aan rendabele alternatieven voor beleggingen in aandelen, waardoor ook liefhebbers van obligaties zich naar de aandelenbeurs keerden.

“De renteverhogingen die er ook in 2023 staan aan te komen gekoppeld aan de daling van beursaandelen vormen een ware gamechanger”, voorspelt Goldwasser. “We komen nu in het TARA-tijdperk (There is A Reasonable Alternative) waarin kwalitatieve bedrijfsobligaties een heel interessante optie zullen vormen met rendementen van meer dan 6 procent. Instituten zoals Goldman Sachs, JP Morgan en BlackRock zien dat in. Zij hebben al wijzigingen in hun portefeuilles aangebracht in functie van deze nieuwe realiteit.”

07.02 – Cijferseizoen opent met Amerikaanse banken

Goeiemorgen! Om deze beursweek naar uit te kijken: enkele Amerikaanse grootbanken openen de boeken, waaronder Citigroup, JPMorgan Chase en Morgan Stanley. De cijfers kunnen inzicht geven in de economische ontwikkelingen in de VS en daarbuiten. Verder zijn er deze week ook cijfers van Delta Air Lines, PepsiCo en Alcoa.

Meer