Markten:
Markten inladen...

DONDERDAG 06 AUG

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

De val van ‘le cost-cutter’: Carlos Ghosn sjoemelde jarenlang met zijn belastingaangifte

Logo Business AM
Economie

19/11/2018 | Dominique Dewitte | 3 min leestijd

Carlos Ghosn, de voorzitter van de Japanse autoproducent Nissan en de CEO van Renault, is door het Japanse gerecht gearresteerd op beschuldiging van belastingontduiking.

Volgens de Japanse krant Asahi News was zijn arrestatie onvermijdelijk geworden. Nissan en Renault gaan alvast op zoek naar een vervanger.

Klokkenluider praatte Carlos Ghosn aan de galg

De 64-jarige Ghosn en zijn directeur Greg Kelly zouden jarenlang valse financiële rapporten hebben overgemaakt aan de Beurs van Tokio, door minder aan te geven dan wat ze in werkelijkheid verdienden om op die manier hun werkelijke inkomen te reduceren. Ook zou Ghosn andere inbreuken hebben gepleegd, door bijvoorbeeld persoonlijk gebruik te maken van bedrijfsbezittingen. Dat heeft Nissan meegedeeld in een persbericht (zie onderaan). Het bedrijf bevestigt dat de autoriteiten in Japan een onderzoek naar het duo zijn opgestart nadat ze informatie hadden gekregen van een klokkenluider.

Op de beurs van Parijs daalde het aandeel Renault kort nadat het nieuws bekend werd met ruim 14%, om daarna iets te herstellen.

Ghosn nam in 2017 ontslag als CEO van Nissan, dat sinds 1999 deel uitmaakt van de alliantie Renault-Nissan-Mitsubishi. Het aandeel Nissan heeft erg te lijden onder de Amerikaans-Chinese handelsoorlog en noteert al 34% lager dan begin dit jaar. 

Ghosn is een absolute topman in de auto-industrie

Ghosn is één van de meest bekende toplui in de auto-industrie. In 2016 werd hij voorzitter bij Mitsubishi Motors nadat Nissan daar de belangrijkste aandeelhouder was geworden. Mitsubishi zag zich verplicht geld te zoeken nadat het concern in de problemen kwam door gesjoemel met de brandstofefficiëntie van enkele modellen. 

De 64-jarige Ghosn werd in Brazilië geboren, maar groeide op in Libanon en studeerde in Frankrijk. Hij begon zijn carrière in 1978 bij de Franse bandenmaker Michelin om er vier jaar tot operationeel directeur van de Zuid-Amerikaanse vestigingen te worden benoemd. 

Hij werd verschillende keren gekozen tot Automotive Manager van het jaar. Ghosn is een opvallende figuur die wereldfaam maakte met de financiële redding van Nissan. Dat leverde hem bijnamen als “Le Cost Cutter” en “Icebreaker” op.


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

‘Een politicus die in 2021 aan de macht komt, gaat naar een feestje dat afgelopen is. Er valt niets anders meer te doen dan de afwas.’

Denker Yuval Harari
Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Yuval Harari

‘Een politicus die in 2021 aan de macht komt, gaat naar een feestje dat afgelopen is. Er valt niets anders meer te doen dan de afwas.’

Denker Yuval Harari
Quote Merkel

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen.’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Zo gezegd: Gita Gopinath

‘De coronacrisis is veel groter dan de bankencrisis. Een schok als deze hebben we niet meegemaakt sinds de Grote Depressie. Misschien is dit wel de Grote Lockdown.’

Gita Gopinath, de hoofdeconome van het IMF

Quote van de dag Elon Musk

‘Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.’

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

‘Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.’

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Logo Business AM

Business AM | Stocks