Lithiumproducent Vulcan krijgt in Duitsland vijf nieuwe exploratielicenties

De Duits-Australische lithiumproducent Vulcan Energy Resources – die leveringsovereenkomsten heeft met de autofabrikanten Volkswagen, Stellantis en Renault – heeft in Duitsland vijf nieuwe exploratievergunningen verkregen, gespreid over de deelstaten Rheinland-Pfalz, Hessen en Baden-Württemberg.

De vergunningen hebben betrekking op de productie van geothermische energie en lithium en omvatten een gebied van 325 vierkante kilometer. Hierdoor beschikt Vulcan in de vallei van Bovenrijn nu over een licentie voor exploraties over een gebied van ruim duizend vierkante kilometer.

Zwarte Woud

Het Duits-Australische bedrijf wil over twee jaar met de commerciële productie van lithium van start gaan. Vulcan rekent daarbij op een stijgende vraag naar lithium, een grondstof die wordt gebruikt in batterijen van elektrische voertuigen.

Daarbij mikt de onderneming naar eigen zeggen op een duurzame aanpak van de productie van lithium en energie. De vallei van de Bovenrijn in het Zwarte Woud, gesitueerd in het zuidwesten van Duitsland, bevat volgens geologen voldoende lithium voor meer dan vierhonderd miljoen elektrische wagens.

Dit volume maakt de regio, die zich uitstrekt over een gebied met een lengte van 300 kilometer en een breedte van 40 kilometer breedte tussen Frankfurt en Karlsruhe, een van de grootste lithiumreserves van de hele wereld.

Deze bron zou de afhankelijkheid van de Duitse sector, eveneens gevestigd in het zuidwesten van Duitsland, van geïmporteerd lithium kunnen verminderen. Er zijn al gesprekken met de autofabrikanten gaande.

Geothermische fabriek

Met de recente aankondiging van de overname van de geothermische fabriek van Insheim en verschillende overeenkomsten voor de afname van lithium, zullen de nieuwe licenties aan Vulcan mogelijk een grotere pijplijn van projecten bieden om een verdere productiecapaciteit en extra projectgebieden in zijn plannen voor lithiumwinning te integreren.

“Deze nieuwe licenties geven ons een aanzienlijk potentieel om ons project verder op te schalen naarmate de markt blijft groeien, terwijl we ook voldoen aan de toenemende vraag naar hernieuwbare warmte en energie”, voerde Francis Wedin, directeur van Vulcan, in een commentaar op de nieuwe contracten aan. 

Er hebben zich naast Vulcan nog een aantal andere kandidaten gemeld om in de vallei van de Bovenrijn in de ondergrond naar lithium op zoek te gaan.

(jvdh)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.