Markten:
Markten inladen...

DONDERDAG 27 FEB

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Centrale banken snuffelen aan cryptomunten, maar brengen ze niet uit

Logo Business AM
Markten

24/01/2020 | Pieterjan Neirynck | 2 min leestijd

De topman van de Bank voor Internationale Betalingen Agustín Carstens met ECB-voorzitter Christine Lagarde. - Isopix

Ruim 80 procent van de centrale banken is op dit moment bezig met cryptocurrency. Dat blijkt uit een rondvraag van de Bank voor Internationale Betalingen bij 66 centrale banken.

De Bank voor Internationale Betalingen is een Zwitserse instelling die zich inzet voor samenwerking tussen de nationale centrale banken. Net zoals vorig jaar vroeg de organisatie aan de centrale banken of ze ze experimenten of onderzoeken rond een digitale munt uitvoerden. Waar in 2018 nog 70 procent ‘ja’ antwoordde, ligt dit percentage nu op 80 procent.

Dat betekent evenwel niet dat de centrale banken van plan zijn om op korte termijn een eigen cryptomunt te lanceren. De Zwitserse instelling houdt het op een kans van 10 procent in de komende één tot drie jaar. ‘Slechts een significante minderheid van de centrale banken gaat zeer binnenkort een digitale munt uitbrengen’, klinkt het in het rapport.

CBDC versus ‘echte’ crypto

Aan het begin van de week raakte al bekend dat zes centrale banken, waaronder de Europese Centrale Bank, informatie gaan uitwisselen over de bouw van hun eigen cryptomunt. De grote afwezige bij die samenwerking was echter de Verenigde Staten, waar de ogen nog altijd gericht zijn op de libra van Facebook.

In ieder geval blijft het ergens eigenaardig dat centrale banken zich aan crypto wagen. Een zogenaamde ‘central bank digital currency’ (CBDC) is gebaseerd op blockchain-technologie, maar vanuit een andere overtuiging. Cryptocurrency ontstond vanuit een reactie tégen overheidsinmenging, terwijl deze initiatieven het levenslicht zien bij de monetaire overheid.

Source: BusinessAM


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

De American Dream kan je best in de Scandinavische landen realiseren.

Sanna Marin, premier van Finland
Logo Business AM

Business AM | Stocks

Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Goed gezegd Sanna Ma

De American Dream kan je best in de Scandinavische landen realiseren.

Sanna Marin, premier van Finland
zo gezegd Hillary Clinton

Niemand vindt Bernie Sanders leuk. Niemand wil met hem werken, en hij krijgt niets gedaan.

Hillary Clinton
quote greta thunberg

Ik zal de cijfers over klimaatverandering blijven herhalen tot jullie dat ook doen.

Klimaatactiviste Greta Thunberg in Davos
Zo gezegd: Satya Nadella

Milieubewustzijn moet een factor zijn in groeiplannen van bedrijven. Zoniet komt het kapitalistische en economische stelsel van de VS in gevaar.

Satya Nadella, CEO van Microsoft
Quote van de dag van Bloomberg

Als president van de Verenigde Staten zal ik de East Room van het Witte Huis inrichten als landschapskantoor. En ik zal daar bij het team zitten. Het Oval Office zal ik enkel gebruiken voor wat officiële momenten – en nooit om te tweeten.

Mike Bloomberg, Democratisch kandidaat-president