Libra tempert ambities om ‘dé globale digitale munt’ te worden

In alle stilte schaaft internetgigant Facebook de plannen voor de libra bij, meldt persagentschap Bloomberg. Pas dit najaar zal de gecontesteerde cryptomunt gelanceerd worden.

Volgens rapporten waar Bloomberg de hand kon opleggen, denkt de Libra Association – die Facebook in het leven riep – nu over een systeem met digitale versies van bestaande fysieke munten, zoals de euro en de dollar. Geruchten dat de internetgigant de libra helemaal afvoert, drukt Facebook zelf de kop in. ‘We blijven ons volledig inzetten voor het project’, reageert het Amerikaanse bedrijf.

Snoeiharde kritiek

Vorig jaar kondigde Facebook de plannen voor een eigen cryptomunt, de libra, met veel fanfare aan. Samen met 28 grote bedrijven, waaronder bijvoorbeeld betaalreuzen Visa, PayPal en Mastercard, zou de libra een ‘revolutionaire oplossing’ betekenen voor de 1,7 miljard mensen zonder bankrekening. Alleen draaide dat even anders uit: de ene na de andere partner haakte af, te beginnen met Visa en Mastercard.

Ook politici wereldwijd struikelden over elkaar om de plannen af te schieten. Zowel de Federal Reserve (de Amerikaanse centrale bank) als de Europese Centrale Bank (ECB) hadden serieuze bedenkingen, op vlak van privacy en financiële stabiliteit. En de Groep van Zeven (G7) noemde de digitale munt van Facebook ronduit ‘een risico voor het globale financiële systeem‘, met de waarschuwing dat er mogelijk geen toelating kwam voor het project.

‘Het doel blijft overeind’

Het is wel opvallend dat de Libra Association zijn strategie radicaal omgooit. De libra zou nu een globaal betalingsnetwerk worden, dat met verschillende bestaande digitale munten zal werken. Nog volgens Bloomberg zal de gemiddelde Amerikaanse consument het verschil niet opmerken tussen libra en de reeks bestaande betalingssystemen, zoals PayPal er bijvoorbeeld één is.

De Libra Association wil niet toegeven dat de droom van één enkele digitale munt opgeborgen wordt. ‘We hebben nog altijd het doel voor ogen om een globaal betalingssysteem te bouwen, en de fundamentele principes om dat doel te bereiken, zijn nog altijd dezelfde’, stelt de communicatieverantwoordelijke van de Libra Association in vage bewoordingen.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20