Dankzij zonnepanelen kan deze auto in de zomermaanden rijden zonder de stekker in het stopcontact te steken. Lightyear 0 is het Nederlandse antwoord op Tesla

De nieuwe Nederlandse startup Lightyear, onthulde vorige week zijn eerste elektrische auto op zonne-energie. Het voertuig heeft een actieradius van ongeveer 620 kilometer, waarvan 70 kilometer afkomstig is van zonne-energie.

“Vandaag is de dag waar we allemaal op hebben gewacht sinds wij, vijf medeoprichters, in een keuken onze droom zaten te schetsen om de meest duurzame auto op de planeet te bouwen”, zegt Lighyear’s medeoprichter en CEO Lex Hoefloot. “De Lightyear 0 is het bewijs dat het onmogelijke daadwerkelijk mogelijk is”.

Integratie van zonne-energie

De auto, genaamd Lightyear 0, is het resultaat van zes jaar onderzoek en ontwikkeling. De integratie van zonnepanelen is wat het voertuig zo bijzonder maakt. Het voertuig heeft vijf vierkante meter aan “gepatenteerde zonnepanelen met dubbele curve”, waardoor het voertuig zichzelf kan opladen tijdens het rijden. Iemand met een dagelijks woon- werkverkeer van iets minder dan 35 kilometer, zou in de zomermaanden in theorie kunnen rijden zonder de stekker in het stopcontact te hoeven steken om de auto op te laden.

“In klimaten zoals Nederland zou dat twee maanden kunnen zijn en in Spanje of Portugal zelfs zeven maanden”, beweert Lightyear. Het bedrijf belooft dat de auto cumulatief tot 11.000 kilometer per jaar elektrisch kan rijden, zonder te stoppen bij een laadpaal.

De Lightyear 0 heeft een 60 kWh batterijpakket met vier elektromotoren die 174 pk aan vermogen leveren. Het voertuig kan in ongeveer 10 seconden van 0 naar 100 sprinten en heeft een topsnelheid van 100 km/u. De auto weegt 1575 kilo en heeft een “gunstige luchtweerstand”. Ter vergelijking, de Tesla Model S weegt 2069 kilo.

Het voertuig heeft vijf vierkante meter aan “gepatenteerde zonnepanelen met dubbele curve”. (Foto: Lightyear)

“Meest aerodynamische gezinsauto tot nu toe”

Volgens het bedrijf hebben ze de “meest aerodynamische gezinsauto tot nu ontwikkeld”. Zo heeft de Lightyear geen buitenspiegels, maar kleine camera’s. Ook is de auto leverbaar met afgedekte achterste wielkasten, die zorgen voor een verbeterde luchtweerstand en dus een lager verbruik.

Het interieur is 100 procent gemaakt van veganistisch materiaal op plantaardige basis. Stoffen zijn gemaakt van gerecyclede flessen en de zijn panelen gemaakt van palmhout. Het voertuig is daarnaast voorzien van alle bekende hightech snufjes, zoals de mogelijkheid om een telefoon als sleutel te gebruiken en Android Auto en Apple Carplay.

De prijs van het voertuig zal beginnen bij 250.000 euro. Per jaar zullen er ook slechts 946 stuks worden geproduceerd.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20