Live Beursblog – 10 februari 2023 – Business AM

22.11 – Gemengd einde op Wall Street

De Amerikaanse beurzen eindigden met gemengde gevoelens de beursweek. De Dow Jones won 0,50 procent, maar de techindex Nasdaq boerde 0,61 procent achteruit. De brede S&P500 index zat daar tussenin en ging 0,22 procent vooruit.

Tot volgende week!

21.40 – Olieprijs stijgt op bericht Russische productie

De olieprijs is gestegen. Bij een settlement van 79,72 dollar werd een vat West Texas Intermediate ruim 2 procent duurder. Op weekbasis werd WTI bijna 9 procent duurder.

 • Rusland maakte vandaag bekend dat het de olieproductie vanaf maart met 5 procent gaat verlagen, waarmee president Poetin zijn dreigement om vergeldingsmaatregelen te nemen tegen westerse oliesancties waarmaakt.
 • Analisten wezen echter op de relatief kleine omvang van de productieverlaging, die vermoedelijk niet zal leiden tot aanhoudend hogere prijzen voor de consument.

20.41 – Fietsenbouwer Cowboy: “Crowdfunding beperkt tot 1 miljoen euro”

Tanguy Goretti, technologiedirecteur bij Cowboy, beklemtoont via sociale media dat de fietsenmaker “slechts” 1 miljoen euro wil ophalen via crowdfunding, en zeker geen 13 miljoen euro, wat eerder in de media circuleerde. Cowboy haalt 15 miljoen euro op via grote investeerders en plant aanvullend de crowdfundingactie van 1 miljoen euro, zo herhaalt hij wat CEO Adrien Roose ook al verklaarde.

19.19 – Lyft crasht 36 procent lager

Zoals verwacht (zie post van 10.11) is het aandeel Lyft, een concurrent van Uber, in vrije val na dramatische kwartaalcijfers. De koers staat op dit moment op 36 procent verlies.

19.15 – Adidas grote verliezer op sombere Europese beurzen

De aandelenmarkten in Europa zijn in het rood geëindigd:

 • De Stoxx Europe 600 index verloor 1,0 procent tot 457,89 punten.
 • De Duitse DAX liet een verlies optekenen van 1,4 procent op 15.307,98 punten.
 • De Franse CAC 40 daalde 0,8 procent bij een stand van 7.129,73 punten.
 • De Britse FTSE sloot 0,4 procent lager op 7.882,45 punten.

In Frankfurt ging Adidas na cijfers maar bijna 11 procent onderuit. Adidas rekent voor 2023 op een miljoenenverlies als gevolg van de kosten die het vermoedelijk zal maken om producten af te schrijven van het Yeezy-label van Kanye West (zie post van 09.53). Ook Zalando stond onder druk, het aandeel daalde ruim 7 procent.

18.13 – Colruyt haalt 250 miljoen euro op

Colruyt heeft met succes 250 miljoen euro opgehaald met een groene retail-obligatie. Dit maakte Colruyt vrijdagavond bekend. De emissie werd eerder deze week aangekondigd. Colruyt zei toen minimaal 125 en maximaal 250 miljoen euro te willen ophalen. De uitgifte werd begeleid door Belfius Bank, BNP Paribas Fortis en KBC Bank.

18.01 – Brusselse beurs sluit week in mineur af

De Brusselse beurs is in het rood gesloten. De Bel20 index daalde 0,9 procent tot onder de 3.900 punten. Eerder op de dag waren de verliezen nog groter.

 • Zeer weinig aandelen in de Bel20 sloten in het groen. Opvallende uitzonderingen waren Elia en UCB, die respectievelijk 0,3 en 1,4 procent wonnen. Onderaan de tabel noteerde staalbedrijf Aperam op een verlies van 7,4 procent.
 • De BelMid index eindigde ook bijna volledig in het rood, hoewel Orange Belgium 1,8 procent won. Vastgoedspeler Montea verloor 2,0 procent. Tankerbedrijf Euronav verloor 4,6 procent.
 • Van de kleinste aandelen in BelSmall, daalde Onward Medical met 7,0 procent, terwijl Belysse met 2,2 procent steeg.

16.53 – Gimv verliest 3 procent na Vlaamse verkoopplannen

De beurskoers van investeringsmaatschappij Gimv verliest een slordige 3 procent op de Brusselse beurs, nadat De Tijd deze ochtend bekendmaakte dat de Vlaamse overheid haar belang verder wel afbouwen of zelfs volledig van de hand wil doen. De Vlaamse overheid bezit 27,65 procent van Gimv.

16.39 – Consumentenvertrouwen VS loopt verder op

Het vertrouwen van Amerikaanse consumenten in de economie is in februari verder toegenomen, maar de inflatieverwachting liep ook op. Dat blijkt uit voorlopige cijfers van de Universiteit van Michigan.

 • De index voor het consumentenvertrouwen verbeterde van 64,9 naar 66,4 punten.
 • Over de huidige staat van de economie waren de ondervraagden ook positiever. Deze deelindex steeg van 68,4 naar 72,6 punten.  De verwachtingsindex daalde licht, van 62,7 tot 62,3 punten.
 • De inflatieverwachting voor de komende 12 maanden kwam uit op 4,2 procent, tegenover 3,9 procent eind vorige maand.
 • De inflatieverwachting voor de komende 5 jaar kwam uit op 2,9 procent en blijft daarmee in de smalle bandbreedte van 2,9 tot 3,1 procent die al langere tijd zichtbaar is.

15.58 – De papieren kranten en Bpost krijgen nog jaren miljoenen euro’s subsidies

Vivaldi is er dan toch uit: op de kern beslissen ze om het nieuwe contract voor de krantenbedeling opnieuw uit te schrijven. Dat meldt De Tijd. Het gaat om een periode tot 2027, waarin per jaar zo’n 125 miljoen euro aan belastinggeld wordt gegeven, om papieren kranten en tijdschriften goedkoper dan het markttarief te bussen. Lees er alles over in deze bijdrage van Wouter Verschelden.

15.56 – De slag om Euronav

In de strijd om de Antwerpse tankerrederij Euronav heeft Famatown Finance, een vehikel van de Noors-Cypriotische magnaat John Fredriksen (78), zijn kandidaten voor de raad van bestuur van Euronav voorgesteld. Eén ervan is “Big John” himself. ?

15.41 – Rode start voor Wall Street

Wall Street start de laatste handelsdag van de week in de min. Na zo’n tien minuten handelen, noteert de Dow Jones 0,1 procent lager en laat de S&P500 0,25 procent liggen. De Nasdaq tuimelt 0,75 procent naar beneden.

 • De taxi-app Lyft start maar liefst 35 procent lager na de publicatie van de kwartaalresultaten (zie bericht van 10.11 uur). Daaruit bleek dat Lyft in het vierde kwartaal een verlies van 588,1 miljoen dollar boekte, tegenover een verlies van 283,2 miljoen dollar een jaar eerder.
 • PayPal daarentegen noteert 4,9 procent in de plus. De beleggers reageren positief op de resultaten (zie bericht van 11.23 uur). In het vierde kwartaal kwam de aangepaste winst per aandeel uit op 1,24 dollar. Dat was meer dan verwacht.

14.26 – Nieuw dieptepunt voor Mithra

De aandelenkoers van Mithra was deze middag even gezakt tot 2,73 euro, een nieuw dieptepunt. Het aandeel krijgt klappen na berichten van Franse farmabereider PCAS over onbetaalde facturen. Dat bedrijf liet gisteren weten dat het juridische procedures heeft opgestart tegen Mithra om de onbetaalde facturen te innen.

 • “De betrokken betalingen worden formeel betwist en maken deel uit van een ruimere complexe feitelijke situatie”, reageerde Mithra in een persbericht.
 • Het aandeel wordt momenteel verhandeld voor 2,78 euro.

13.59 – Meer omzet voor Iveco

Iveco Group heeft in het vierde kwartaal van 2022 meer omzet geboekt.

 • De omzet steeg van 3,38 miljard euro naar 4,42 miljard euro.
 • Na aftrek van alle relevante posten bleef er een nettowinst over van 91 miljoen euro. Een jaar eerder was dat nog een verlies van juist 91 miljoen euro.
 • In heel 2022 bedroeg de nettowinst 159 miljoen euro, een verdubbeling van de 76 miljoen euro een jaar eerder. De omzet steeg dan ook van 12,7 naar 14,4 miljard euro.

12.46 – News Corp ontslaat 5 procent van personeel

News Corp., de moedermaatschappij van onder meer The Wall Street Journal en Dow Jones Newswires, is van plan het personeelsbestand met 5 procent terug te schroeven vanwege de huidige moeilijke marktomstandigheden. Dat meldde het uitgeversconcern donderdag bij de publicatie van de kwartaalcijfers.

 • CEO Robert Thomson zei dat de hoge inflatie en een stijging van de rente alle activiteiten van het bedrijf hebben beïnvloed. 
 • “We verwachten dat deze uitdagingen eerder kortstondig dan langdurig zijn”, zei hij. “De maatregelen die wij nu nemen […] bieden een robuuste basis voor toekomstige groei”, aldus Thomson. 
 • Er zullen dit jaar circa 1.250 banen verdwijnen.
 • Het in New York gevestigde bedrijf boekte het afgelopen kwartaal een 7,2 procent lagere omzet van 2,52 miljard dollar. De nettowinst daalde met 71 procent tot 67 miljoen dollar, ofwel 0,12 dollar per aandeel, in vergelijking met 235 miljoen dollar winst in dezelfde periode een jaar eerder

Voorbeurs noteert News Corp. 2,75 procent in de min.

12.33 – Europese beurzen zakken dieper

De Europese zakken almaar dieper. Op dit noteert de Eurostoxx50 1,35 procent in de min en laat de Bel20 1,3 procent liggen.

 • Bijna alle aandelen in de Belgische sterindex kleuren rood. UCB, het best presterende aandeel, blijft ter plaatse trappelen.
 • Aperam is dan weer het kneusje van de klas met een verlies van 5,75 procent. Uit de kwartaalresultaten blijkt dat het bedrijf de winst zag dalen naar 625 miljoen euro of 8,29 euro per aandeel.
 • Buiten de sterindex daalde Orange Belgium na het publiceren van de jaarcijfers met 0,6 procent. Aandeelhouders hoeven over 2022 geen dividend te verwachten.

11.51 – Credit Suisse verhoogt koersdoel KBC

Credit Suisse heeft vandaag het koersdoel voor KBC verhoogd van 62,00 naar 66,00 euro, maar handhaafde desalniettemin het Underperform advies voor het bankaandeel.

 • De nettowinst van KBC in het vierde kwartaal overtrof de consensus, zo stelt analist Jon Peace van Credit Suisse vast. 
 • Hogere rentebaten compenseerden in 2022 volgens Peace ruimschoots voor de gestegen kosten.
 • En de nieuwe omzetverwachting van KBC voor 2023 ligt iets boven de consensus, maar daar staat ook de verwachting van hogere kosten tegenover.
 • De schatting van Credit Suisse voor de winst per aandeel voor 2024 wordt met circa 10 procent verhoogd, wat het hogere koersdoel verklaart.

11.23 – PayPal op weg naar lichte beurswinst na publicatie kwartaalresultaten

PayPal noteert voor de opening van Wall Street 0,5 procent in de plus. De betaalgigant heeft gisteren nabeurs de boeken geopend.

 • In het vierde kwartaal steeg de nettowinst van 801 miljoen naar 921 miljoen dollar, of 0,81 dollar per aandeel. De aangepaste winst van 1,24 dollar per aandeel was beter dan de 1,2 dollar waar de markt op rekende.
 • De omzet verbeterde van 6,92 miljard naar 7,38 miljard dollar, wat in lijn was met wat analisten geraadpleegd door FactSet voorspelden.
 • De betaalvolumes kwamen met 357,4 miljard dollar iets onder de analistenverwachting van ruim 360 miljard dollar uit.

Meer details hier.

11.17 – Chinese inflatie bedraagt 2,1 procent

De consumentenprijzen in China zijn in januari in een hoger tempo gestegen. Dat blijkt uit cijfers van het Chinese bureau voor de statistiek.

 • Op jaarbasis stegen de prijzen met 2,1 procent na een plus van 1,8 procent in december en 1,6 procent in november.
 • De prijsstijging in januari kwam net onder de verwachtingen van economen uit. Die hadden gerekend op een inflatie van 2,2 procent.
 • Op maandbasis stegen de consumentenprijzen in januari met 0,8 procent na een stabiele ontwikkeling in december.

11.13 – Rusland verlaagt olieproductie

Rusland zal in maart 500.000 vaten olie per dag minder produceren. Dit zei de Russische politicus Alexander Novak volgens persbureau Bloomberg.

 • De productieverlaging is het gevolg van het prijsplafond dat het Westen heeft gezet op Russische olie.
 • Na het nieuws schoot de olieprijs omhoog. De prijs van een vat WTI steeg met 2,5 procent tot 80,04 dollar en die van een vat Brent met 2,6 procent tot 86,70 dollar.
 • Het Westen stelde begin deze maand een plafond van 100 dollar voor Russische diesel en 45 dollar voor laagwaardige producten zoals stookolie in. Sinds eind vorig jaar geldt al een prijsplafond van 60 dollar voor Russische ruwe olie.

10.49 – Terwijl China heropent, blijft de westerse vraag naar Chinese producten uit

China heropent nadat de overheid besliste om het zerocovidbeleid te lossen. De fabrieken kunnen de activiteiten hervatten, maar draaien nog niet op volle toeren. Dat komt omdat de vraag – uit het Westen – naar Chinese producten nauwelijks toeneemt. ?

10.11 – Lyft verliest voorbeurs zo’n 30 procent

De Amerikaanse taxi-app Lyft staat een bloedrode handelsdag te wachten. Het aandeel noteert voorbeurs maar liefst 30 procent in de min.

 • Het bedrijf publiceerde gisterenavond (nabeurs) de kwartaalresultaten. Daaruit bleek dat Lyft in het vierde kwartaal een verlies van 588,1 miljoen dollar boekte, tegenover een verlies van 283,2 miljoen dollar een jaar eerder. Per aandeel kwam het verlies uit op 1,61 dollar of 0,74 dollar verlies op aangepast niveau.
 • Analisten geraadpleegd door FactSet rekenden op een winst van 0,13 dollar per aandeel.
 • Voorts pakte de taxi-app uit met sombere vooruitzichten. Het bedrijf verwacht dat de winst dit kwartaal ver onder de doelstellingen zal uitkomen. “Onze indicatie voor het eerste kwartaal is het resultaat van seizoensinvloeden en lagere prijzen”, zei CFO Elaine Paul.

09.53 – Adidas tuimelt bijna 10 procent naar beneden

Adidas krijgt het zwaar te verduren op de beurs. Na bijna een uur handelen, noteert het aandeel 9,1 procent in de min.

 • De sportartikelenfabrikant waarschuwde gisterenavond dat het op een miljoenenverlies rekent voor 2023 als gevolg van de kosten die het mogelijk zal maken om producten af te schrijven van het Yeezy-label van Kanye West.
Ye – (Photo by Edward Berthelot/GC Images)

09.25 – Bel20 opent in het rood

Deze morgen wordt verlies geïncasseerd in de sterrenindex van de Brusselse beurs. Twaalf aandelen verloren meer dan 0,1 procent.

08.59 – DEME haalt groot Frans contract binnen

Baggeraar DEME heeft twee transport- en installatiecontracten binnengehaald voor de funderingen en het offshore substation voor het Franse windmolenpark Yeu en Noirmoutier. Dit werd vanmorgen voor de opening van de beurs bekendgemaakt.

 • De gecombineerde contracten vertegenwoordigen samen een ‘groot’ contract, wat voor DEME overeenstemt met een totale waarde van meer dan 300 miljoen euro.
 • Het offshore windmolenpark Yeu en Noirmoutier zal vanaf 2025 schone energie produceren voor bijna 800.000 mensen en de energiemix verder diversifiëren.
 • Voor DEME is dit het tweede grote project voor een offshore windmolenpark in Frankrijk, nadat het eerder aan de slag kon in Saint-Nazaire.

08.21 – Britse economie sputtert

De Britse economie is in het vierde kwartaal van 2022 niet gegroeid. Dit blijkt vandaag uit nieuwe cijfers van het Office for National Statistics.

 • Ook de export in december daalde met 2,3 procent, terwijl de import steeg met 2,9 procent. Beide cijfers zijn op maandbasis.
 • Het tekort op de handelsbalans in de drie maanden tot en met december is zo teruggevallen met 2,4 miljard pond tot 26,8 miljard pond.
 • De industriële productie steeg in december wel met 0,3 procent; terwijl een daling van 0,1 procent verwacht werd.

07.30 – Wall Street sloot gisteren af met verlies

Goeiemorgen. Voor de tweede dag op rij doken de Amerikaanse beurzen in het rood:

 • De Dow Jones verloor 0,7 procent.
 • De S&P500 ging 0,9 procent lager.
 • De Nasdaq zakte met 1 procent.

De aandelenmarkten schommelen al dagen, omdat beleggers hun verwachtingen voor het monetaire beleid hebben bijgesteld na economische cijfers en opmerkingen van verschillende functionarissen van de Federal Reserve.

Sommige beleggers hebben het idee omarmd dat de Fed zal beginnen met het verlagen van de rente kort nadat ze klaar is met het verhogen ervan, zoals ze in het verleden heeft gedaan. Andere beleggers zijn voorzichtiger.

Meer