De val van ‘le cost-cutter’: Carlos Ghosn sjoemelde jarenlang met zijn belastingaangifte

Carlos Ghosn, de voorzitter van de Japanse autoproducent Nissan en de CEO van Renault, is door het Japanse gerecht gearresteerd op beschuldiging van belastingontduiking.

Volgens de Japanse krant Asahi News was zijn arrestatie onvermijdelijk geworden. Nissan en Renault gaan alvast op zoek naar een vervanger.

Klokkenluider praatte Carlos Ghosn aan de galg

De 64-jarige Ghosn en zijn directeur Greg Kelly zouden jarenlang valse financiële rapporten hebben overgemaakt aan de Beurs van Tokio, door minder aan te geven dan wat ze in werkelijkheid verdienden om op die manier hun werkelijke inkomen te reduceren. Ook zou Ghosn andere inbreuken hebben gepleegd, door bijvoorbeeld persoonlijk gebruik te maken van bedrijfsbezittingen. Dat heeft Nissan meegedeeld in een persbericht (zie onderaan). Het bedrijf bevestigt dat de autoriteiten in Japan een onderzoek naar het duo zijn opgestart nadat ze informatie hadden gekregen van een klokkenluider.

Op de beurs van Parijs daalde het aandeel Renault kort nadat het nieuws bekend werd met ruim 14%, om daarna iets te herstellen.

Ghosn nam in 2017 ontslag als CEO van Nissan, dat sinds 1999 deel uitmaakt van de alliantie Renault-Nissan-Mitsubishi. Het aandeel Nissan heeft erg te lijden onder de Amerikaans-Chinese handelsoorlog en noteert al 34% lager dan begin dit jaar. 

Ghosn is een absolute topman in de auto-industrie

Ghosn is één van de meest bekende toplui in de auto-industrie. In 2016 werd hij voorzitter bij Mitsubishi Motors nadat Nissan daar de belangrijkste aandeelhouder was geworden. Mitsubishi zag zich verplicht geld te zoeken nadat het concern in de problemen kwam door gesjoemel met de brandstofefficiëntie van enkele modellen. 

De 64-jarige Ghosn werd in Brazilië geboren, maar groeide op in Libanon en studeerde in Frankrijk. Hij begon zijn carrière in 1978 bij de Franse bandenmaker Michelin om er vier jaar tot operationeel directeur van de Zuid-Amerikaanse vestigingen te worden benoemd. 

Hij werd verschillende keren gekozen tot Automotive Manager van het jaar. Ghosn is een opvallende figuur die wereldfaam maakte met de financiële redding van Nissan. Dat leverde hem bijnamen als “Le Cost Cutter” en “Icebreaker” op.

Meer